Suomenmaa: Eihän tämä parhaalla tavalla kannusta säästöjen tekemiseen ? Sote vaatii vielä korjausliikkeitä, mutta perusratkaisu on viisas, Lohi sanoo Ylellä

02.06.2021


– Samaan aikaan sanotaan, että tämä (sote-uudistus) ei säästä tarpeeksi, mutta saman puolueen edustajat tai jopa samat edustajat sanoivat, että tästä puuttuu rahaa ja sitä pitäisi laittaa lisää, Lohi sanoi Ylen Radion Ykkösaamussa.

LOHEN kanssa keskustellut valiokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Mia Laiho totesi, että sote-uudistuksessa piikki on auki, kun hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta.

– Mallissa ole kannustimia järjestää kustannustehokkaampia palveluja. Maakunnat järjestävät palvelut, ja jos rahat eivät riitä, pyydetään lisää valtiolta.

Lohi myönsi, että ”kritiikillekin on sijaa”, eikä malli ole täydellinen.
 
– Eihän tämä parhaalla tavalla kannusta säästöjen tekemiseen. Mutta on useita elementtejä, jotka ovat hillitsemässä kustannusten kasvua, Lohi sanoi.

Hän esimerkiksi huomautti, että palvelutarpeen kasvu otetaan tulevaisuudessa rahoituksessa huomioon vain 80-prosenttisesti. 

– Silloin se pakottaa hyvinvointialueet lähtökohtaisesti hillitsemään kustannusten nousua.

– Toinen asia on tietenkin jo rakenteellinen lähtökohta. Kun pannaan kaikki palvelut samalle järjestäjälle, se on omiaan antamaan mahdollisuuden satsata perustason palveluihin, joka on torppaamassa palveluiden siirtymistä kalliimpaan erikoissairaanhoitoon. Tämä on minusta erittäin viisas perusratkaisu.

VÄLIKYSYMYKSEN ajankohta on Lohen mielestä erikoinen, sillä uudistus on loppusuoralla valiokunnassa ja yksityiskohtia hiotaan.

Lohi sanoi, että näin isoon uudistukseen liittyy paljon epävarmuustekijöitä.

– On tunnustettava, että eihän tämä varmasti ole täydellinen paketti, vaan senkin jälkeen kun tämä on säädetty ja lähdetään viemään käytäntöön, tarvitaan varmasti erittäin tiivistä seurantaa ja tulevaisuudessa myös korjausliikkeitä.

Laiho totesi, että hallituksen ajama sote-uudistus ei nopeuta hoitoon pääsyä. 

– Tämähän on pelkkä hallinnollinen malli, tämä ei vaikuta millään tavalla siihen sisältöön.

LAIHO kritisoi myös sitä, että valta karkaa hänen mielestään kauemmaksi kuntalaisista, kun sote-asioista päättävät maakuntavaltuustot valitaan koko maakunnan alueelta.

– Kaupungin- ja kunnanvaltuutetuilla ei ole enää mitään vaikutusmahdollisuutta näihin lähipalveluihin, siihen missä se terveyskeskus sijaitsee tai millaisia sosiaali- ja terveyspalveluja kunnassa on.

Lohen mielestä tähän liittyy paljon ”ajattelutapavirheitä”.

– Ajatellaan, että tulevilla kuntapäättäjillä ei ole enää mitään sananvaltaa (soteen). No ei tietenkään ole, koska tässähän valitaan demokraattisesti maakunnan alueelta uudet päättäjät katsomaan koko sen hyvinvointialueen asioita.

– Pitää muuttaa ajattelutapaa ja lähteä siitä, että on vähän laajempi alue jota edustetaan, ja silloin katsotaan päättäjänä koko hyvinvointialueen ihmisten tarpeita, eikä vain yhden kunnan. 

YKSITYISTEN palveluntuottajien täytyy jatkossakin olla osa mukana sote-palveluiden tuottamisessa, vaikka yksityisten käyttöä rajataan hallituksen mallissa, Lohi sanoo.

– On selvää, että suomalainen sosiaali- ja terveysjärjestelmä ei toimi ilman monituottajamallia eli sitä, että mukana ovat myös yksityiset palveluntuottajat. Tämä perusratkaisu tukee sitä, että näin on jatkossakin ja pitää ehdottomasti olla.

– Mutta on myös se toinen puoli, että silloin kun verovaroja käytetään, isännän paikalla pitää tietenkin demokraattisesti valitut toimielimet, se hyvinvointialue joka toimii portinvartijana. Meidän pitää hakea oikea tasapaino niin, että yksityiset toimijat ovat osa palveluntuotantoa. 

LOHI sanoo, että hallituksen linjausta yksityisten palveluiden käytöstä voidaan mahdollisesti vielä löysätä, kun valiokunnassa hiotaan yksityiskohtia.

– Kyllä varmasti näitäkin mietitään, miltä osin pystymme tekemään tähän parannuksia. Itse lähden siitä, että varmasti tulevaisuudessakin tätä kysymystä tarkastellaan, kun tässä päästään liikkeelle.

– Vaikka tähän liittyy tältä osin ongelmia, niin kyllä tässä perusrakenteet ovat sellaisia, että ei siellä ole esimerkiksi rajoitettu hyvinvointialueen osalta millään prosenttiosuudella, kuinka paljon voidaan palveluita ostaa ulkopuolisilta palveluntuottajilta. Se on vain rajoitettu sillä, että viime kädessä pitää pystyä turvaamaan hyvinvointialueen ihmisten palvelut, se on se ainoa raja siinä. Joissain kapeissa erikoisaloissa voidaan jopa kokonaankin ostaa ulkopuolelta. Tärkeää on tietenkin, että on osaamista siihen ostamiseen, Lohi sanoo.

Pauliina Pohjala , muokattu 

https://www.suomenmaa.fi/uutiset/eihan-tama-parhaalla-tavalla-kannusta-saastojen-tekemiseen-sote-vaatii-viela-korjausliikkeita-mutta-perusratkaisu-on-viisas-lohi-sanoo-ylella/

07.06.2021Verkkouutiset: Luvattiin hyvät palvelut, mutta tulossa lisähallintoa ja kiristyvä verotus
06.06.2021Verkkouutiset: Miksi hallitus ei anna vanhusasioiden valtuutetulle valtaa?
05.06.2021Kauppalehti: Kokoomuksen Mia Laiho syyttää hallitusta kovin sanoin lain porsaanreiästä ? Lastemme parissa saattaa työskennellä satoja henkilöitä, joiden taustoja emme tiedä
05.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja hölmistyi uudesta verosta: Mikä se tällainen olisi?
02.06.2021Vasabladet: En del av spelet inför valet i juni
02.06.2021Suomenmaa: Eihän tämä parhaalla tavalla kannusta säästöjen tekemiseen ? Sote vaatii vielä korjausliikkeitä, mutta perusratkaisu on viisas, Lohi sanoo Ylellä
01.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat järkyttyivät: Ongelmat sivuutettiin
01.06.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Mia Laiho: Sote-uudistus johtaa koulutusleikkauksiin
01.06.2021Uusi Suomi: Kova syytös ?eduskuntatyön estämisestä? ? Kokoomus ja perussuomalaiset: Ennenkuulumatonta ja törkeää
01.06.2021Verkkouutiset: Oppositiosta syytös: Te laitatte 3-4 miljardia hallintohimmeliin

Siirry arkistoon »