YLE: Sote-valiokunnassa halua laajentaa koronapassin käyttöä ? Rokotetuilla pitää olla oikeus elää normaalia elämää?

05.11.2021

Suomessa saavutetaan 80 prosentin rokotuskattavuus yli 12-vuotiaissa todennäköisesti tänään. Koronapassin käyttöä halutaan laajentaa, jotta rokotuskattavuutta saataisiin edelleen nostettua.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on halua laajentaa koronapassin käyttöä esimerkiksi työpaikoille ja tapahtumiin, joita rajoitukset eivät koske. Tällä hetkellä koronapassia käytetään vaihtoehtoisena toimena vain silloin, kun voimassa on tilaisuutta tai tilaa koskevia rajoituksia esimerkiksi aukioloaikoihin tai yleisömääriin.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) sekä valiokunnan jäsenet Ilmari Nurminen (sd.) ja Arja Juvonen (ps.) keskustelivat koronapassista ja rokotuskattavuudesta Ylen aamussa ja radion Ykkösaamussa perjantaina.

Laihon ja Nurmisen mielestä rokotuskattavuuden nostaminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Koronapassin käytön laajentaminen voisi olla siihen yksi keino.

– Meidän pitää saada yhteiskuntaa avattua niin, että rokotetuilla on mahdollisuus elää normaalia elämää. Jos lähdetään elämään rokottamattomien ehdoilla, niin silloin poljetaan rokotettujen asemaa, Laiho sanoo.

– Koronapassi toimii tällä hetkellä niin, että se on rajoituksista vapauttava toimenpide. Rajoitukset ja koronapassin käyttö voitaisiin irrottaa toisistaan, Nurminen sanoo.

"Myös rokotetut sairastavat ja tartuttavat"

Perussuomalaisten Arja Juvonen on Laihon ja Nurmisen kanssa eri linjoilla. Juvosen mukaan koronapassin käytön laajentaminen on sekä juridinen että eettinen kysymys.

– Koronapassilla ei pidä luoda valheellista turvallisuuden tunnetta. Myös rokotetut sairastavat ja tartuttavat koronaa. Korostaisin kansalaisvarovaisuutta eli hyvää käsihygieniaa, maskien käyttöä ja turvavälejä.

Mia Laihon mielestä yrittäjillä pitäisi olla mahdollisuus ottaa koronapassi käyttöön omassa toiminnassaan, jos he näkevät sen tarkoituksenmukaiseksi. Hän myös huomauttaa, että muualla Euroopassa koronapassista ei ole tehty yhtä juridista kysymystä kuin Suomessa.

– Onhan meillä ravintoloihin ikärajoja ja vaatekoodejakin. Onko tämä oikeasti niin juridinen asia, etteikö yrittäjä, jonka toimeentulosta on myös kysymys, voisi laittaa tällaisia ehtoja omaan elinkeinotoimintaansa?

Laiho ja Nurminen olisivat valmiita laajentamaan koronapassin käyttöä myös työpaikoille, mutta asia vaatii oikeudellisen arvion. Juvonen ei antaisi työnantajalle oikeutta saada työntekijän rokotustietoja. Hän ei myöskään kannata esimerkiksi hoitohenkilökunnan velvollisuutta ottaa koronarokotus.

– Ei voida mennä ajatukseen, että ihmisiä pakkorokotetaan, tai että työnantajalla olisi velvollisuus saada tietää rokotuksesta. Nämä ovat henkilökohtaisia tietoja.

 - https://yle.fi/uutiset/3-12175514
07.09.2021Yle: Ylen kysely kansanedustajille: Enemmistö vastanneista kannattaa hoitajille parempaa palkankorotusta kuin muille työntekijöille
02.09.2021Verkkouutiset: Jo on selitys ? kansanedustaja tuohtui Sanna Marinille
31.07.2021Verkkouutiset: Mia Laiho STM:stä: Uskomatonta nuorten syyllistämistä
12.11.2021Keski-Suomalainen:Laajempi käyttö jakaa mielipiteitä
11.11.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat: Satojatuhansia rokottamattomia ei voi jäljittää
08.11.2021Uusi-Suomi: Tilanne Puolassa puhuttaa ? Elina Valtonen: Myös Suomessa varauduttava estämään laajamittainen maahantulo
05.11.2021YLE: Sote-valiokunnassa halua laajentaa koronapassin käyttöä ? Rokotetuilla pitää olla oikeus elää normaalia elämää?
30.10.2021IL: Roima korotus HSL:n tarkastusmaksuun nosti äläkän ? Pekka Sauri: Maksuista iso osa perinnässä
27.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Syyspassi ei pandemiaa pelasta
25.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Suomi ei tarvitse miljardien hallintohimmeliä

Siirry arkistoon »