Verkkouutiset: Miksi hallitus on päästänyt mielenterveyden palvelut romahtamaan?

18.12.2021

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Sari Sarkomaa vaativat Sanna Marinin (sd.) hallitukselta pikaisia toimia mielenterveyskriisin hoitamiseksi. Edustajat kertovat kantavansa huolta etenkin siitä, että lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon hoitotakuuajat ja valvonta ovat pettäneet.

Edustajat arvostelevat hallitusta ”viivyttelemisestä” mielenterveyspalveluiden kuntoon saattamisessa. Laihon ja Sarkomaan mukaan hallitus on nyt perääntymässä lupauksestaan toteuttaa Terapiatakuu-kansalaisaloitteen tavoitteet.

– Hoitoon pääsy mielenterveysongelmissa on ruuhkautunut koronaepidemian aikana vakavasti. Mielenterveyden keskusliitto pitää tilannetta jopa katastrofaalisena. Miksi hallitus on päästänyt mielenterveyspalveluiden tilanteen romahtamaan? Eihän hoitoonpääsyn ongelmia voi jäädä vain seuraamaan tekemättä asialle mitään, lääkärikansanedustaja Laiho ihmettelee.

Edustajat muistuttavat, että lasten ja nuorten mielenterveyskriisi tulee kohta olemaan aluevaltuutettujen pöydillä.

– Monet puolueet ovat kirjanneet kauniita ajatuksia mielenterveyspalveluiden parantamisesta aluevaaliohjelmiinsa, mutta ainakin hallituspuolueilta vaikuttavat teot puuttuvat. Kansalaisten laajasti kannattama ja yli puoluerajojen tukema Terapiatakuu-aloitteen eteneminen on pysäytetty eduskunnassa hallituspuolueiden toimesta, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sarkomaa sanoo.

OECD arvioi  vuonna 2018, että heikentyneen mielenterveyden vuosikustannukset Suomelle ovat 11 miljardia euroa, edustajat muistuttavat. Terapiatakuun vuosikustannukseksi on taas arvioitu noin 35 miljoonaa euroa.

– Hallituspuolueet ovat luvanneet toteuttaa terapiatakuu-kansalaisaloitteen tavoitteet hoitotakuuta kiristävän lainsäädännön yhteydessä. Näin ei ole kuitenkaan käymässä. Mielenterveysjärjestöt ovat tuoneet julki pettymyksensä, ettei hallituksen tuore esitys sisälläkään terapiatakuun tavoitteita perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluiden vahvistamisesta, eikä lyhytpsykoterapiat eikä muut psykososiaaliset hoitomuodot sisälly seitsemän päivän hoitotakuuseen.

– Hallituksen on kerrottava vielä ennen joulua, miten se lupauksensa aikoo lunastaa, Sarkomaa sanoo.

Laiho ja Sarkomaa muistuttavat myös, että hallituksen esittämän hoitotakuun on tarkoitus tulla voimaan vasta huhtikuussa 2023.

– Jokainen odotuspäivä on vahingollinen lapsen ja nuoren kehitykselle vaikeuttaen opinpolkua ja lisäten syrjäytymisriskiä ja huostaanottoja. Hallituksen on otettava pahentunut mielenterveystilanne vakavasti ja löydettävä keinot hoitoonpääsyn parantamiseksi. Terapiatakuun avulla voisi merkittävällä tavalla parantaa apua tarvitsevien ihmisten mielenterveyspalveluihin pääsyä.

– Nyt jos koskaan terapiatakuulle on huutava tarve, edustajat päättävät tiedotteensa.

CALLE KOSKELA | 18.12.2021 | 11:45- päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/miksi-hallitus-on-paastanyt-mielenterveyspalveluiden-tilanteen-romahtamaan/#2d76c93e

17.01.2022US: Tiedot valmiuslaista ihmetyttävät, Tehy-pomo jyrähtää hallitukselle: Luokatonta
16.01.2022Verkkouutiset: Lääkärikansanedustaja ihmettelee: Miksi rokotetta ei saa yksityiseltä?
14.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ihmettelee: Ei johtaja voi kieltäytyä johtamasta
11.01.2022Verkkouutiset: Kokoomusedustajat peräävät ratkaisuja karanteeniin
11.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Ei voi olla niin, että lakia tulkitaan ei tavoin
10.01.2022YLE: Hoitajien pakkorokotuslakiin jäi porsaanreikä, joka uhkaa vesittää lain: rokottamattomat kelpaavat sittenkin hoitamaan
10.01.2022Mediuutiset: Lääkärikansanedustaja Mia Laiholta kirjallinen kysymys hallitukselle: Yliopistosairaaloiden asemaa ja rahoitusta ei ole huomioitu millään tavalla sote-muutoslainsäädännön yhteydessä
07.01.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja ehdottaa maskipakkoa
07.01.2022Verkkouutiset: Mia Laiho: Onko hallitus ajamassa alas yliopistosairaalat?
06.01.2022Verkkouutiset: Hallituksen rivit aivan sekaisi. Alkaako koulu etänä vai ei?

Siirry arkistoon »