Itä-Häme: Työterveyshuollon romuttaminen olisi hulluutta

22.04.2021


Viikonloppuna medioissa kerrottiin laajasti Sanna Marinin (sd.) hallituksen suunnitelmista poistaa Kela-korvattavuus esimerkiksi yksityisen puolen lääkäreiden määräämiltä reseptilääkkeiltä. Päätös koskisi näin myös erinomaisesti toimivaa työterveyshuoltoa ja tarkoittaisi käytännössä, että reseptilääkkeet pitäisi erikseen hakea julkisen puolen lääkäriltä. Työterveyshuollossa tehdyt arviot eivät siis enää riittäisi, vaan terveyskeskuslääkärin pitäisi tehdä samat arviot uudelleen. 

Lännen Median paljastama muutos yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta on nyt valmistelussa, ja näytti siltä, että ainakin julkisuudessa myös hallituspuolueiden edustajat esittivät yllättyneitä. Paljastiko media jälleen jotain sellaista, mitä piti valmistella salassa ja tuoda julki vasta sote-paketin mentyä läpi? Vai oliko kyse oikeasti siitä, että erityisesti keskusta olisi pidetty tästä valmistelusta tietämättömänä ja sivussa? 

Valmistelu on työn alla nimenomaan terveysministeri Krista Kiurun (sd.) johtamassa so-siaali- ja terveysministeriön työryhmässä. Työtä tekee peräti neljä työryhmää Marinin hallituksen toimeksiannosta. Tavoitteena on muun muassa selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksesta luopumista.

Työryhmävalmistelussa ovat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös esitykset yksi-tyisen hoidon ja tutkimuksen Kela-rahoituksen lopettamises-ta, Kelan kuntoutustoiminnan siirtämisestä maakunnille ja Kelan matkakorvausten poista-misesta yksityiseen hoitoon tai tutkimukseen matkustamisesta.Entinen sosiaali- ja terveys-ministeri Paula Risikko (kok.) kirjoitti viikonloppuna, että ”yksityisen hoidon ja tutkimuksen Kela-korvausten poistaminen vaikuttaisi erityisesti niihin potilaisiin, jotka tarvitsevat lastenlääkärien, silmälääkärien, hammaslääkärien ja gynekologien palveluja. Siis juuri palveluja, joita ei julkiselta sektorilta saa riittävästi tai ei saa ollenkaan.

Risikko kysyi hyvin: ”Kuvitteleeko hallitus, että tulevassa sotessa nämä palvelut hoituvat julkisena palveluna, vaikka ne eivät tähänkään asti ole hoituneet? Sitä paitsi soten resurssit tulevat edelleen vähenemään.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslainen kansanedustaja Mia Laiho piti työryhmän valmistelua pöyristyttävänä ja totesi, että ”lääkkeiden Kela-korvattavuuden sitominen siihen, onko palveluntarjoaja julkinen vai yksityinen, olisi hyvin epätasa-arvoista”. Laiho myös arvosteli aiheellisesti sitä, että valmistelua on tehty julkisuudelta salassa. 

Myös koulu- ja opiskeluhuollon asema näyttää olevan uhattuna, ja mielenterveyspalveluihin on jo pitkät jonot. Kuraattori- ja psykologipalveluiden sekä kouluterveydenhoidon siirtoa maakunnille ovat vastustaneet alan ammattilaiset, opettajat ja muut asiantuntijat. Kannatusta toimi on saanut vain hallituspuolueiden riveistä. 

Sote-uudistus käytännössä romuttaisi isolta osin perusterveydenhoidon ehkä toimivimmat osat. Hallituksen sote-esitys on ajamassa alas toteutuessaan esitetyssä muodossa esimerkiksi laadukkaat Coxa-tekonivelsairaalan ja arvostetun Sydänsairaalan. Näyttääkin siltä, että Marinin hallitus on runnomassa läpi sotea, joka rikkoo sen, mikä on toiminut, eikä korjaa sitä, mikä pitäisi korjata.

Timo Heinonen - ITÄ-HÄME TORSTAINA 22.4.2021 - sivu 14.

07.06.2021Verkkouutiset: Luvattiin hyvät palvelut, mutta tulossa lisähallintoa ja kiristyvä verotus
06.06.2021Verkkouutiset: Miksi hallitus ei anna vanhusasioiden valtuutetulle valtaa?
05.06.2021Kauppalehti: Kokoomuksen Mia Laiho syyttää hallitusta kovin sanoin lain porsaanreiästä ? Lastemme parissa saattaa työskennellä satoja henkilöitä, joiden taustoja emme tiedä
05.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja hölmistyi uudesta verosta: Mikä se tällainen olisi?
02.06.2021Vasabladet: En del av spelet inför valet i juni
02.06.2021Suomenmaa: Eihän tämä parhaalla tavalla kannusta säästöjen tekemiseen ? Sote vaatii vielä korjausliikkeitä, mutta perusratkaisu on viisas, Lohi sanoo Ylellä
01.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat järkyttyivät: Ongelmat sivuutettiin
01.06.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Mia Laiho: Sote-uudistus johtaa koulutusleikkauksiin
01.06.2021Uusi Suomi: Kova syytös ?eduskuntatyön estämisestä? ? Kokoomus ja perussuomalaiset: Ennenkuulumatonta ja törkeää
01.06.2021Verkkouutiset: Oppositiosta syytös: Te laitatte 3-4 miljardia hallintohimmeliin

Siirry arkistoon »