Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville on turvallisuusriski

13.10.2022

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sekä jäsenet Pia Kauma (kok.) ja Terhi Koulumies (kok.) peräänkuuluttavat tarkempaa turvallisuus- ja talousvaikutusten arviointia hallituksen esityksestä laajentaa terveydenhuoltoa laittomasti maassa oleville.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusjäsenet, valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sekä jäsenet Pia Kauma ja Terhi Koulumies peräänkuuluttavat tarkempaa turvallisuus- ja talousvaikutusten arviointia paperittomien terveydenhuollon laajentamista koskevassa lakiesityksessä. Esityksessä oikeus terveyspalveluihin olisi lähinnä saman laajuinen kuin Suomessa kansainvälistä suojelua hakevilla henkilöillä.

Hallituksen esityksen mukaan terveyspalvelut kuuluisivat kaikille iästä ja tilanteesta riippumatta. Nykyiselläänkin kaikki kiireellistä apua tarvitsevat hoidetaan taustasta tai papereista riippumatta.

”Terveydenhuoltojärjestelmämme kärsii jo valmiiksi pitkistä hoitojonoista, ja sote-palvelumme ovat raskaasti kuormitettuja ja hyvinvointialueet alirahoitettuja. Tässä tilanteessa terveyspalveluiden laajentaminen laittomasti maassa oleville vaarantaisi pahimmillaan terveydenhuoltojärjestelmämme kantokyvyn äkillisissä ja odottamattomissa tilanteissa. Esityksen vaikutusarviot puuttuvat ja Ukrainan sodan vaikutuksia turvapaikanhakijoiden määrään ja turvallisuustilanteeseen ei ole huomioitu”, Laiho toteaa.

Kokoomusedustajat korostavat, että lakiesityksellä on vaikutuksia myös Suomen sisäiseen turvallisuuteen, minkä takia hallintovaliokunnan olisi perusteltua antaa siitä oma lausuntonsa. Hallituspuolueiden edustajat kuitenkin vastustivat sitä.

”Huolena on että hallituksen esitys voisi lisätä Suomen houkuttelevuutta maana, jonne rikoksiin lähtöalueillaan syyllistyneet hakeutuisivat päästäkseen maksuttomien terveyspalveluiden piiriin. Tässä turvallisuustilanteessa on mietittävä tarkkaan, että haluammeko todella lisätä laittoman maahanmuuton vetovoimatekijöitä. Lisääntyvä venäläisten turvapaikanhakijoiden määrä lisää myös riskiä Suomen sisällä yhteydenottoihin ukrainalaisten kanssa ja lisää muutenkin kansallisia riskejä ”, Kauma jatkaa.

”Esitimme sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että lain käsittelyssä kuultaisiin myös hallintovaliokuntaa, jolle sisäiseen turvallisuuteen liittyvät asiat ensisijaisesti kuuluvat. Onkin erikoista, että hallituspuolueiden edustajat vastustivat hallintovaliokunnan kuulemista, vaikka lakiesityksellä on väistämättä vaikutuksia myös suomalaisten turvallisuuteen”, Koulumies sanoo.

”Venäjän hyökkäyssodan johdosta muuttopaine Suomen rajoilla todennäköisesti jatkossa kasvaa merkittävästi. Riskinä on että Venäjältä hakeudutaan nimenomaan Suomeen, ja että he jäävät tänne kielteisestä oleskelulupapäätöksestä huolimatta”, Kauma sanoo.

”Maksuttomasta terveydenhuollosta ei tule muodostua porkkanaa venäläisille liikekannallepanoa pakeneville. Lakivalmistelussa ei voida mennä poliittinen ideologia edellä ja laput silmillä Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteesta välittämättä”, Laiho sanoo.

”Suomen merkittävästi muuttunutta turvallisuuspoliittista tilannetta ei voi sivuuttaa eikä Suomen ja kansalaisten turvallisuutta heikentää itseaiheutetusti. Lakiesityksen vaikutukset on arvioitava huolellisesti sote-järjestelmämme kestävyyden sekä Suomen turvallisuuden näkökulmasta”, Mia Laiho, Pia Kauma ja Terhi Koulumies päättävät.

https://www.is.fi/taloussanomat/porssi/lehdistotiedote/sp-69953633/

Julkaistu: 06.10. 16:19

13.10.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville on turvallisuusriski
10.10.2022Styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde enig om att man inte får spara på Raseborgs och Lojo sjukhus
04.06.2022Iisalmen Sanomat: Yliopisto-sairaaloiden alasajo on estettävä
15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna

Siirry arkistoon »