IL: Ministeri Lindén lakkotilanteesta: Näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä

31.03.2022

Eduskunnan kyselytunnilla etenkin turvapaikanhakijat ja Ukrainan tilanne herättivät kysymyksiä. Myös hoitajien lakko nousi esille.

Eduskunnan kyselytunnilla kuultiin tänään huolestuttavia tietoja hoitajien lakkoon varautumisesta.

Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho muistutti yliopistosairaaloiden keskiviikkona esittämästä huolesta koskien potilasturvallisuutta lakon aikana.

– Miten hallitus aikoo turvata kansalaisten kiireellisen hoidon ja myöskin ukrainalaisten tarvitseman avun, Laiho kysyi.

Peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi koronan aiheuttaman hoitovelan, ukrainalaisten pakolaisten hoitotapeen ja lakon olevan ”huolestuttava yhtälö”.

Lindén totesi, että Suomessa on ollut viidestä kymmeneen vuoden välein terveydenhoitoalalla lakkoja, joista on aina selvitty. Tällä kertaa Lindén oli kuitenkin erityisen huolissaan.

– Viimeisten tietojen mukaan ei olla osoitettu riittävästi suojelutyöhön kiireellisten potilaiden hoitoon henkilöstöä, Lindén sanoi.

Ministeri kertoi saaneensa aamulla aluehallintoviranomaisilta huolestuttavaa tietoa.

– Siinä määrin huolestuttava, että se näyttää uhkaavan henkeä ja terveyttä. Olemme kiireellisesti käynnistäneet lainsäädäntövalmistelun, jolla me voimme näissä konkreettisissa tilanteessa turvata sen, että suojelutyötä saadaan riittävästi. Se ei ole puuttumista tähän työtaisteluun vaan nimenomaan suojelutyön varmistamista, Linden sanoi.

Risikko: ”Se olisi tunnin työ”

Kokoomuksen kansanedustaja Paula Risikko antoi Lindénille vinkin potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

– Vinkki ministeri Lindénille, kun pohditte nyt sitä potilasturvallisuuden varmistamista terveydenhuollon työtaistelun aikana, niin kaivakaapa hallituksen esitys 153 vuodelta 2007. Itse esittelin sen. Se on valmis siellä. Se on tunnin työ, siteeraten Krista Kiurua, Risikko sanoi.

Risikko viittaa vuoden 2007 tilanteeseen, jolloin Tehyn työtaistelutoimien vuoksi suuri määrä hoitajian uhkasi irtisanoutua. Hallitus valmisteli sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon johdolla lain, jonka nojalla silloiset lääninhallitukset olisivat voineet määrätä terveydenhuollon ammattihenkilön potilasturvatyöhön kunnalliseen terveydenhuollon toimintayksikköön.

Linden katsoi, että Risikon kuvaama laki ei sopisi tähän tilanteeseen.

Olympiakomiteat rahat liipaisimella

Lisäksi kyselytunnilla tentattiin tiukasti sisäministeri Krista Mikkosta (vihr) turvapaikanhakijoista. Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sai vastattavakseen kysymyksen leikkauksista.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) joutui vastaamaan Olympiakomitean tilanteesta. Viime päivinä Olympiakomitean toiminta on herättänyt kovaa kritiikkiä sen jälkeen, kun Yle paljasti huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen sopimattoman käytöksen.

Sen jälkeen Lehtimäki valittiin uudelle kaudelle ja hänen saamasta varoituksesta vaiettiin. Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori on antanut asiasta vähätteleviä ja peitteleviä lausuntoja.

Kansanedustaja Harry Harkimo (liik) ihmetteli miksi tapauksiin ei puututtu heti.

– Nyt asiat tulivat julkisuuteen ja luvataan selvityksiä, keskustelutilaisuuksia ja vaikka mitä, Harkimo kritisoi.

Harkimo tiedusteli Kurviselta, onko Olympiakomitean johdosta lähdössä Lehtimäen lisäksi muitakin vaihtoon.

Kurvinen kertoi kyselytunnilla olleensa ”järkyttynyt ja surullinen” tapahtumien johdosta. Hän korosti, että häirintä ja väärinkäytökset pitää hävittää yhteiskunnasta. Kurvisen mukaan nyt aloitetun selvityksen jälkeen tehdään johtopäätökset esimerkiksi Olympiakomitean rahoituksen suhteen.

Jari Hanska - Torstai 31.3.2022 klo 15:53
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d0c92677-1972-4b96-b44b-8a3fbd71ab71
15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna
17.04.2022Verkkouutiset: Bensakuluja vaaditaan alas ? bioetanolista ratkaisu
12.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii tukea kotimaiselle polttoaineelle
07.04.2022HS: Rahaa ei ole, eikä sitä tule ? Valtuuston kokous veti Riikka Purran epätoivoiseksi Länsi-Uudellamaalla

Siirry arkistoon »