HS: Rahaa ei ole, eikä sitä tule ? Valtuuston kokous veti Riikka Purran epätoivoiseksi Länsi-Uudellamaalla

07.04.2022

Hallituksen puheenjohtaja Mia Laiho sanoo, että muutosrahoituksesta tosiaan edelleen puuttuu 38,5 miljoonaa, jota ilman sote-uudistuksesta ei tule valmista ajoissa.

RAHAA ei ole, eikä sitä tule. Näin puuskahti perussuomalaisten puoluejohtaja Riikka Purra aluevaltuuston kokouksen jälkeen.

Hän kirjoittaa yrittäneensä olla positiivinen, mutta todellisuus vaikuttaa vielä pahemmalta kuin alkuvuonna.

Onko tilanne tulevalla Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella oikeasti näin epätoivoinen?

Purra kertoo puhelimessa, että hän viittaa twiitissään ennen kaikkea valtiolta tulevaan muutosrahoitukseen.

”Kun rahaa ei ole varattu tarpeeksi, se tarkoittaa entistä huonompia palveluja”, Purra sanoo.

 

ALUEHALLITUKSEN puheenjohtaja Mia Laiho (kok) sanoo, että siinä Purra on oikeassa.

Rahaa on liian vähän.

Jotta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu voidaan siirtää vuodenvaihteessa kunnilta hyvinvointialueille, ne tarvitsevat rahaa esimerkiksi palkkojen harmonisointiin ja tietotekniikkaan.

Länsi-Uudellamaalla yksi valtava ratkaistava ongelma ovat nämä tekniset järjestelmät, kun palveluja siirtyy kymmenestä kunnasta.

Kyse ei ole vielä siitä, että tehtäisiin esimerkiksi uusia potilastietojärjestelmiä. Rahaa tarvitaan, jotta aiemmin kuntien pyörittämät hallinnon perusasiat toimivat. Siis esimerkiksi työntekijät saavat palkkansa ja laskut pystytään maksamaan.

Länsi-Uusimaa sai tähän juuri 22 miljoonaa rahaa valtion lisäbudjetista. Laiho kertoo, että sillä ei päästä kuin alkuun. Vajetta investointipuolella on 38,5 miljoonaa.

”Rahoituksesta on tehtävä uusia päätöksiä ennen kesää tai sitten on muutettava lakia niin, että Länsi-Uudellamaalla vastuu palveluista ei vielä vuodenvaihteessa siirry pois kunnilta”, Laiho sanoo.

Jotta edes hallinnon ICT-järjestelmät saadaan toimimaan ajoissa, hankinnat olisi tehtävä nyt. IT-ammattilaisista on kova kysyntä, koska heitä tarvitaan kaikkialla muuallakin Suomessa.

Sote-uudistusta valmistelevat viranhaltijat ovat myös toistuvasti ottaneet esiin, että nimenomaan Länsi-Uudellamaalla sote-uudistus uhkaa viivästyä.

ONKO seuraus tästä sitten suoraan huonommat palvelut?

Siinä mielessä kyllä, että ilman toimivia perusjärjestelmiä palveluja ei saada pyörimään lainkaan. Siinä mielessä ei, että investointien kustannuksia ei voi repiä ensi vuoden palveluihin tarkoitetuista rahoista.

Länsi-Uudenmaan tulevasta rahoituksesta Laihon mielestä kannattaa kyllä laajemminkin keskustella.

Tähänastiset laskelmat valtion siirtymäajan rahoituksesta ovat olleet karua luettavaa Länsi-Uudellemaalle, Helsingille ja Keski-Uudellemaalle. Tuoreita laskelmia on tulossa tässä kuussa, mutta suuret linjat tuskin niissä muuttuvat miksikään.

”Laskentatapa on epäedullinen kasvukaupungeille, koska siinä ei oteta tarpeeksi huomioon esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluita sekä syrjäytymistä. Eikä myöskään tarpeeksi voimakkaasti vieraskielisen väestön määrää”, Laiho sanoo.

15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna
17.04.2022Verkkouutiset: Bensakuluja vaaditaan alas ? bioetanolista ratkaisu
12.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii tukea kotimaiselle polttoaineelle
07.04.2022HS: Rahaa ei ole, eikä sitä tule ? Valtuuston kokous veti Riikka Purran epätoivoiseksi Länsi-Uudellamaalla

Siirry arkistoon »