Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa

06.02.2021

Eduskunnan sosiaali- jaterveysvaliokunta päättiperjantaina äänin 13–3,ettei kokoomuksentoimenpidealoitettakasvosuojista yhdistetätartuntatautilainkäsittelyyn.
Vaikka esimerkiksi Finnair on jo pitkään vaatinut lentomatkustajiltaan kasvosuojusta, hallitus ei esittänyt tartuntatautilakiin vastaavaa, muita liikennöitsijöitä ja liikennevälineitä velvoittavaa muutosta. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntakaan ei torstaina julkistamassaan mietinnössä moista vaatimusta pykäliin asti lisännyt. Valiokunta kuitenkin äänesti, pitäisikö kokoomuksen toimenpidealoite joukkoliikenteen ja kauppojen kasvomaskeista yhdistää tartuntatautilain käsittelyyn. Äänin 13–3 valiokuntapäätti, ettei niin tehdä.Sen sijaan perussuomalaisten kaksi edustajaa jätti mietintöön oman vastalauseensa.
Sen mukaan ”kuljetuspalvelun tarjoaja tai liikennöitsijä voisi kieltäytyä ottamasta kuljetettavaksi tai poistaa liikennevälineestä matkustajan, joka ei noudata annettuja toimintaohjeita”. Nyt lakiesitys sanoo, että liikennöitsijän on huolehdittava siitä, että matkustajalle annetaan riittävät toimintaohjeet kasvosuojusten käyttämisestä ja etäisyyksien pidosta. 
HALLITUSPUOLUEITTENKIN edustajia jonkinlainen vahvempi ”maskipakko” etenkin henkilöliikenteessä on kuitenkin puhuttanut. Kansanedustaja Markus Lohen(kesk.) johtaman valiokunnan mietinnön perusteluosioon lisättiinkin toive: ”Valiokunta näkee, että ministeriön tulisi selventää liikennepalveluiden tarjoajien ja muiden elinkeinonharjoittajien mahdollisuuksia edellyttää kasvomaskin käyttöä asiakkailtaan.
– Kyllähän me liikenteenmaskivelvoitteesta keskusteltiin. Se on kuitenkin iso kysymys eikä sisältynyt hallituksenesitykseen, joten emme nähneet järkeväksi ottaa sitä mietintöön. Ainakin kuukauden viivästys olisi valmistelusta aiheutunut, Lohi sanoo.
– En lämpene maskipakolle, sillä sen tehokkuudesta ei ole yksiselitteistä tieteellistä tietoa, ja monissa maskipakkomaissa on pahin tilanne”.
VALIOKUNNANvarapuheenjohtaja Mia Laiho(kok.) sen sijaan huomauttaa, että lähiliikenteessä, kuten työ- ja koulumatkoilla olisi parempi, jos liikennöitsijät voisivat velvoittaa matkustajia pitämään suojamaskeja sen sijaan, että lainmuutoksella matkustajamääriä ääritapauksissa saatettaisiinmäärätä puolitettaviksi.
– Ei kai lapsia voitaisi jättää pakkaseen, Laiho sanoo. Perussuomalaisia valiokunnassa edustava Kaisa Juusoperustelee vastalausetta sillä, että lähijunissa ja metroissa matkustajamäärien rajoitus olisi käytännössä mahdotonta, ja helpompi olisi, jos liikennöitsijä voisi kieltäytyä ottamasta kyytiin henkilöä, jolla kasvosuojusta ei ole. Finnair on jo toukokuusta lähtien edellyttänyt kuljetusehtojensa ja terveysturvallisuuden perusteella, että sen matkustajat käyttävät koronan takia kasvosuojusta varoituksen, lennolta poistamisen tai määräaikaisen lentokiellon uhalla. Mikäli maskia ei pysty käyttämään lääketieteellisestä syystä, täytyy siitä ilmoittaa Finnairille viimeistään 72 tuntia ennen lentoa. Vastaavaa matkustajien maskipakkoa ei muissa liikennevälineissä ole. Tosin myös VR edellyttää, että Pendolino- ja Inter-city-junien ekstra-luokassa suojusta käytetään.
Eduskunnan käsittelyssä oleva tartuntatautilaki muuttaa velvoittaviksi lähinnä sellaiset hygienia- ja etäisyyskäytänteet, joita henkilöliikenteessä jo pitkälti on tehty ja tehdään vapaaehtoisesti. 
LAKIESITYKSEN mukaan matkustajille tulee tarjota mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä. Matkustajille pitäämyös antaa ”riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista, kasvosuojusten käyttämistä ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä liikennevälineessä koskevat toimintaohjeet”.
Uutta esityksessä on se, ettäliikennevälineiden matkustajamäärät voitaisiin myös rajatapuoleen, mikäli se olisi välttämätöntä ja muut keinot eivät auttaisi pitämään riittäviä etäisyyksiä. Takseja lukuun ottamatta matkustajamäärien rajoitukset enintään kuukaudeksi kerrallaan koskisivat esimerkiksi busseja ja pikkubusseja, lähi-ja kaukojunia, raitiovaunuja ja metroa sekä vesi- ja lentoliikennettä, kun kyseessä on yli kymmenen hengen liikenneväline. 
Marjukka Liiten - Lauantaina 6. helmikuuta 2021 - Aamulehti - sivu A17
10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
15.02.2021Verkkouutiset: Pitää jakaa kivaa kaikille ja vaalit tulossa
14.02.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Miksi lähtömaan testitulosta ei huomioida?
07.02.2021Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?
06.02.2021Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa
05.02.2021HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen
05.02.2021Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi
04.02.2021Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia
04.02.2021Yle: Sote-valiokunta ei halua hiihtokeskuksia kiinni, tilojen sulkeminen rajattu sisätiloihin, yrityksille korvauksia yli 2 viikon sulusta
04.02.2021Keskipohjanmaa: Omaan rokotetuotantoon ei ole resursseja

Siirry arkistoon »