top of page

Kallis lääkehoito ei saa estää syyhyn hoitoa

Updated: Feb 26

Syyhy on tänäkin päivänä voimissaan oleva tartuntatauti, jonka aiheuttajana on vain ihmisessä elävä syyhypunkki. Tauti ei ole vaarallinen, mutta aiheuttaa oirehtiessaan voimakasta kutinaa, hankaloittaa yöunia ja siten elämänlaadun merkittävää heikentymistä. Syyhypunkki tarttuu ihokontaktissa ja tekstiilien välityksellä. Oireet ilmentyvät monesti vasta useamman viikon tartunnan jälkeen. Diagnoosi usein viivästyy, ja se saattaa olla yksi suurimmista syistä sen yleisyyteen. Kyse on kaikenikäisten taudista. Lisäksi hoitojen kallis hinta saattaa aiheuttaa hoidon aloituksen viivästymistä tai jopa hoidon laiminlyömistä.

 

Syyhyn hoitoon on saatavissa apteekista ilman reseptiä permetriiniä sisältävää voidetta. Lääkäri voi määrätä myös suun kautta otettavia ivermektiinitabletteja. Lääkeyritykset eivät ole hakeneet lääkevalmisteisiin Kela-korvattavuutta. 30g pieni lääketuubi maksaa yli 30 euroa. 30 gramman tuubi riittää aikuisen kertakäsittelyyn ja hoito on uusittava 7-10 päivän kuluttua. Aina voide ei edes toimi. Käytännössä kaikki perheenjäsenet on hoidettava samanaikaisesti ja kaikki käytössä olleet vaatteet ja lakanat ym. on pestävä. Lääkkeen korkea hinta on johtanut jopa siihen, että tarpeellista syyhylääkettä varastetaan. Tästä kertovat viime aikoina uutisoidut apteekkivarkaudet.

 

Monia perheitä syyhy saattaa kiusata jopa useita kuukausia, pahimmillaan pidempäänkin. Kustannukset saattavat nousta sadoista euroista jopa yli tuhanteen euroon. Hinta on kohtuuttoman korkea ja olisi kaikkien etu, että tauti hoidetaan onnistuneesti mahdollisimman pian toteamisen jälkeen sen leviämisen ehkäisemiseksi. Erityisesti monilapsiset perheet saattavat olla suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, kun hoito pitäisi saada toteutettua useilla perheenjäsenillä jopa useampaan kertaan. Jos tarttuvan taudin hoidon kustannukset nousevat näin korkeiksi, ei ole ihme jos tauti leviää. Tilanne on kestämätön ja kaikille kurja.

 

Hintalautakunnan johtaja kertoi viime vuoden marraskuussa YLE uutisten mukaan, ettei syyhylääkkeiden korvattavuuden edellytyksiä eikä niiden tukkuhinnan kohtuullisuutta ole arvioitu hintalautakunnassa. Lääkeyritykset eivät ole hakeneet korvattavuutta valmisteillensa. Lääkeyritys päättää korvattavuuden hakemisesta ja lääkkeiden hintalautakunta arvioi asiaa kunkin lääkkeen osalta hakemuksen saatuaan.


Syyhyn hoito on työläs sekä potilaalle että perheenjäsenille lääkepesuineen sekä vuodevaatteiden pesuineen. Lääkkeen hinnan maltillisella tasolla voitaisiin hoitaa tauti pian toteamisen jälkeen ja ehkäistä sen leviämistä. Syyhypunkki tarttuu kaikenikäisiin ja se leviää niin asuntoloissa kuin päiväkodeissa, kouluissa ja työpaikoillakin olosuhteiden ollessa syyhypunkille otolliset. On myös oleellisen tärkeää, että asiakkaat saavat terveydenhuollon ammattilaisen riittävän ohjauksen lääkkeen oikeasta käytöstä ja muista hoidon onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä. Pelkkä lääkehoito ei riitä onnistuneeseen syyhypunkin häätämiseen ja sen leviämisen ehkäisemiseen.


Olen huolissani syyhylääkkeiden käytön rajoittumisesta niiden korkean hinnan ja Kela-korvattavuuden puutteen vuoksi. Vetoan lääkeyrityksiin Kela-korvattavuuden hakemiseksi. Lääkevoiteen isommalla pakkauskoolla ja Kela-korvauksen tuella hoidon kustannuksia saataisiin kohtuullisemmalle tasolle ja syyhyn hoito aloitettua mahdollisimman pikaisesti, kun tauti on todettu. Kannustan myös hyvinvointialueita lisäämään terveysneuvontaa syyhyn hoidon ja ehkäisyn osalta sekä sosiaali- ja terveysministeriötä etsimään myös keinoja oikea-aikaisen ja kohtuuhintaisen lääkehoidon turvaamiseksi potilaille.

57 views

Comments


bottom of page