MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa

28.04.2022

Kyseessä on nykyisen valmiuslain pikaiseen tarkistamiseen tähtäävä esitys. Sen lähtökohtana on laajasti tunnistettu tarve pystyä reagoimaan esimerkiksi rajaturvallisuuden vaarantumiseen tai tietoliikenteen ja tietojärjestelmien toimivuuden vakavaan vaarantamiseen.

– Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne on viime kuukausina muuttunut erittäin nopeasti ja perustavanlaatuisesti.  Erityisesti hybridivaikuttamisen riski on kasvanut. Siksi hallitus on katsonut, että valmiuslain täydentäminen hybridiuhkien varalta ei voi odottaa valmiuslain kokonaisuudistusta, sanoo Anna-Maja Henriksson tiedotteessa.

– Erittäin keskeistä on, että valmiuslakiin ehdotetaan nyt lisättäväksi uusi poikkeusoloperuste, joka kattaisi erityisesti hybridiuhkia. Suomen pitää varautua hybridivaikuttamisen eri muotoihin laajasti ja kattavasti, Henriksson jatkaa.

Myös kokonaisuudistus aloitettu

Hallituksen esitykseen sisältyy eräitä toimivaltuuksia muuttoliikkeen välineellistämisen varalta, tiedotteessa todetaan.

Maahantulon rajoittamiseksi tarvittavia lisätoimivaltuuksia valmistellaan kuitenkin lisäksi vielä erikseen, koska niihin liittyy sellaisia oikeudellisia kysymyksiä, joista on tarpeen keskustella komission kanssa ja järjestää lausuntokierros.

– Kysymys on sekä Suomen valtionrajasta että EU:n ulkorajasta, joten uusien toimivaltuuksien on oltava hyväksyttäviä myös EU-oikeuden kannalta, oikeusministeriön tiedotteessa todetaan.

Oikeusministeriössä on käynnistynyt myös valmiuslain kokonaisuudistus. Tämän työn tavoitteena on oikeusministeriön mukaan saattaa valmiuslaki vastaamaan nykyaikaista käsitystä yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta ja sitä uhkaavista tekijöistä.

– Hankkeessa arvioidaan valmiuslain ajantasaisuus, toimivuus ja kehittämistarpeet sekä valmistellaan uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat säännösehdotukset. Uudistuksen arvioidaan vievän 3,5ꟷ4 vuotta, oikeusministeriö arvioi.

Valmiuslain hybridiuhkia koskevan muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. 

Kokoomus: "Esitys on rampa"

Kokoomuksen kansanedustajien Heikki Vestman, Mia Laiho ja Antti Häkkänen eivät ole hallituksen valmiuslain muutosesityksestä innoissaan.

– Se on rampa, tiedotteessa todetaan.

Vestman, Laiho ja Häkkänen edustavat kokoomusta valmiuslain uudistuksen parlamentaarisessa seurantaryhmässä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedotteen mukaan hallitus ei ole sisällyttänyt valmiuslain muutosesitykseen kokoomuksen jo kauan vaatimaa rajapykälää, vaikka hallitus on luvannut Suomen kykenevän vastaamaan rajalla tapahtuvaan hybridioperaatioon.

– On välttämätöntä, että valmiuslaki antaa viranomaisille toimivaltuudet torjua hybridioperaatio, jossa Venäjä ohjaisi itärajalle siirtolaisvirtoja, kokoomuksen tiedotteessa vaaditaan, tiedotteessa katsotaan.

Kansanedustaja Vestmanin mukaan asialla on kiire.

– Hybridihyökkäys, jossa siirtolaisia ohjataan ja pakotetaan itärajan yli, on kyettävä pysäyttämään sulkemalla tarvittaessa koko raja, hän sanoo tiedotteen mukaan.

– Raja-asemien sulkeminen ei yksin riitä, vaan turvapaikanhaku on voitava keskeyttää koko maastorajalla ja rajavyöhykkeellä kuten Puola toimi viime vuonna, Vestman jatkaa.

Jouko Luhtala - JULKAISTU 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suora-lahetys-13-30-nain-hybridiuhkiin-valmistaudutaan-uudessa-valmiuslaissa/8414824#gs.zmdc9u

13.10.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Terveydenhuollon laajentaminen laittomasti maassa oleville on turvallisuusriski
10.10.2022Styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde enig om att man inte får spara på Raseborgs och Lojo sjukhus
04.06.2022Iisalmen Sanomat: Yliopisto-sairaaloiden alasajo on estettävä
15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna

Siirry arkistoon »