Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Byrokratia hidastaa syöpähoitoja

15.08.2021

Edustajat muistuttavat, että hallitus on hallitusohjelmassa sitoutunut uudistamaan lääkehuollon kokonaisuutta.

Suomessa immunologisten lääkehoitojen saamista potilaiden käyttöön hidastaa merkittävästi lääkkeiden korvausjärjestelmän byrokraattinen kankeus. Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho pitävät nykytilannetta syöpää sairastavien ja heidän läheistensä kannalta sietämättömänä, ja jättävät asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

”Yksilötasolla syöpä ei odota, vaan syöpää sairastavalle jokainen viivytys voi olla liikaa. Immunologisten hoitojen avulla voidaan parhaassa tapauksessa parantaa levinnytkin syöpä sen sijaan, että saataisiin potilaalle hoitojen avulla vain jonkin verran lisää elinaikaa. Nyt kaksikanavarahoituksen byrokratia estää näiden hoitojen antamista, kun se ei esimerkiksi munuaissyöpäpotilaiden kohdalla taivu yhdistelmähoitojen rahoitukseen. Tilanne on korjattava”, Ikonen sanoo.

Suomessa hoitojen saatavuus raahaa muita Pohjoismaita jäljessä, edustajat muistuttavat. Potilasjärjestöt Suomessa ovat olleet aktiivisia ja vaatineet valtionhallintoa purkamaan vanhentuneita rahoitusjärjestelmiä, toistaiseksi tuloksetta.

”Byrokraattiset esteet kuormittavat potilaiden lisäksi terveydenhuollon henkilöstöä ja aiheuttavat merkittävää lisätyötä. Pitkälle koulutetut ammattilaiset joutuvat laittamaan työaikaansa aikaa vievää paperinpyöritykseen Suomen jälkeenjääneen ja kankean lääkekorvausjärjestelmän takia. Tilannetta hankaloittaa myös se, että uusilla syöpälääkkeillä B-lausunto ja Kelan määräaikainen päätös on lääkevalmistekohtainen eikä lääkeryhmäkohtainen kuten yleensä”, sanoo Laiho.

Edustajat muistuttavat, että hallitus on hallitusohjelmassa sitoutunut uudistamaan lääkehuollon kokonaisuutta, mutta toistaiseksi vielä mitään ei ole tehty.

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomusedustajat-byrokratia-hidastaa-syopahoitoja/#2d76c93e

ALBERTO CLARAMUNT | 15.08.2021 | 10:24

31.07.2021Verkkouutiset: Mia Laiho STM:stä: Uskomatonta nuorten syyllistämistä
23.08.2021Verkkouustiset: Mia Laiho: Miksi pääministeri pettää lupauksensa?
17.08.2021Verkkouutiset: Poliisilta pois 40 miljoonaa, hallinnon hirviöön lisää 100 miljoonaa ? mikä järki
16.08.2021Uusimaa: Hidas ja kankea järjestelmä ei saa viivästyttää syöpähoitoja
16.08.2021Demokraatti: Lukion sisäänpääsyrajat ovat karanneet täysin käsistä ? kansanedustaja vaatii keskiarvotakuuta
16.08.2021HS: Espoon kaupungin­hallituksen johtoon nousemassa Henrik Vuornos ? Sote- ja maa­kunta­uudistus tarkoittaa isoja muutoksia kaupungin toimintaan
16.08.2021Länsiväylä: Henrik Vuornos kaupunginhallituksen johtoon ? Espoon kokoomus valitsi avainpaikoille sekä kokeneita että uusia kasvoja
15.08.2021Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Byrokratia hidastaa syöpähoitoja
15.08.2021Kirkkonummen sanomat: Harrastustoiminnan rajoittamisella merkittävät vaikutukset lapsille ja perheille
13.08.2021HBL: Restriktionerna orsakar förvirring ? otydligt, svårtolkat och kontroversiellt

Siirry arkistoon »