Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä

07.04.2021

Kansanedustajat pitävät hallituksen ehdotusta kuoliniskuna ravintoloille ja matkailulle.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomusjäsenet Mia Laiho ja Juhana Vartiainen ovat jättäneet tartuntatautilain ravintoloita koskevaan entistä tiukempaan rajoitusesitykseen hylkäysehdotuksen.

Ravintoloiden toimintaa on käytännössä rajoitettu jo vuoden ajan. Laihon ja Vartiaisen mukaan nyt eduskunnassa käsittelyssä oleva esitys pitää sisällään monia ongelmia.

Hallituksen ravintoloiden uudelleen avaamista koskevassa esityksessä anniskelu olisi lopetettava kello 17 ja ravintolat suljettava jo kello 18. Lisäksi olisi määräyksiä muun muassa sallittuihin asiakasmääriin liittyen.

Laiho ja Vartiainen pitävät hallituksen ehdotusta kuoliniskuna ravintoloille ja matkailulle, jos se hyväksytään ja toimeenpannaan.

Kokoomusedustajat ehdottavat vastalauseessaan ravintolatyyppien erottelemista toisistaan rajoitusten suhteen, ulkotarjoilualueille kevyempiä rajoituksia, yrityskorvauksia, arvonlisäveron tilapäistä alentamista, viinien ulosmyyntiä ja uskottavaa exitstrategiaa, jossa huomioidaan ravintola-alan tulevaisuus.

– Ravintola-alan yritykset ovat kuilun partaalla ja osa on jo mennyt konkurssiin. Nyt olisi viimeinen mahdollisuus tukea yrittäjiä heidän ahdinkonsa hetkellä ja antaa toivoa ja suuntamerkkejä tulevaisuuteen, Laiho ja Vartiainen sanovat.

– Jotta Suomi saadaan nousuun koronan aiheuttamasta talousahdingosta, on tärkeää pitää kiinni kaikista työpaikoista. Hallitus sen sijaan tuo esityksen, joka väistämättä johtaa lukuisien ravintola-alan yritysten konkursseihin, yrittäjien, ja työntekijöiden työttömyyteen ja henkiseen ahdinkoon, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Laiho jatkaa.

Kokoomuslaisten mielestä hallitus ei ole esityksessään huomioinut riittävällä tavalla eri ravintolatyyppien erilaisuutta, vaan hallitus on lähtenyt rajoittamaan laajasti ravintolatoimintaa huomioimatta sitä, onko kyseessä ruokaravintolasta vai karaokebaarista, ja ruokaillaanko sisä- vai ulkotiloissa.

– Hallituksen esitys pyrkii blankettimaisesti asettamaan samat ehdot kaikille alan toimijoille. Tartunnoista vain vajaa 2,5 prosenttia on johdettu ravintoloihin, eli ravintoloiden osuus tartuntapaikkoina ei ole sellainen, että se oikeuttaisi näin rajuihin toimenpiteisiin katsomatta tarkemmin tarttumisen olosuhteita. Näihin tilanteisiin pitäisi nyt keskittyä enemmän, huomauttaa Vartiainen.

Perustuslakivaliokunta on jo omassa lausunnossaan todennut, että tämän asteiset rajoitukset tarkoittavat osalle ravintoloista, ettei kannattavaa elinkeinotoimintaa ole mahdollista harjoittaa.

Kokoomusedustajien mukaan käytännössä rajoitukset tekisivät ravintolatoiminnan miltei mahdottomaksi. Esityksessä ei ole myöskään huomioitu ravintola-alan vaikutuksia muihin toimialoihin, kuten siivousyrityksiin, pesuloihin, tukkureihin, kuljetusyrityksiin ja pientuottajiin.

– Ehdotimme lain hylkäämistä, koska jo nyt voimassa oleva ravintoloiden aukioloaikoja ja paikkamääriä rajoittava laki on voimassa 30.6. asti. Siihen perustuen ravintoloiden toimintaan kohdistuu jo merkittäviä rajoituksia, vaikka sulkutoimet päättyisivät, Laiho ja Vartiainen toteavat.

ILKKA AHTOKIVI | 07.04.2021 | 17:28- päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/kokoomus-esitti-ravintoloiden-rajoituslain-hylkaamista/#7d421053

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
22.04.2021Itä-Häme: Työterveyshuollon romuttaminen olisi hulluutta
18.04.2021Taloussanomat LM: Ehdotus yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta virkamiesten valmistelussa ? vastustusta hallituksessa ja oppositiossa
16.04.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja avautuu: Mihin tarvitsisimme Sputnikia?
13.04.2021Uusi Suomi: Kokoomuksesta tiukka lista kysymyksiä ministerille. Mihin jäi ennakkotestivaatimus?
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle. Eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta

Siirry arkistoon »