Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan

10.02.2021

KANNANOTTO Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho vetoaa hallitukseen ja kuntiin, että neuvola- ja kouluterveydenhuollosta ei saa imeä terveydenhoitajia rokotustoimintaan vaan hoitajat rokotuksiin pitää järjestää muulla tavoin.

Laihon mukaan lasten ja nuorten palveluista tinkiminen olisi iso virhe. Valtioneuvoston asetuksen mukaan koronarokotteen saa antaa lääkäri, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö. – Monilla sairaanhoitajilla ja kätilöillä on rokotusoikeus. Sairaanhoitajat saavat rokottaa, kunhan rokottamiseen vaadittava lisäkoulutus on suoritettu. Myös yksityisellä sektorilla olisi paljon sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia rokotustoimintaan. Nyt pitää pystyä katsomaan tilannetta laajemmin ja pidemmälle, huomauttaa Laiho.

– Myös henkilökunnan, joka osallistuu rokottamiseen, on saatava rokote. He kohtaavat satoja ihmisiä, ikäihmisiä ja muita riskiryhmäläisiä rokottaessa ja meidän on huolehdittava, ettei heidän kauttansa korona pääse leviämään näihin haavoittuviin ryhmiin, vaatii Laiho. Laiho on erityisen huolestunut kasvaneesta hoitovelasta sekä erityisesti lasten ja nuorten lisääntyneistä ongelmista, joita korona-aika on entisestään pahentanut. Myös lapsiasiavaltuutettu on ollut huolissaan lasten oikeuksien toteutumisesta.

– Kesällä kouluterveydenhoitajia voidaan toki käyttää rokottamiseen, kun koulut ovat kiinni, mutta kun koulut ovat auki terveydenhoitajia tarvitaan siellä missä lapsetkin ovat. Oppilailla on lisääntyvästi masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisia ajatuksia. Kouluterveydenhuolto on se paikka, jossa näihin ongelmiin voidaan tarttua ennen kuin ne pahenevat, painottaa Laiho.

– Huolestuttavaa on, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset, sekä määräaikaiset että laajat terveystarkastukset laahaavat myös perässä. On myös lapsia ja nuoria, joita kouluterveydenhuolto ei ole välttämättä tavannut puoleentoista vuoteen, sanoo Laiho.

Laiho vetoaakin hallitukseen ja kuntiin, että yksityinen sektori ja työterveyshuolto otetaan mukaan rokotuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työterveyshuolto kattaa noin 82 prosenttia Suomen työllisestä työvoi-masta ja 91prosenttia palkansaajista. Työterveyshuollon piirissä on noin 1,9 miljoonaa suomalaista.

KESKIVIIKKONA - 10. HELMIKUUTA 2021 - Pyhäjokiseutu - sivu 3

07.06.2021Verkkouutiset: Luvattiin hyvät palvelut, mutta tulossa lisähallintoa ja kiristyvä verotus
06.06.2021Verkkouutiset: Miksi hallitus ei anna vanhusasioiden valtuutetulle valtaa?
05.06.2021Kauppalehti: Kokoomuksen Mia Laiho syyttää hallitusta kovin sanoin lain porsaanreiästä ? Lastemme parissa saattaa työskennellä satoja henkilöitä, joiden taustoja emme tiedä
05.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja hölmistyi uudesta verosta: Mikä se tällainen olisi?
02.06.2021Vasabladet: En del av spelet inför valet i juni
02.06.2021Suomenmaa: Eihän tämä parhaalla tavalla kannusta säästöjen tekemiseen ? Sote vaatii vielä korjausliikkeitä, mutta perusratkaisu on viisas, Lohi sanoo Ylellä
01.06.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat järkyttyivät: Ongelmat sivuutettiin
01.06.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Mia Laiho: Sote-uudistus johtaa koulutusleikkauksiin
01.06.2021Uusi Suomi: Kova syytös ?eduskuntatyön estämisestä? ? Kokoomus ja perussuomalaiset: Ennenkuulumatonta ja törkeää
01.06.2021Verkkouutiset: Oppositiosta syytös: Te laitatte 3-4 miljardia hallintohimmeliin

Siirry arkistoon »