IL: Helsingin kaupunki otti käyttöön maskipakon koko henkilökunnalle ? varoituksen uhalla

17.03.2021

Helsingin kaupungin henkilökunnan on täytynyt maanantaista lähtien käyttää kasvomaskia sisätiloissa työskennellessään.

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo väläytti keskiviikkona hallituksen koronaneuvotteluun Säätytalolle mennessään, että hän olisi valmis maskipakkoon työpaikoilla.

– Jos maskipakosta on mahdollista säätää, se pitäisi tehdä, Ohisalo totesi.

Helsingin kaupunki ehti ottaa työntekijöidensä maskipakon käyttöön jo maanantaina.

– Viime keskiviikkona linjattiin ja tiedotettiin henkilöstöä, maanantaina se astui voimaan, Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros sanoo.

Grosin mukaan ”työntekijöitä velvoitetaan kasvomaskin käyttöön aina, kun työskennellään samoissa tiloissa muiden henkilöiden kanssa tai liikutaan työpaikan yleisissä tiloissa”.

Kyse ei ole suosituksesta, vaan suorasta velvoitteesta.

– Linjasimme selkeästi, että kyse on velvoitteesta käyttää maskia. Eli käytännössä kyse on maskipakosta, joka on jo meillä soten puolella ollut käytössä. Meillä ei ole ollut kieltäytymisiä siellä. Valtaosa on toiminut työpaikoilla jo nyt vastuullisesti, Gros sanoo.

Esimies voi puuttua

Grosin mukaan esimiehellä on mahdollisuus tarvittaessa puuttua maskin käyttämättömyyteen, jos kaupungin työntekijä ei käytä maskia ilman hyväksyttävää syytä - esimerkiksi terveyteen tai työtehtävään liittyvän syyn perusteella.

– Uskon, että työpaikoilla pystytään keskustelemaan asiasta hyvässä hengessä eikä tiukempia toimenpiteitä tarvitse tehdä.

Yksi vaihtoehto tiukemmaksi toimenpiteeksi on varoitus.

Kaupungin linjauksen mukaan maskipakkoa ”sovelletaan paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi”, eli jos on sellaisia työtehtäviä, joissa maskin käyttö ei ole mahdollista, nämä määritellään erikseen.

Helsingin kaupungilla on Grosin mukaan lähes 38 000 työntekijää, joista etätöissä on alle 15 prosenttia.

– Tarkkaa lukua etätyön tekijöistä meillä ei ole ja tilanne vaihtelee myöskin sen mukaan, kuinka paljon palvelutoimintaa on suljettu tai kuinka paljon opetusta tehdään etänä.

”Ei merkittävää lisäarvoa”

Pääministeri Sanna Marin (sd) totesi viime lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että terveysviranomaiset eivät edelleenkään lämpene maskipakolle.

– Meillä Suomessa laajasti käytetään maskeja. Kysyimme tällä viikolla THL:ltä, miten paljon maskipakko toisi lisää työkaluja. Vastaus ei ollut kovin valoisa. Maskipakko olisi enemmän kosmeettinen kuin vaikuttava keino. Millä tavalla maskipakkoa valvottaisiin ja miten sitä sakotettaisiin, en usko, että se olisi helposti toteutettavissa, Marin sanoi.

THL kommentoi asiaa myöhemmin Twitterissä vastaamalla kokoomuksen kansanedustajan Mia Laihon kysymykseen, onko pääministerin kertoma todellakin THL:n virallinen linjaus.

– Mahdollisimman kattava maskien käyttö on tärkeää ja tuemme vahvasti eri toimijoiden riskitilanteisiin kohdistamia maskipakkoja, näiden lisänä viranomaisen määräämä yleinen #maskipakko ei arviomme mukaan yksinään toisi merkittävää lisäarvoa tässä tilanteessa, THL:n Twitter-tililtä vastattiin.

Tommi Parkkonen - 17.3.2021 klo 20:28

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e66b04ab-8ade-4b72-92d7-046e264854e4

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle ? eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta
01.04.2021HBL: Grundlagsutskottet underkänner regeringens förslag till begränsningar i rörelsefriheten
31.03.2021Verkkouutiset: Kokoomukselta eriävä mielipide liikkumisrajoituksista
27.03.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat vaativat enemmän rokotteita Uudellemaalle
27.03.2021YLE: Ylipainoiset ja opettajat saattavat saada koronarokotteen ennen muita ? Asiantuntijat pohtivat rokotusjärjestystä ensi viikolla

Siirry arkistoon »