YLE: Melko yksimielinen linjaus ei tyydytä kaikkia kokoomuksessa ? esitys maahanmuuttajien sosiaaliturvan alentamisesta nosti esiin linjaerot

29.07.2021

Kokoomuksen eduskuntaryhmä esitteli linjapaperin, jossa se nostaa esiin ajatuksen Suomeen tulevien alemmasta sosiaaliturvasta. Aloite saa kannatusta eduskuntaryhmässä, mutta moni ei halua ottaa asiaan lainkaan kantaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ympärillä leimahtanut keskustelu sosiaaliturvasta ja maahanmuuton termeistä on nostanut esiin puolueen sisäiset linjaerot. Ajatus maahan muuttavien alemmasta sosiaaliturvasta saa kannatusta puolueen konservatiivisiivessä. Osa kansanedustajista suhtautuu ajatukseen varauksellisesti.

Kokoomusryhmä esitti viime viikolla muutoksia maahanmuutto- ja kotouttamispolitiikkaan. Kansanedustaja Pia Kauma johti kotoutuslinjausten valmistelua.

Linjauksia koskevassa tiedotteessa mainittiin alun perin tavoite maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten sosiaaliturvan eriyttämisestä. Samaa ilmausta on käytetty myös kokoomuksen kotouttamisohjelmassa.

Tiedotteen mukaan sosiaaliturva tulisi sitoa koulutukseen, kielitaitoon ja riittävään tuntemukseen suomalaisesta yhteiskunnasta.

Vuonna 2016 Sipilän hallituksen esitys maahanmuuttajien alemmasta sosiaaliturvasta kariutui sen ongelmallisuuteen perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen kannalta. Kokoomus on kuitenkin lämmittänyt saman ajatuksen uudelleen.

Puolueen sisällä erilaisia kantoja linjaukseen

Yle kysyi kokoomuksen eduskuntaryhmän jäseniltä, ovatko kansanedustajat linjausten takana. Suhtautuminen näyttää olevan kaksijakoista.

Useat tavoitetuista edustajista kannattavat Kauman julkisuuteen tuomaa paperia.

Kansanedustaja Markku Eestilä sanoo kannattavansa eduskuntaryhmän linjausta. Hänen mukaansa se hyväksyttiin melko yksimielisesti eikä hän ainakaan huomannut suurta vastustusta linjausta kohtaan.

Myös Heikki Autto antaa linjaukselle tukensa.

– Edustaja (Piia) Kauman johdolla valmisteltu ohjelma on mielestäni erittäin hyvä. Toivottavasti jo nykyinen hallitus voisi edetä kyseisten esitysten toimeenpanossa, mutta viimeistään seuraavan hallituksen on tärkeää päästä niissä eteenpäin, Autto sanoo.

Kaikki eivät näe asiaa näin suoraviivaisesti.

Mia Laihon mukaan kyseessä oli lähinnä kokoomuksen keskustelunavaus. Linjausta on hänen mielestään valmisteltu ja käsitelty ryhmän kesken “ihan hyvässä hengessä”.

Laiho kuitenkin sanoo, ettei yleistyksiä maahanmuuttajista voi tehdä.

– Tämä ei ole lainkaan yksinkertainen asia. Se vaatii tarkempaa arviointia ja selvityksiä myöskin siitä, millaisista maahanmuuttajista on kyse. On hyvin monenlaista maahanmuuttoa, ei näitä millään voida niputtaa, Laiho lausuu.

Laihon mielestä sosiaaliturvajärjestelmän pitää kannustaa kotoutumiseen ja kielten opiskeluun.

– Ajatuksena on, että maahanmuuttajia saataisiin sitoutettua kielen opiskeluun ja kotoutumiseen. Tätä on ajateltu turvapaikanhakijoiden näkökulmasta, jotta saisimme integraatiota yhteiskuntaan.

Varapuheenjohtaja Elina Valtonen ei halunnut kommentoida, Antti Häkkästä ei tavoitettu.

Kokoomuksen arvoliberaalimmasta siivestä moni pysyi eilen ja tänään puhelimen tavoittamattomissa tai ei halunnut ottaa kantaa asiaan. Esimerkiksi Saara-Sofia Sirén ja Sari Multala eivät ehtineet kommentoida.

Ryhmän kantana julkisuuteen tuotua paperia ei haluta tyrmätä, mutta suoraa tukeaakaan monet eivät halua sille antaa.

Pitkän linjan kokoomusedustaja Ilkka Kanerva sanoo, ettei ole ehtinyt vielä tutustua paperiin. Puolueen maahanmuuttolinjaan hänellä on näkemys.

– Yhteispohjoismainen linjaus on Suomenkin tapauksessa hyvä peruslähtökohta, Kanerva tiivistää.

Sanni Grahn-Laasosen mukaan linjausta maahanmuuttajien kotouttamisesta on käsitelty eduskuntaryhmässä erilaisissa työryhmissä ja ryhmäkokouksissa. Hän sanoo seisovansa linjausten takana.

– Ymmärrän taustalla olevan huolen. Meillä on tarve nopeuttaa polkuja ja pääsyä suomalaiseen työelämään. Mutta erotteleva sosiaaliturva ei ole yksin ratkaisu tähän.

Hänen mukaansa linjaus ollut aina se, että sosiaaliturvan on oltava kaikille työhön ja opiskeluun kannustava. Grahn-Laasonen sanoo, että suomalaisille työpaikoille ovat tervetulleita myös muualta tulevat ihmiset vaikka puutteellisellakin kielitaidolla.

Grahn-Laasonen kääntää huomion maahanmuuton toiseen kulmaan. Hän näkee varsinaisen ytimen hukkuneen viimeaikaisessa keskustelussa.

– Ydin on siinä, että Suomen täytyy onnistua tulevaisuudessa paremmin kansainvälisessä rekrytoinnissa. Meillä on huutava osaajapula ja ikäluokat pienenevät. Suomeen tarvitaan nopealla aikataululla työvoimaa, joten kotouttamisen sujuvuus on tärkeä kysymys.

Kaksilla rattailla ajamista?

Erityinen kiistakapula kokoomuksen sisällä vaikuttaa olevan juuri maahanmuuttopolitiikka. Puolueessa on myönnetty, että samaan aikaan halutaan tavoitella sisäistä turvallisuutta ja avointa kansainvälisyyttä.

– Se pitää tehdä hallitusti ja turvatusti, ettei vaaranneta Eurooppaa. Samalla halutaan auttaa hädänalaisia. Tämä asia valitettavasti on hyvin monimutkainen ja viheliäinenkin, lausui Kai Mykkänen vuonna 2019.

Tuoreella eduskuntaryhmän linjauksella saatetaan tavoitella samaa kannattajakuntaa kuin perussuomalaisilla. Tänään Ylen Ykkösaamussa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi pitävänsä kokoomuksen paperia halpahintaisena poliittisena temppuna, jota kokoomus tuskin on lähdössä toteuttamaan.

Pohjoismaiden tutkimuksen apulaisprofessori Johan Strang Helsingin yliopistosta mietti jo kaksi vuotta sitten Ylen haastatellussa, että kokoomus on jäänyt liberalismin ja konservatismin väliin, jonka vuoksi sen on vaikeaa löytää oikeaa linjaa ja hallita uutta tilannetta.

Kokoomuksen menestyksekkäimmän ajan puoluesihteerinä toiminut, viestintätoimisto Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen arvioi samassa yhteydessä, että siinä missä liberalismin ja konservatismin yhdistelmä oli ennen kokoomusta yhdistävä tekijä, on siitä nykyään saattanut tulla puoluetta repivä asia.

Esimerkiksi vuonna 2018 kokoomus oli valmis kasvattamaan pakolaiskiintiötä. Yhtäältä puolueessa on kuultu myös maahanmuuttokriittisiä äänenpainoja. Arvoliberaaleja kokoomuslaisia on myös turhauttanut se, ettei puoluejohto ole heidän mielestään suitsinut puolueen sisäistä, epäasiallista keskustelua.

Helmikuussa Helsingin pormestarikisasta luopunut Kirsi Piha perusteli päätöstään sillä, että kokoomuksessa on hänen mielestään valloilla arvojen kirjo, jota voisi olla vaikea edustaa pormestariehdokkaana.

Puolueen jakautuneisuus kävi ilmi myös kevään EU-elvytyspakettipäätöksessä. Lähtökohtaisesti EU-myönteinen kokoomus oli vaa´ankieliasemassa empiessään kantaansa pakettiin. Valtaosa eduskuntaryhmästä ei halunnut paketin kaatuvan, koska pelkäsi sen aiheuttamia talousvaikutuksia. Toisaalta elvytyspaketin sisältöä kohtaan oli eduskuntaryhmässä tyytymättömyyttä.

Kokoomusryhmä päättikin EU-pakettikäsittelyssä aluksi suositella edustajiaan äänestämään tyhjää, mutta purki lopulta päätöksensä, ja antoi edustajille vapaat kädet äänestää omantunnon mukaisesti. Ryhmän enemmistö äänesti EU-paketin hyväksymisen puolesta

https://yle.fi/uutiset/3-12040169

13.10.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville on turvallisuusriski
10.10.2022Styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde enig om att man inte får spara på Raseborgs och Lojo sjukhus
04.06.2022Iisalmen Sanomat: Yliopisto-sairaaloiden alasajo on estettävä
15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna
17.04.2022Verkkouutiset: Bensakuluja vaaditaan alas ? bioetanolista ratkaisu
12.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii tukea kotimaiselle polttoaineelle
07.04.2022HS: Rahaa ei ole, eikä sitä tule ? Valtuuston kokous veti Riikka Purran epätoivoiseksi Länsi-Uudellamaalla
31.03.2022IL: Ministeri Lindén lakkotilanteesta: Näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä
28.03.2022Lääkärilehti: Alueiden ylimmät lääkärit
26.03.2022Verkkouutiset: Sairaaloiden rahoitus edelleen auki, toiminta pian ongelmissa
25.03.2022Verkkouutiset: Miksi pientaloasukkaille ei ole väestönsuojia
17.03.2022Hallitus romuttamassa Kela-korvaukset
16.03.2022HS: Keskustan Pylvään puheet Ukrainan ?Nato-halukkuudesta? ja sen seurauksista nostattivat arvostelua ? ryhmänjohtaja täsmensi lausuntojaan
15.03.2022Lääkärilehti: Leikkaukset yksityisen hoidon Kela-korvauksiin ikäviä mutta eivät yllätä
14.03.2022US: Ministerien linjauksesta puhkesi älämölö: Tämä on valtava isku terveyskeskuksiin
12.03.2022LU: Lopulliset päätökset henkilöstösiirroista hyvinvointialueelle tehdään vasta loppuvuodesta 2022
09.03.2022Ykkös Lohja: Länsi-Uudenmaan aluevaltuusto piti ensimmäisen kokouksensa
09.03.2022LV: Kokoomuslaiset ja espoolaiset tärkeimmille paikoille
07.03.2022LV: Sote-uudistus tuo merkittävän vallan keskittymisen Länsi-Uudellamaalla ? aluehallitus ja tuleva supervirkamies nousevat keskeiseen rooliin
07.03.2022Taloussanomat: Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto järjestäytyi ja piti ensimmäisen kokouksensa
23.02.2022Ålands Nyheter: Samlingspartist kräver att unga under 18 ska erbjudas booster-doser som de inte behöver
21.02.2022Verkkouutiset: Miksi alle 18-vuotias ei voi saada kolmatta koronarokotusta?
21.02.2022Verkkouutiset: Miksi alle 18-vuotias ei voi saada kolmatta koronarokotusta?
16.02.2022HS: Kokoomuksen Mia Laiho nousemassa Länsi-Uudenmaan aluehallituksen johtoon
16.02.2022LV: Mia Laiho nousemassa Länsi-Uudenmaan aluehallituksen puheenjohtajaksi
16.02.2022Verkkouutiset: Kela-korvauksista leikataan rajusti ? miksi toimivaa tuhotaan?
11.02.2022MTV: Näin kuluttajia johdetaan Suomessa harhaan ? Tapoja on valtavasti
08.02.2022YLE: Suuret puolueet tunnustavat tehohoidon paikkapulan ? Lohi ja Laiho: Koronarajoituksia olisi voitu välttää, jos paikkoja olisi ollut enemmän
05.02.2022Verkkouutiset: Ministeri Aki Lindénin on nyt kerrottava, miten asia on
05.02.2022Verkkouutiset: Muistisairaille kaupustelu tyrmistyttää ? epätervettä markkinointia suitsittava
29.01.2022Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Hallituksen toimettomuuden hintana työpaikat
28.01.2022IL: Demarijuntan mielivaltaa ? Rajoitusten uudet kevennykset keräävät murskakritiikkiä päättäjiltä
27.01.2022Uusi Suomi: Käsittämätöntä! ? OAJ tyrmää koululaisten hämmentävän koronaohjeen
26.01.2022Alfa TV: Hyvinvointialueen äänikuningatar: Alueen käynnistys uhkaa pitkittyä vuodella
26.01.2022Uusi Suomi: Kokoomuksen äänikuningatar: Näin vaalivoittaja aikoo käyttää sote-valtaansa ? Tämä on mahdoton tehtävä ilman lisärahoitusta
26.01.2022Länsiväylä: Valta keskittyy
25.01.2022HS: Sote-valiokunnasta tukea rajoitusten purulle: Pitäisi arvioida sitä, kuinka paljon rajoituksista on haittaa ja hyötyä
25.01.2022Mediuutiset: Länsi-Uusimaan hyvinvointialue: valtuustoon valitut lääkärit ja hoitajat
24.01.2022Länsiväylä: Espoossa ääntä keränneeltä Mia Laiholta tiukka vaatimus hallitukselle: Ensin 70 miljoonaa euroa ja sitten koko valtionrahoitusmalli uusiksi
24.01.2022MTV: Unohtuvatko pienet kunnat ja kaupungit, kun aluevaltuustopaikat päätyvät isoille kaupungeille, Toivon todella, että alueet nähdään kokonaisina
24.01.2022MTV: Monella hyvinvointialueella kaksi suurinta puoluetta saa aikaan enemmistön, näistä asioista valtapuolueet voivat riidellä
24.01.2022Päivänlehti: Kolme suurta puoluetta palasi valtaan, Kokoomus nousi aluevaalien voittajaksi
23.01.2022Verkkouutiset: He ovat aluevaalien ääniharavat
23.01.2022Länsiväylä: Kokoomuksen Kai Mykkänen: Edessä on paluu 1980-luvulle
23.01.2022IS: Naiset voittamassa miehet aluevaaleissa
20.01.2022Alfa TV: Sisärajat auki ja jäljitykseen järkeä, oppositiosta tukea THL:lle
19.01.2022Kirkkonummen Sanomat: Kokoomuksen Kauma ja Laiho: IT-rahoituskriisi voi lykätä Länsi-Uudenmaan hyvin­voin­ti­a­lueen aloitusta vuodella
19.01.2022Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Kokoomusedustaja ihmeissään: Valmistellaan jotain, mitä ei tule
17.01.2022US: Tiedot valmiuslaista ihmetyttävät, Tehy-pomo jyrähtää hallitukselle: Luokatonta
16.01.2022Verkkouutiset: Lääkärikansanedustaja ihmettelee: Miksi rokotetta ei saa yksityiseltä?
14.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ihmettelee: Ei johtaja voi kieltäytyä johtamasta
11.01.2022Verkkouutiset: Kokoomusedustajat peräävät ratkaisuja karanteeniin
11.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Ei voi olla niin, että lakia tulkitaan ei tavoin
10.01.2022YLE: Hoitajien pakkorokotuslakiin jäi porsaanreikä, joka uhkaa vesittää lain: rokottamattomat kelpaavat sittenkin hoitamaan
10.01.2022Mediuutiset: Lääkärikansanedustaja Mia Laiholta kirjallinen kysymys hallitukselle: Yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole huomioitu millään tavalla sote-muutoslainsäädännön yhteydessä
07.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ehdottaa maskipakkoa
07.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Onko hallitus ajamassa alas yliopistosairaalat?
06.01.2022Verkkouutiset: Hallituksen rivit aivan sekaisi. Alkaako koulu etänä vai ei?
21.12.2021YLE: Svenskan är viktig och det ska vara nära till service, så här ser kandidater från huvudstadsregionen på andra kommuner i Västra Nylands välfärdsområde
18.12.2021Verkkouutiset: Miksi hallitus on päästänyt mielenterveyden palvelut romahtamaan?
17.12.2021Verkkouutiset: Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ilmoittautui rokottajaksi
17.12.2021IL Kansanedustaja Mia Laiho ilmoittautui koronarokottajaksi: Olen valmiina käärimään hihat samantien
16.12.2021Verkkouutiset: Huoli sote-palveluiden muutoksesta ? vähän ihmettelen ministerin puheita
15.12.2021Länsiväylä: Aluevaalit: Kokosimme puolueiden espoolaiset kärkiehdokkaat ? ehdolla 8 kansanedustajaa ja valtaosa nykyisistä valtuutetuista
11.12.2021Verkkouutiset: Vaarana on koko sote-järjestelmän ajautuminen kaaokseen
06.12.2021HS: Oppositiosta arvostellaan kovasanaisesti Marinin toimintaa, sote-valiokunnan Laiho: Vastuutonta
06.12.2021MTV: Sanna Marinin koronakäytös ja tavoittamattomuus ihmetyttävät oppositiopoliitikkoja ? Tällaista esimerkkiä
06.12.2021IL: Näin oppositiopoliitikot reagoivat Marinin baari-iltaan: esimerkillä johdetaan
05.12.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Vanhuspalvelulaki korjattava
02.12.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Koronatoimissa edetään rokottamattomien ehdoilla
30.11.2021MTV: Ministeri Kiuru: Työpaikoille valmistellaan koronapassia ? hallitus voi ottaa työmarkkinajärjestöt apuun
30.11.2021Verkkouutiset: Hallitus pelaa rulettia ihmisten terveydellä
29.11.2021Verkkouutiset: Miksi vastustatte passin laajentamista Sanna Marin?
27.11.2021Verkkouutiset: Ikäihmisten laadukas hoiva on turvattava yhdenvertaisesti
23.11.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Lääkäri-kansanedustaja vaatii kasvomaskeja heti takaisin
22.11.2021HS: Pk-seudulle ja Varsinais-Suomeen uusia korona­rajoituksia. HS kysyi sote-valio­kunnan kansan­­edustajilta, mitä pahenevassa tauti­tilanteessa pitäisi tehdä
22.11.2021HS: Sosiaali- ja terveys­valiokunnan vara­puheenjohtaja Mia Laiho vaatii maski­suositusta takaisin
20.11.2021Verkkouutiset: Näinkö vain kuitataan, pääministerin HVK-lausunto ihmetyttää
17.11.2021Ministeri sanoi Suomen varautuneen hyvin 2020 - sellaista lööperiä
12.11.2021Keski-Suomalainen:Laajempi käyttö jakaa mielipiteitä
11.11.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat: Satojatuhansia rokottamattomia ei voi jäljittää
08.11.2021Uusi-Suomi: Tilanne Puolassa puhuttaa, Elina Valtonen: Myös Suomessa varauduttava estämään laajamittainen maahantulo
05.11.2021YLE: Sote-valiokunnassa halua laajentaa koronapassin käyttöä. Rokotetuilla pitää olla oikeus elää normaalia elämää?
30.10.2021IL: Roima korotus HSL:n tarkastusmaksuun nosti äläkän. Pekka Sauri: Maksuista iso osa perinnässä
27.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Syyspassi ei pandemiaa pelasta
25.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Suomi ei tarvitse miljardien hallintohimmeliä
21.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Rokotuksia vietävä apteekkeihin, Alkoihin ja kauppoihin
18.10.2021MTV: WHO haluaa kitkeä C-hepatiitin kokonaan jo lähivuosina ? Suomessa sairaudesta kärsii yli 22 000 ihmistä
18.10.2021Aamuposti: Vain joka kymmenes vaarallisen viruksen saanut hoidetaan, vaikka uudet lääkkeet nitistäisivät sen ? Hoitamattomuus tulee kalliiksi: syöpähoitoja, osastohoitoa, elinsiirtoja
15.10.2021MTV: Koronapassi jättää joukon ihmisiä paitsioon ? nämä asiat estävät käytön
13.10.2021Lapin Kansa: Keskusta petti matkailualan
13.10.2021Uusi Suomi: Nolosti ja traagisesti myöhästynyt koronapassi etenee Suomessa: Hyväksyntä lähes varmaa
13.10.2021Uusi Suomi: Kokoomus ja perussuomalaiset ryöpyttävät keskustaa: Raskas virhe ? Kuinka aiotte selittää tämän?
12.10.2021MTV Tällainen kauan puhutusta koronapassista tulee ? Lohi: Koronapassi poistaa kaikki ravintolarajoitukset

Näytä lisää »