Mediuutiset: Lääkärikansanedustaja Mia Laiholta kirjallinen kysymys hallitukselle: Yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole huomioitu millään tavalla sote-muutoslainsäädännön yhteydessä

10.01.2022

Jos asialle ei tehdä mitään, hallitus ajaa tekemättömyydellään yliopistosairaalat alas”, väittää Laiho.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho on tehnyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen yliopistosairaaloiden asemasta ja rahoituksesta sote-muutoksessa.

Lääkäritaustaisen oppositiokansanedustaja Laihon mukaan ”yliopistosairaaloiden sivuuttamisella” sote-muutoksessa tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia kliiniseen tutkimukseen, lääketieteelliseen koulutukseen kuin erikoissairaanhoitoonkin, jos asiaa ei kiireellisesti korjata.

”Yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole huomioitu millään tavalla sote-muutoslainsäädännön yhteydessä. Tämä puute on nostettu esiin sekä lausuntovaiheessa että eduskuntakäsittelyn aikana, mutta hallitus sivuutti asian kylmästi. Yliopistosairaaloiden asema on välttämätöntä täsmentää lainsäädännöllisesti ja niiden rahoitus turvattava sote-muutoksessa”, Laiho sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa, että yliopistosairaaloilla on vastuullaan vaativia tehtäviä, joita ei voi jättää tekemättä.

”Miten yliopistosairaalat voivat ylläpitää sen hoitamia vaativia ja korkeaa ammattitaitoa ja osaamista vaativia tehtäviä, kuten vaativia lasten sydänleikkauksia, lääketieteellisiä tutkimuksia, valmiutta yhteiskunnan kriisitilanteiden hoitoon ja uusien ammattilaisten koulutusta, jos sille ei ole osoitettu siihen erillistä rahoitusta?”

Laiho sanoo, että yliopistosairaalan vaativa erikoissairaanhoito, lääketieteellinen koulutus ja kliininen tutkimus vaarantuvat, ”kun asiaa ei ole hoidettu lainsäädännöllisesti asianmukaisesti.”

”Yliopistollisen sairaalan rooli ja tehtävät on määriteltävä lainsäädännössä.”

Eduskunta edellytti lausumalla (EV 111/2021), että ”sosiaali- ja terveydenhuollon koulutus-, tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta ja niiden rahoitusta koskeva erillislainsäädäntö saatetaan eduskunnan käsittelyyn siten, että se tulee voimaan viimeistään ennen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen toimeenpanoa”.

Laiho muistuttaa, että vaalit ovat 23.1 ja uudet aluevaltuustot ovat aloittamassa maaliskuun alusta.

”Mutta hallitus ei ole edelleenkään tehnyt mitään yliopistosairaaloiden aseman ja rahoituksen selkeyttämiseksi. Jos asialle ei tehdä mitään, hallitus ajaa tekemättömyydellään yliopistosairaalat alas”, hän väittää.

Hän huomauttaa, että yliopistosairaaloiden jatkuviin tehtäviin kuuluu lääkäreiden, sairaanhoitajien, lähihoitajien, fyysikkojen ja muiden terveydenhuollon osaajien kouluttaminen eri erikoisaloille. Erikoisalojen hoitajat ja lääkärit kouluttautuvat työhönsä työn ohessa ja saavat uusinta mahdollista tutkittua tietoa ja näyttöä.

”Selvää on, että ilman rahoitusta laatu kärsii. Kysynkin kirjallisessa kysymyksessäni, että miten hallitus aikoo varmistaa, että yliopistosairaaloilla on mahdollista edelleen jatkossa tehdä tieteellistä tutkimusta ja tuottaa alan perus- ja erikoistumiskoulutusta”, sanoo Laiho.

”Aiemmin kunnat ovat itse tukeneet puutteellisen yliopistorahoituksen takia yliopistosairaaloita taloudellisesti. Ongelmallista on, että nyt sote-muutoksen myötä, koko sote-rahoitus tulee valtiolta ja yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole näissä laissa erikseen säädelty. Yliopistosairaaloiden rahoitus tulee olemaan suurissa ongelmissa sote-muutoksen jälkeen jos asiaa ei kiireellisesti korjata”, hän sanoo.

10.1.202207:00

17.01.2022US: Tiedot valmiuslaista ihmetyttävät, Tehy-pomo jyrähtää hallitukselle: Luokatonta
16.01.2022Verkkouutiset: Lääkärikansanedustaja ihmettelee: Miksi rokotetta ei saa yksityiseltä?
14.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ihmettelee: Ei johtaja voi kieltäytyä johtamasta
11.01.2022Verkkouutiset: Kokoomusedustajat peräävät ratkaisuja karanteeniin
11.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Ei voi olla niin, että lakia tulkitaan ei tavoin
10.01.2022YLE: Hoitajien pakkorokotuslakiin jäi porsaanreikä, joka uhkaa vesittää lain: rokottamattomat kelpaavat sittenkin hoitamaan
10.01.2022Mediuutiset: Lääkärikansanedustaja Mia Laiholta kirjallinen kysymys hallitukselle: Yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole huomioitu millään tavalla sote-muutoslainsäädännön yhteydessä
07.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ehdottaa maskipakkoa
07.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Onko hallitus ajamassa alas yliopistosairaalat?
06.01.2022Verkkouutiset: Hallituksen rivit aivan sekaisi. Alkaako koulu etänä vai ei?

Siirry arkistoon »