Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan

10.02.2021

KANNANOTTO Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho vetoaa hallitukseen ja kuntiin, että neuvola- ja kouluterveydenhuollosta ei saa imeä terveydenhoitajia rokotustoimintaan vaan hoitajat rokotuksiin pitää järjestää muulla tavoin.

Laihon mukaan lasten ja nuorten palveluista tinkiminen olisi iso virhe. Valtioneuvoston asetuksen mukaan koronarokotteen saa antaa lääkäri, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö. – Monilla sairaanhoitajilla ja kätilöillä on rokotusoikeus. Sairaanhoitajat saavat rokottaa, kunhan rokottamiseen vaadittava lisäkoulutus on suoritettu. Myös yksityisellä sektorilla olisi paljon sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia rokotustoimintaan. Nyt pitää pystyä katsomaan tilannetta laajemmin ja pidemmälle, huomauttaa Laiho.

– Myös henkilökunnan, joka osallistuu rokottamiseen, on saatava rokote. He kohtaavat satoja ihmisiä, ikäihmisiä ja muita riskiryhmäläisiä rokottaessa ja meidän on huolehdittava, ettei heidän kauttansa korona pääse leviämään näihin haavoittuviin ryhmiin, vaatii Laiho. Laiho on erityisen huolestunut kasvaneesta hoitovelasta sekä erityisesti lasten ja nuorten lisääntyneistä ongelmista, joita korona-aika on entisestään pahentanut. Myös lapsiasiavaltuutettu on ollut huolissaan lasten oikeuksien toteutumisesta.

– Kesällä kouluterveydenhoitajia voidaan toki käyttää rokottamiseen, kun koulut ovat kiinni, mutta kun koulut ovat auki terveydenhoitajia tarvitaan siellä missä lapsetkin ovat. Oppilailla on lisääntyvästi masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisia ajatuksia. Kouluterveydenhuolto on se paikka, jossa näihin ongelmiin voidaan tarttua ennen kuin ne pahenevat, painottaa Laiho.

– Huolestuttavaa on, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset, sekä määräaikaiset että laajat terveystarkastukset laahaavat myös perässä. On myös lapsia ja nuoria, joita kouluterveydenhuolto ei ole välttämättä tavannut puoleentoista vuoteen, sanoo Laiho.

Laiho vetoaakin hallitukseen ja kuntiin, että yksityinen sektori ja työterveyshuolto otetaan mukaan rokotuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työterveyshuolto kattaa noin 82 prosenttia Suomen työllisestä työvoi-masta ja 91prosenttia palkansaajista. Työterveyshuollon piirissä on noin 1,9 miljoonaa suomalaista.

KESKIVIIKKONA - 10. HELMIKUUTA 2021 - Pyhäjokiseutu - sivu 3

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
15.02.2021Verkkouutiset: Pitää jakaa kivaa kaikille ja vaalit tulossa
14.02.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Miksi lähtömaan testitulosta ei huomioida?
07.02.2021Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?
06.02.2021Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa
05.02.2021HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen
05.02.2021Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi
04.02.2021Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia
04.02.2021Yle: Sote-valiokunta ei halua hiihtokeskuksia kiinni, tilojen sulkeminen rajattu sisätiloihin, yrityksille korvauksia yli 2 viikon sulusta
04.02.2021Keskipohjanmaa: Omaan rokotetuotantoon ei ole resursseja

Siirry arkistoon »