Verkkouutiset: Miksi hallitus on päästänyt mielenterveyden palvelut romahtamaan?

18.12.2021

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Sari Sarkomaa vaativat Sanna Marinin (sd.) hallitukselta pikaisia toimia mielenterveyskriisin hoitamiseksi. Edustajat kertovat kantavansa huolta etenkin siitä, että lasten ja nuorten psykiatrisen hoidon hoitotakuuajat ja valvonta ovat pettäneet.

Edustajat arvostelevat hallitusta ”viivyttelemisestä” mielenterveyspalveluiden kuntoon saattamisessa. Laihon ja Sarkomaan mukaan hallitus on nyt perääntymässä lupauksestaan toteuttaa Terapiatakuu-kansalaisaloitteen tavoitteet.

– Hoitoon pääsy mielenterveysongelmissa on ruuhkautunut koronaepidemian aikana vakavasti. Mielenterveyden keskusliitto pitää tilannetta jopa katastrofaalisena. Miksi hallitus on päästänyt mielenterveyspalveluiden tilanteen romahtamaan? Eihän hoitoonpääsyn ongelmia voi jäädä vain seuraamaan tekemättä asialle mitään, lääkärikansanedustaja Laiho ihmettelee.

Edustajat muistuttavat, että lasten ja nuorten mielenterveyskriisi tulee kohta olemaan aluevaltuutettujen pöydillä.

– Monet puolueet ovat kirjanneet kauniita ajatuksia mielenterveyspalveluiden parantamisesta aluevaaliohjelmiinsa, mutta ainakin hallituspuolueilta vaikuttavat teot puuttuvat. Kansalaisten laajasti kannattama ja yli puoluerajojen tukema Terapiatakuu-aloitteen eteneminen on pysäytetty eduskunnassa hallituspuolueiden toimesta, kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sarkomaa sanoo.

OECD arvioi  vuonna 2018, että heikentyneen mielenterveyden vuosikustannukset Suomelle ovat 11 miljardia euroa, edustajat muistuttavat. Terapiatakuun vuosikustannukseksi on taas arvioitu noin 35 miljoonaa euroa.

– Hallituspuolueet ovat luvanneet toteuttaa terapiatakuu-kansalaisaloitteen tavoitteet hoitotakuuta kiristävän lainsäädännön yhteydessä. Näin ei ole kuitenkaan käymässä. Mielenterveysjärjestöt ovat tuoneet julki pettymyksensä, ettei hallituksen tuore esitys sisälläkään terapiatakuun tavoitteita perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluiden vahvistamisesta, eikä lyhytpsykoterapiat eikä muut psykososiaaliset hoitomuodot sisälly seitsemän päivän hoitotakuuseen.

– Hallituksen on kerrottava vielä ennen joulua, miten se lupauksensa aikoo lunastaa, Sarkomaa sanoo.

Laiho ja Sarkomaa muistuttavat myös, että hallituksen esittämän hoitotakuun on tarkoitus tulla voimaan vasta huhtikuussa 2023.

– Jokainen odotuspäivä on vahingollinen lapsen ja nuoren kehitykselle vaikeuttaen opinpolkua ja lisäten syrjäytymisriskiä ja huostaanottoja. Hallituksen on otettava pahentunut mielenterveystilanne vakavasti ja löydettävä keinot hoitoonpääsyn parantamiseksi. Terapiatakuun avulla voisi merkittävällä tavalla parantaa apua tarvitsevien ihmisten mielenterveyspalveluihin pääsyä.

– Nyt jos koskaan terapiatakuulle on huutava tarve, edustajat päättävät tiedotteensa.

CALLE KOSKELA | 18.12.2021 | 11:45- päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/miksi-hallitus-on-paastanyt-mielenterveyspalveluiden-tilanteen-romahtamaan/#2d76c93e

04.06.2022Iisalmen Sanomat: Yliopisto-sairaaloiden alasajo on estettävä
15.05.2022Taloussanomat: Kokoomusedustajat: Sote-hallinto tuli, mutta ratkaisut hoitoon pääsyn parantamiseksi jäivät tekemättä
29.04.2022Taloussanomat: Kokoomuksen Laiho: YTHS:n jonot saatava kuriin
28.04.2022IS: Kokoomus­edustajat hiostavat hallitusta rammasta muutos­esityksestä: Raja­pykälä annettava viipymättä
28.04.2022MTV: Valmiuslain täydentäminen ei voi odottaa kokonaisuudistusta ? Kokoomus: Esitys on rampa
27.04.2022MTV: Oppositio lyttää valmiuslain uudistuksen täysin vajavaisena ? näin oikeusministeri Henriksson vastaa kritiikkiin MTV Uutisille
27.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja Mia Laiho pyrkii kokoomuksen varapuheenjohtajaksi
23.04.2022HBL: Oppositionspolitiker om vårdkonflikten: Staten borde vara aktivare för att höja lönerna
17.04.2022Verkkouutiset: Bensakuluja vaaditaan alas ? bioetanolista ratkaisu
12.04.2022Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii tukea kotimaiselle polttoaineelle

Siirry arkistoon »