top of page
Mia Laiho - Kokoomus - Uusimaa

Mia Laiho, Uusimaa

Olen kolmannen kauden lääkärikansanedustaja Espoosta, Uudenmaan vaalipiiristä. Olen kaupunginvaltuutettu sekä toimin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtajana. Toimin myös valtakunnallisen Lastenliiton puheenjohtajana.

Väestö ikääntyy, palveluntarve kasvaa, vanhustenhoito on kriisissä. Myös lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat räjähdysmäisesti kasvaneet ja hoitojonot ovat koronan jäljiltä massiivisen suuret. Tarvitsemme näihin muutosta!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Vaalilupaukset istuntokaudelle 2023-2027:

  1. Lupaan tehdä parhaani hoitoonpääsyn varmistamiseksi.

  2. Lupaan tehdä parhaani varhaiskasvatuksen tilanteen parantamiseksi ja peruskoulun vahvistamiseksi. Haluan panostaa myös opetukseen, koulutukseen ja tutkimukseen.

  3. Lupaan tehdä parhaani Suomen turvallisuuden puolesta, sekä arjen turvallisuuden että rajojen turvallisuuden osalta.

​

       Lue lisää Ylen eduskuntavaalikoneesta tästä.

Reseptejä Suomen tervehdyttämiseen:

  • Sujuvasti hoitoon ja lääkäriin. Omatiimimallilla jatkuvuutta hoitoon.

  • Vanhustenpalvelut laitettava kuntoon kokonaisuutena kotihoidosta ympärivuorokautiseen hoivaan. Omaishoitajille tukea.

  • Mielenterveyspalvelut matalalla kynnyksellä. Terapiatakuu käyttöön.

  • Vahvistetaan varhaiskasvatusta ja peruskoulua. Opettajille työrauha ja aikaa lasten yksilölliseen kohtaamiseen.

  • Palautetaan koulutus ja tutkimus arvoonsa.

  • Varmistetaan Suomen sisäinen ja ulkoinen turvallisuus. Turvallinen arki kuuluu kaikille.

  • Turvataan hyvinvointiyhteiskunta terveellä taloudella. Työnteon pitää aina kannattaa. Yrittämisen edellytyksiä on parannettava.

  • Järkeä maahanmuuttopolitiikkaan.

  • Ei tietulleja. Ne olisivat lisävero Uudenmaan asukkaille ja hankaloittaisivat työtä ja arkea.

  • Pidetään huolta ihanasta luonnostamme, Itämerestä ja vesistöistä.

Toimintani kansanedustajana

Valtiopäivätoimet

Puheenvuorot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta

Toimin sosiaali- ja terveysvaliokunnan (StV) varapuheenjohtajana. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee muun muassa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, sosiaalivakuutusta, sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja, eläkelainsäädäntöä sekä ympäristöterveydenhuoltoa koskevia asioita.

​

Eduskunta päättää asioista täysistunnossa, jossa käsittelyn pohjana on kussakin asiassa erikoisvaliokunnan laatima mietintö.

Sivistysvaliokunta

Toimin myös sivistysvaliokunnan jäsenenä. Sivistysvaliokunta (SiV) käsittelee varhaiskasvatukseen, perusopetukseen, toisen asteen koulutukseen ja yliopistoihin liittyviä asioita. Sivistysvaliokunnan päätöksentekoon kuuluu myös liikunta, kulttuuri ja nuorisotyö.

​

Kokoomuksen ollessa pääministeripuolue tehtävänämme on muun muassa elvyttää Suomen julkista taloutta, purkaa terveyden-huollon kriisiä ja parantaa oppimistuloksia.

Kansanedustajan työnkuvaus

Eduskunnan työ alkaa joka vuosi helmikuussa. Työvuosi jaetaan kevät- ja syysistuntoon. Kevätistuntokausi kestää helmikuusta kesäkuun loppuun. Syysistuntokausi taas kestää syyskuusta joulukuuhun.

​

Jokainen kansanedustaja kuuluu johonkin eduskuntaryhmään eli itselläni se on kokoomuksen eduskuntaryhmä. Kansanedustajille maanantai on niin sanottu maakuntapäivä. Näin kansanedustajilla on mahdollisuus tavata kansalaisia ja hoitaa esimerkiksi kunnan ja hyvinvointialueen luottamustehtäviä.

​

Eduskunnan täysistunnot ja valiokunnat ovat koolla tiistaista perjantaihin.  Täysistunto- ja valiokuntatyön lisäksi kansanedustajan työhön liittyy monenlaisia tapaamisia ja muita kokouksia. Kansanedustajilla on apunaan eduskunta-avustajat, jotka auttavat yhteydenpidossa kansalaisiin ja hankkivat tietoja päätöksenteon tueksi. Viikonloppuisin on usein myös erilaisia tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa kansanedustaja on mukana tapaamassa kansalaisia.

bottom of page