Keski-Suomalainen:Laajempi käyttö jakaa mielipiteitä

12.11.2021

Koronapassi: Moni eduskunnan sote-valiokunnan jäsen puoltaa käyttöä rajoituksista riippumatta.

Kysymys koronapassin käytöstä alueilla, joilla ei ole voimassa koronarajoituksia, jakaa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenten mielipiteitä. Uutissuomalainen tavoitti valiokunnan 17 kansanedustajasta 11. Näistä kuusi kannattaa mahdollisuutta käyttää koronapassia rajoituksista riippumatta. Kolme ei kannata, ja kaksi ei kertonut kantaansa suoraan tai ollenkaan.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että se haluaa laajentaa koronapassin käyttöä ”itsenäiseksi rajoituskeinoksi” ja selvittää koronapassin käyttöä työpaikoilla. Asiaa valmistellaan pikaisella aikataululla. Se edennee aikanaan eduskuntaan ja myös sote-valiokunnan pöydälle. Valiokunnan kokoomusjäsenet Pia Kauma, Terhi Koulumiesja Mia Laiho kannattavat mahdollisuutta käyttää koronapassia rajoituksista riippumatta. Samaa mieltä ovat Merja Kyllönen (vas.), Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.).

– Pitäisi yrittää ennaltaehkäistä tartuntoja. On älytöntä odottaa, että joudutaan asettamaan rajoituksia joka paikkaan passin käytön ehtona, sanoo Koulumies.

– Jotta yhteiskuntaa voidaan pitää avoimena, näen, että toimijoilla pitää olla mahdollisuus esimerkiksi järjestää tilaisuuksia ja tapahtumia koronaturvallises-ti, sanoo Kyllönen. Toista mieltä ovat Pekka Aittakumpu (kesk.), Kaisa Juuso(ps.) ja Noora Koponen (vihr.).

– En ole nähnyt uskottavia perusteluita sille, miksi passia tulisi laajentaa muualle, sanoo Aittakumpu.– Jos alueellinen epidemiatilanne ei vaadi rajoituksia, en näe syytä sille, miksi passin osalta toi-mittaisiin toisin, sanoo Koponen. Heidi Viljanen (sd.) ei kerro vastauksessaan suoraa kantaansa. Kim Berg (sd.) ei ottanut kantaa ollenkaan. 

Uutissuomalainen kysyi valiokunnan edustajilta myös, pitäisikö koronapassia soveltaa tiettyjen työntekijöiden, kuten hoitohenkilöstön, koronarokotusten todentamiseen. Vastanneista passin soveltamista ainakin hoitohenkilöstöön kannattavat vähintään varauk-sella Noora Koponen (vihr.), Ter-hi Koulumies (kok.), Mia Laiho (kok.), Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja Veronica Rehn-Kivi (r.).

– Mikäli koronapassi tulisi pakolliseksi jollain toimialalla, niin ehkä heikkokuntoisten tai vanhusten kanssa läheisesti työtä tekeville se olisi paikallaan, sanoo Rehn-Kivi. Pia Kauma (kok.) ja Heidi Viljanen (sd.) vastasivat epäselvemmin. Sävy oli kuitenkin, että ”ihmisillä on oikeus turvalliseen hoitoon” ja että ”työnantajalla tulee olla vastuu siitä, ettei henkilöstö tartuta potilaita”. 

Vastustajia ovat Pekka Aittakumpu (kesk.) ja Kaisa Juuso (ps.).– Ihmettelen, miksi juuri hoi-tohenkilökunta on nostettu kes-kustelussa esiin, Juuso sanoo ja huomauttaa, että tartunta voi lähteä monista muistakin hen-kilöistä.Merja Kyllönen (vas.) huo-mauttaa, että kokonaisuutta pitää arvioida monipuolisesti. Kim Berg (sd.) ei ottanut kantaa lainkaan.

Outi Laatikainen, Henna Sotamaa-Leino - PERJANTAINA 12.11.2021 KESKISUOMALAINEN - sivu 19

07.09.2021Yle: Ylen kysely kansanedustajille: Enemmistö vastanneista kannattaa hoitajille parempaa palkankorotusta kuin muille työntekijöille
02.09.2021Verkkouutiset: Jo on selitys ? kansanedustaja tuohtui Sanna Marinille
31.07.2021Verkkouutiset: Mia Laiho STM:stä: Uskomatonta nuorten syyllistämistä
12.11.2021Keski-Suomalainen:Laajempi käyttö jakaa mielipiteitä
11.11.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat: Satojatuhansia rokottamattomia ei voi jäljittää
08.11.2021Uusi-Suomi: Tilanne Puolassa puhuttaa ? Elina Valtonen: Myös Suomessa varauduttava estämään laajamittainen maahantulo
05.11.2021YLE: Sote-valiokunnassa halua laajentaa koronapassin käyttöä ? Rokotetuilla pitää olla oikeus elää normaalia elämää?
30.10.2021IL: Roima korotus HSL:n tarkastusmaksuun nosti äläkän ? Pekka Sauri: Maksuista iso osa perinnässä
27.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Syyspassi ei pandemiaa pelasta
25.10.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Suomi ei tarvitse miljardien hallintohimmeliä

Siirry arkistoon »