top of page

Sote-ammattilaiset saatava Soteri-jonosta töihin

Tämän vuoden alussa on tullut käyttöön aluehallinto­virastojen (AVI) ja Valviran yhteinen Soteri-rekisteri. Rekisteröinti on edellytys sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiselle. Toimintamuutos on merkittävä erityisesti itsenäiselle ammatinharjoittajalle, joka pystyi aiemmin aloittamaan toimintansa heti tehtyään ilmoituksen aluehallintovirastoon. Nyt uuden lain myötä työn aloitus on mahdollista vasta kun rekisteröintihakemus on hyväksytty. Palveluntuottajat tekevät hakemukset sähköisesti. Kuulostaa helpolta ja nopealta. Todellisuudessa tilanne on ollut toinen.


Soteri on ruuhkautunut pahasti. Saan lääkärikollegoilta ja kansanedustajana kansalaisilta huolestuneita yhteydenottoja siitä, että sote-alan ammattilaiset eivät pysty aloittamaan suunnittelemaansa työntekoa siksi, että odottavat rekisteröintihakemuksen käsittelyä. Tämä ei koske vain lääkäreitä, vaan kaikkia muitakin yksityisen puolen toimijoita kuten psykologeja, hierojia ja fysioterapeutteja sekä muita ammatinharjoittajia kuin myös esim. hoiva-alan yrittäjiä.


Rekisteröinti on Lääkäriliitonkin mukaan osoittautunut hankalaksi, viivästyttänyt toiminnan aloittamista ja johtanut lisäselvitysten pyytämiseen. Pahimmillaan jonoissa on odottanut ja odottaa monta tuhatta ammattilaista useamman kuukauden ajan. Saamani palautteen mukaan rekisteröintipäätöstä odottavalle on kerrottu, että käsittelyaika on pahimmillaan jopa viisi kuukautta. Ongelma on ollut tiedossa alkuvuodesta lähtien.


Tilanteessa, jossa Suomi tarvitsee kaikki työikäiset ja -kykyiset töihin ja sote-alan ammattilaisten osaamista vahvistamaan suomalaisten hyvinvointia, ei meillä ole varaa siihen, ettei sote-ammattilaiset pääse tekemään työtään.


Uutissuomalaisen mukaan jonossa on noin 3 400 hakemusta ja sosiaali- ja terveysministeriö harkitsee lain tilapäistä muuttamista ruuhkan helpottamiseksi. Kannustan sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juusoa ja koko hallitusta viiveettä selvittämään sen, miten ruuhkasta päästään nopeasti eroon, ja huolehditaan siitä, ettei jonoa jatkossa synny. Sote-ammattilaisten työpanosta tarvitaan kipeästi. On nurinkurista etteivät ihmiset pääse jonoista hoitoon, kun pätevä terveydenhuollon ammattilainen on itse odottamassa jonossa lupaa harjoittaa ammattiaan.
6 views

Comentarios


bottom of page