HS: Liikenne­ministeri Harakka: Sähkö­potku­lautoihin liittyviin ongelmiin pitää puuttua saman tien eikä laki­muutosten kautta

02.07.2021

Harakka on kutsunut ensi keskiviikoksi koolle kokouksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta. Mukana ovat kaikki alan yritykset. 

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) on kutsunut koolle kokouksen, jossa käsitellään sähköpotkulautojen turvallisuutta.

”Kyseessä on aito liikenneturvallisuusongelma”, Harakka sanoo HS:lle.

Kokouksesta kertoi ensimmäisenä Demokraatti-lehti.

Kokoukseen osallistuu muun muassa sähkö­potku­lauta­yritysten ja ministeriön edustajia.

”Nyt on ollut paljon esillä erilaisia lakimuutosvaatimuksia. Se on hieman huono keino tässä ja nyt vaikuttaa turvallisuuteen”, Harakka sanoo.

Harakan mukaan alan toimijoiden kanssa on tarkoitus keskustella yhteisistä pelisäännöistä ja välittömistä toimista.

”Tarkoitus ei ole ruveta määräilemään, vaan katsomme, millainen käsitys alan toimijoilla on tilanteesta. Olisi hyvä, jos keksittäisiin tapoja, miten ongelmiin voitaisiin saman tien puuttua. Juuri nyt laudoille on isoin kysyntä kaupunkialueilla.”

SÄHKÖPOTKULAUTOJEN turvallisuus on noussut viime aikoina yleiseen keskusteluun. Helsingin Sanomat kertoi kesäkuun loppupuolella, että sähkö­potku­laudoilla sattui ennätysmäärä onnettomuuksia pääkaupunki­seudulla touko–kesäkuun aikana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) mukaan pelkästään Meilahdessa hoidettiin alkukesän aikana kaikkiaan 143 sähkö­potku­lauta­onnettomuudessa loukkaantunutta henkilöä.

Harakan käsityksen mukaan turvallisuusongelmat keskittyvät Helsinkiin.

”Sähköpotkulautoja on muissakin kaupungeissa, mutta saamani selvityksen mukaan niissä ongelmat eivät ole ihan tällaisia.”

Ihmisiä on ärsyttänyt myös se, että käyttäjät jättävät sähköpotkulautoja käytön jälkeen lojumaan sinne tänne. Harakan mukaan kaupungit voisivat hakea tähän asiaan ratkaisua järjestyssääntöjensä kautta.

SÄHKÖPOTKULAUTAYHTIÖ Voi kertoi perjantaina alentavansa kokeiluluontoisesti nopeuksia Helsingin ravintola-alueilla yöaikaan. Laudan maksiminopeus lasketaan 15 kilometriin tunnissa kello 23–06 välisenä aikana. Normaalisti maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

”Vaikka humalassa ajo on käyttöehtojemme vastaista, emme voi sitä täysin estää”, Voin operatiivinen johtaja Reetta Alastalo sanoo yhtiön tiedotteessa.

Alastalon mukaan yhtiöllä on käyttäjinä myös yöllä työskenteleviä, jotka käyttävät potkulautoja päästäkseen kotiin kätevästi. Yhtiö on saanut lisäksi palautetta, jonka mukaan sähköpotkulautojen avulla voi välttää myös öisin esiintyvää ahdistelua. Alastalon mukaan on näistäkin syistä tärkeää, että laudat ovat viikonloppuöinä käytettävissä.

Harakka pitää Voin kokeilua hyvänä ajatuksena.

MYÖS poliitikot ovat viime aikoina vaatineet toimia sähköpotkulautojen ongelmiin. Kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho kertoi perjantaina tehneensä lakialoitteen, jossa vaaditaan promillerajaa moottoroimattomien ajoneuvojen kuljettamiseen kuten sähköpotkulautailuun tai sähköpyöräilyyn.

Laihon mukaan pahoja onnettomuuksia on tänä vuonna ollut paljon. Hän viittaa tiedotteessaan myös Ranskaan, jossa jalankulkija kuoli yhteentörmäyksessä sähköpotkulautailijan kanssa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo jätti liikenne- ja viestintäministerille tämän viikon tiistaina kirjallisen kysymyksen siitä, onko lainsäädännössä keinoja vähentää sähköpotkulautaonnettomuuksia ja onko niiden ehkäisemiseksi valmisteilla toimia.

ONGELMAAN otti kantaa myös Husin akuutin yleislääketieteen osaston­ylilääkäri Arja Kobylin, joka kertoi HS:lle tilanteen olevan erityisen hankala, koska päivystyksen resurssit ovat kovilla loukkaantuneiden hoidossa.

Husin mukaan kaikkein todennäköisemmin onnettomuuteen joutuu 20–30-vuotias päihtynyt nuori, joka on matkalla kotiin illanvietosta. Illalla ja yöllä ylimääräisen työvoiman löytäminen voi olla erityisen hankalaa.

2.7. 16:33 | Päivitetty 2.7. 19:12

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008099785.html

11.07.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Mielenterveyden palvelut saatava kuntoon
06.07.2021YLE: Uskonrauha yhdisti PS:n ja vihreiden kansanedustajat Ylen kyselyssä ? enemmistö kansanedustajista haluaa lakipykälän uskonrauhasta pysyvän ennallaan
06.07.2021MNS: Sähköpotkulaudoista johtuvat onnettomuudet kuormittavat terveydenhuoltoa isommissa kaupungeissa ? alkoholilla näkyvä rooli turmissa
06.07.2021Hämeen sanomat: Ongelmalliset sähkölaudat
05.07.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Kiukutteleeko Krista Kiuru valiokunnalle? En jaksa uskoa
02.07.2021MTV: Sähköpotkulautayhtiö Voi alentaa nopeuksia Helsingin ravintola-alueilla viikonloppuna ? lähes kaikki onnettomuudet johtuvat humalassa ajosta
02.07.2021Eduskunta hyväksyi maahantulomallin, jonka on tarkoitus estää koronatartuntojen leviäminen Suomeen
02.07.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii sähköpotkulautojen kuskeille promillerajaa
02.07.2021HS: Liikenne­ministeri Harakka: Sähkö­potku­lautoihin liittyviin ongelmiin pitää puuttua saman tien eikä laki­muutosten kautta
01.07.2021HS: Voidaanko järeisiin rajoituksiin enää syksyllä palata, kun yhä useampi on rokotettu? HS kysyi sote-valiokunnan kansan­edustajilta

Siirry arkistoon »