Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?

07.02.2021

Sote-uudistuksen käsittely alkoi tällä viikolla. Sosiaali- ja terveysvaliokunta on avainasemassa valmistelussa. 
Hallitus aikoo saada sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vihdoinkin valmiiksi koronakiireiden keskellä. Aikaa on vain tällä viikolla alkanut eduskunnan kevätistuntokausi, sillä aluevaalit on suunniteltu pidettäväksi jo alkuvuonna 2022. Avainasemassa valmistelussa on sosiaali- ja terveysvaliokunta, jonka puheenjohtajana toimii keskustan kansanedustaja Markus Lohi. Soten käsittely valiokunnassa alkoi perjantaina ja jatkuu rivakasti.
– Normaalista poiketen on useita kokouksia päivässä. Monta viikkoa mennään tiukoilla aikatauluilla, kertoo Lohi. Hän on suunnitellut, että sote-valiokunta istuu kolme kertaa puolitoista tuntia jokaisena istuntopäivänä, eli neljä ja puoli tuntia normaalin kahden tunnin sijaan. Asiantuntijakuulemisia on jonossa runsaasti yli 1 000-sivuisesta lakiluonnoksesta.
– Sillä on merkitystä, että voimme yhteistuumin viedä asioita eteenpäin. Jos olemme eri mieltä, sisällöstä äänestetään, sanoo Lohi. Sote-uudistuksessa on kaksi erityiskysymystä, joihin Lohi odottaa perustuslakivaliokunnan linjausta. Ne ovat Uudenmaan alue-jaon erillisratkaisu ja suurten ulkoistamisten irtisanominen sekä mitätöinti, kuten Länsi-Pohjassa.
– Perusratkaisu on pitkälti testattu aiemmilla vaalikausilla, Lohi näkee. Asiantuntijakuulemisten jälkeen uudistus siirtyy perustuslakivaliokunnan ja muiden valiokuntien käsittelyyn, joiden palautteen perusteella sote-valiokunta muokkaa tarvittaessa lakipakettia. Valiokunnan puheenjohtajan tavoitteena on tuoda mietintö eduskunnan käsittelyyn viimeistään kesäkuussa.
SOTE-VALIOKUNNAN varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) suhtautuu Lohea varauksellisemmin sote-uudistukseen. Oppositioedustaja peräänkuuluttaa huolellista valmistelua ja asiantuntijoiden kuulemista.
– Aikataulu on todella tiukka. Kokonaisuus on todella iso ja vaikuttaa vuosikymmeniksi eteenpäin. Ei saa hutiloida, sanoo Laiho. Hän muistuttaa, että lainsäädännön arviointineuvoston mukaan sote-hanke ei vastaa tavoitteisiin kustannusten hillitsemisestä.
– Tässä tuodaan uusi hallinnon taso Suomeen, kun muissa maissa pyritään keventämään hallintoa.Laiho kritisoi sitä, että kunnilta viedään suuri osa rahoituksesta, mutta sote-uudistuksessa kannustimet sote-kulujen pienentämiseksi puuttuvat.
VALIOKUNNAN JÄSEN, entinen Varsinais-Suomen ja HUSin sairaanhoitopiirien toimitusjohtaja Aki Linden (sd.) ei kritiikkiä sotesta niele. Hänen mukaansa nykyisessä järjestelmässä kustannusten kasvu on ollut 2–4 prosenttia vuodessa, kun soteuudistuksessa rahoitusraami asettuu 1–1,5 prosentin vuosikasvuun. Lindenin mukaan 22 hyvinvointialuetta on joka tapauksessa parempi kuin nykyinen kuntiin ja kuntayhtymiin pohjautuva sote-järjestelmä.'
– Tämä on säästävämpi malli. Kaikki puolueet ovat joutuneet toteamaan, että tarvitaan talouden ja hallinnon reformi, Linden sanoo. Perussuomalainen valiokunnan jäsen Kaisa Juuso pitää sote-uudistuksen etenemistä hyvänä, vaikka edustaa oppositiopuoluetta.
– Perussuomalaisilla ei ole puolueen virallista kantaa puolesta tai vastaan. Tärkeintä on, että sotelle asetetut tavoitteet täyttyvät ja lähipalvelut turvataan. Ainakin henkilökohtaisesti toivon, että tämä saadaan pakettiin. Juuso pitää yhtenä olennaisena kysymyksenä Länsi-Pohjan ulkoistamisen ratkaisua perustuslain näkökulmasta.
– Tuntuu oudolta, että lailla voi-taisiin keskeyttää voimassa oleva, ennen lain voimaantuloa tehty sopimus. Sote-valiokunnan jäsen Sofia Virta (vihr.) pitää tärkeänä, että uudistuksessa varmistetaan järjestöjen ja yksityisten pienten ja keskisuurten sote-palvelutuottajien rooli, vaikka julkisella palvelulla on päävastuu. Virta on itse työskennellyt ennen kansanedustajatehtäviään terapiapalveluja tuottavassa yrityksessään. Toisena kysymyksenä hän pitää kasvukaupunkien elinvoimaisuuden turvaamista, kun suuri osa rahoituksesta siirtyy hyvinvoin-tialueille.
– Uudistus ehditään käsitellä. Ainakin itse olen valmistautunut siihen, että tehdään niin paljon työtä kuin tarvitaan.
YKSI  MAHDOLLINEN hidaste voi muodostua mahdollisten koro-nalakien käsittelystä, jos kevään tartuntatilanne sitä vaatii. Ne ajavat kiireellisinä sote-uudistuksen ohi, mutta puheenjohtaja Lohen mukaan silloin lisätään kokouksia. Jos uudistus myöhästyy kevät-istuntokaudelta, sote-lakien voimaantulossa voi olla ongelmia ennen seuraavaa hallitusta ja aluevaalit voivat siirtyä vuoden 2022 alusta myöhemmäksi.
LÄNSI-SUOMI - sunnuntai 7.2.2021 - sivu 10
10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
22.04.2021Itä-Häme: Työterveyshuollon romuttaminen olisi hulluutta
18.04.2021Taloussanomat LM: Ehdotus yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta virkamiesten valmistelussa ? vastustusta hallituksessa ja oppositiossa
16.04.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja avautuu: Mihin tarvitsisimme Sputnikia?
13.04.2021Uusi Suomi: Kokoomuksesta tiukka lista kysymyksiä ministerille. Mihin jäi ennakkotestivaatimus?
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle. Eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta

Siirry arkistoon »