Taloussanomat LM: Ehdotus yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta virkamiesten valmistelussa ? vastustusta hallituksessa ja oppositiossa

18.04.2021

Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen kansanedustajat tyrmäävät STM:n työryhmän virkamiesten valmisteleman ehdotuksen.

SOSIAALI- ja terveysministeriön (STM) työryhmä saattaa ehdottaa Kela-korvausten poistamista yksityislääkärien määräämistä resepteistä, kertoi Lännen Media viikonloppuna.

Ehdotus tulisi yhdeltä neljästä työryhmästä, jotka STM asetti viime syksynä selvittämään sosiaali- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksesta luopumista, mikä on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Työryhmät koostuvat STM:n virkamiesten lisäksi THL:n ja Kelan virkamiehistä.

Niin hallitus kuin oppositiopuolueiden edustajat kuitenkin tyrmäävät virkamiestyöryhmän ajatuksen yksityislääkärien määräämien reseptien Kela-korvattavuuden muuttamisesta. Ehdotuksella ei ole haastateltavien mielestä minkäänlaista mahdollisuutta edetä poliittisesti.

Ilta-Sanomille vastasivat sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk), varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) ja jäsen Aki Lindén (sd). Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) ei ehtinyt vastata.

LOHI kertoo, ettei ole tietoinen STM:n ehdotuksesta. Hän kuitenkin korostaa, että keskusta ei missään nimessä tukisi ehdotusta, jossa yksityisen terveydenhuollon määräämien reseptien Kela-korvattavuudesta luovuttaisiin.

Lohi näkee ehdotuksessa monia ongelmia. Muun muassa julkinen terveydenhuolto voisi ruuhkautua, eikä ehdotus olisi tasa-arvoinen.

 

– Aika jyrkän kielteisesti suhtaudun tällaisiin valmisteluihin. Sikäli rauhallisesti voin suhtautua, sillä tällaista ei olla tekemässä. Huono ja hullu ajatus, Lohi tiivistää.

Hän myös painottaa, ettei hallitusohjelmassa mainita mitään lääkkeiden Kela-korvattavuudesta luopumisesta.

Myös Lindén on samoilla linjoilla.

– Suoraan voin sanoa, ettei tuollaista ehdotusta voida missään olosuhteissa toteuttaa. Absurdi ajatus, Lindén kiteyttää.

Hänen mukaansa kyse on todennäköisesti virkamieslaskelmasta, jollaista ei olisi pitänyt koskaan tehdä.

– Ei tuolla ajatuksella ole mitään mahdollisuutta mennä läpi.

Hänen mukaansa yksityislääkärin kirjoittamasta reseptistä tulee jatkossakin saada korvaus.

Lindén myös uskoo, että julkisessa keskustelussa sekoittuu moni asia keskenään. Lääkekorvaukset ovat eri asia kuin lääkärikorvaukset.

 

Nykyään asiakas saa yksityisessä terveydenhuollossa käynnistää korvausta noin kymmenyksen, Lindén sanoo.

Tätä korvausta laskettiin muun muassa viime kaudella.

– Sipilän hallitus leikkasi Kela-korvauksia voimakkaammin, kuin mikään hallitus ikinä. Sipilän hallitus leikkasi hammashuollon Kela-korvaukset 120 miljoonasta 40 miljoonaan euroon. Sen takia nykyään hammaslääkärillä käydessään ei saa oikein mitään korvausta nykyään.

KOKOOMUKSEN Laiho pitää työryhmän valmistelua pöyristyttävänä. Hänen mukaansa lääkkeiden Kela-korvattavuuden sitominen siihen, onko palveluntarjoaja julkinen vai yksityinen, olisi hyvin epätasa-arvoista.

Käytännössä yksityisiä palveluita voisi sen jälkeen käyttää vain rikkaimmat


– Minusta on pöyristyttävää, että tällaista edes pohditaan yhtenä vaihtoehtona. Eivät ihmisten sairaudet katso sitä, kuka reseptin kirjoittaa, Laiho sanoo.

Hänen mukaansa ehdotus toteutuessaan romuttaisi koko julkisen terveydenhuollon, sillä sen lääkäreille ei jäisi aikaa muuhun kuin reseptien kirjoittamiseen.

Laiho kritisoi myös, että STM:n työryhmä on tehnyt työtä hyvin piilossa. Hän toivoisi valmistelulta näkyvyyttä.

– Miksi tietoja ei voisi avoimesti antaa julkisuuteen, jos kyseessä on virkamiestyöryhmä, joka ei ole poliittisessa ohjauksessa.

Laiho sanoo, että on vain Lännen Median uutisoiman varassa. Hän kuitenkin pitää vakavana, että Kela-korvauksia oltaisiin leikkaamassa tälläkin hallituskaudella.

Kokoomus oli viime hallituksessa hyväksymässä Kela-korvausten leikkaamista.

– Näin on valitettavasti tehty. Nyt Kela-korvaus on niin pieni, ettei sitä voi lähteä leikkaamaan ilman, että se vaikuttaa merkittävästi.

Sote-valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho.­

SOSIAALI- ja terveydenhuollon monikanavarahoituksesta luopuminen ei ole vain nykyisen hallituksen idea. Siitä on puhuttu jo useamman hallituskauden ajan ja sillä on ollut jokaisen puolueen tuki.

Monikanavarahoitusta pidetään tarpeettoman monimutkaisena ja tehottomana systeeminä, joka voi aiheuttaa myös eriarvoisuutta. Käytännössä 1960-luvulta peräisin oleva monikanavarahoitus tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus kerätään monista lähteistä. Tärkeimpiä rahoittajia ovat muun muassa valtio, kunnat, työnantajat, palkansaajat, kotitaloudet, yrittäjät ja etuudensaajat sekä Kela sairausvakuutuksen kautta.

Käytännössä yhden henkilön terveydenhuoltoon voi osallistua useita eri maksajia. Esimerkiksi ambulanssilla terveydenhuoltoon, siitä reseptilääkitykselle ja myöhemmin kuntoutukseen päätyvän potilaan hoitoon osallistuvat useat tahot. Kyydityksen terveydenhoitoon maksaisi usein Kela ja asiakas itse Kela-korvaavuuden ylittävältä osin. Hoidon maksaisi sote-alue, joka laskuttaa potilaan kotikuntaa, joka määrää kulujensa mukaan kuntaverosta.

Reseptin korvattavilta osin maksaisi jälleen Kela, kuten myös osan kuntoutuksesta, mikäli se on Kela-korvattavissa.

Himmeli on aiheuttanut sen, että toisinaan terveyskeskuksen lääkäri voi kirjoittaa potilaalle esimerkiksi kortisonireseptin ja käskeä potilaan hakemaan kortisoninsa apteekista ja tulemaan tämän jälkeen terveyskeskukseen piikitettäväksi. Näin terveyskeskus säästää rahaa, kun lääke menee suoraan Kelan pussista.

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
22.04.2021Itä-Häme: Työterveyshuollon romuttaminen olisi hulluutta
18.04.2021Taloussanomat LM: Ehdotus yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta virkamiesten valmistelussa ? vastustusta hallituksessa ja oppositiossa
16.04.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja avautuu: Mihin tarvitsisimme Sputnikia?
13.04.2021Uusi Suomi: Kokoomuksesta tiukka lista kysymyksiä ministerille. Mihin jäi ennakkotestivaatimus?
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle. Eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta

Siirry arkistoon »