Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan

10.02.2021

KANNANOTTO Kokoomuksen lääkärikansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho vetoaa hallitukseen ja kuntiin, että neuvola- ja kouluterveydenhuollosta ei saa imeä terveydenhoitajia rokotustoimintaan vaan hoitajat rokotuksiin pitää järjestää muulla tavoin.

Laihon mukaan lasten ja nuorten palveluista tinkiminen olisi iso virhe. Valtioneuvoston asetuksen mukaan koronarokotteen saa antaa lääkäri, terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai kätilö. – Monilla sairaanhoitajilla ja kätilöillä on rokotusoikeus. Sairaanhoitajat saavat rokottaa, kunhan rokottamiseen vaadittava lisäkoulutus on suoritettu. Myös yksityisellä sektorilla olisi paljon sairaanhoitajia ja terveydenhoitajia rokotustoimintaan. Nyt pitää pystyä katsomaan tilannetta laajemmin ja pidemmälle, huomauttaa Laiho.

– Myös henkilökunnan, joka osallistuu rokottamiseen, on saatava rokote. He kohtaavat satoja ihmisiä, ikäihmisiä ja muita riskiryhmäläisiä rokottaessa ja meidän on huolehdittava, ettei heidän kauttansa korona pääse leviämään näihin haavoittuviin ryhmiin, vaatii Laiho. Laiho on erityisen huolestunut kasvaneesta hoitovelasta sekä erityisesti lasten ja nuorten lisääntyneistä ongelmista, joita korona-aika on entisestään pahentanut. Myös lapsiasiavaltuutettu on ollut huolissaan lasten oikeuksien toteutumisesta.

– Kesällä kouluterveydenhoitajia voidaan toki käyttää rokottamiseen, kun koulut ovat kiinni, mutta kun koulut ovat auki terveydenhoitajia tarvitaan siellä missä lapsetkin ovat. Oppilailla on lisääntyvästi masennusta, ahdistusta ja itsetuhoisia ajatuksia. Kouluterveydenhuolto on se paikka, jossa näihin ongelmiin voidaan tarttua ennen kuin ne pahenevat, painottaa Laiho.

– Huolestuttavaa on, että rokotusohjelman mukaiset rokotukset, sekä määräaikaiset että laajat terveystarkastukset laahaavat myös perässä. On myös lapsia ja nuoria, joita kouluterveydenhuolto ei ole välttämättä tavannut puoleentoista vuoteen, sanoo Laiho.

Laiho vetoaakin hallitukseen ja kuntiin, että yksityinen sektori ja työterveyshuolto otetaan mukaan rokotuksiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työterveyshuolto kattaa noin 82 prosenttia Suomen työllisestä työvoi-masta ja 91prosenttia palkansaajista. Työterveyshuollon piirissä on noin 1,9 miljoonaa suomalaista.

KESKIVIIKKONA - 10. HELMIKUUTA 2021 - Pyhäjokiseutu - sivu 3

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle ? eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta
01.04.2021HBL: Grundlagsutskottet underkänner regeringens förslag till begränsningar i rörelsefriheten
31.03.2021Verkkouutiset: Kokoomukselta eriävä mielipide liikkumisrajoituksista
27.03.2021Verkkouutiset: Kansanedustajat vaativat enemmän rokotteita Uudellemaalle
27.03.2021YLE: Ylipainoiset ja opettajat saattavat saada koronarokotteen ennen muita ? Asiantuntijat pohtivat rokotusjärjestystä ensi viikolla

Siirry arkistoon »