HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen

05.02.2021

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti perjantaina äänin 13–3, ettei kokoomuksen toimenpidealoitetta kasvosuojuksista yhdistetä tartuntatautilain käsittelyyn. Perussuomalaiset jätti oman vastalauseensa mietintöön.

VAIKKA esimerkiksi Finnair on jo pitkään vaatinut lentomatkustajiltaan kasvosuojusta, hallitus ei esittänyt tartuntatautilakiin vastaavaa, muita liikennöitsijöitä ja liikennevälineitä velvoittavaa muutosta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntakaan ei torstaina julkistamassaan mietinnössä moista vaatimusta pykäliin asti lisännyt.

Valiokunta kuitenkin äänesti, pitäisikö kokoomuksen toimenpidealoite joukkoliikenteen ja kauppojen kasvomaskeista yhdistää tartuntatautilain käsittelyyn. Äänin 13–3 valiokunta päätti, ettei niin tehdä.

Sen sijaan perussuomalaisten kaksi edustajaa jättivät mietintöön oman vastalauseensa. Sen mukaan ”kuljetuspalvelun tarjoaja tai liikennöitsijä voisi kieltäytyä ottamasta kuljetettavaksi tai poistaa liikennevälineestä matkustajan, joka ei noudata annettuja toimintaohjeita”.

Nyt lakiesitys sanoo vain, että liikennöitsijän on huolehdittava siitä, että matkustajalle annetaan riittävät toimintaohjeet esimerkiksi kasvosuojusten käyttämisestä ja etäisyyksien pidosta.

HALLITUSPUOLUEITTENKIN edustajia on kuitenkin puhuttanut jonkinlainen vahvempi ”maskipakko” etenkin henkilöliikenteessä.

Kansanedustaja Markus Lohen (kesk) johtaman valiokunnan mietinnön perusteluosioon lisättiinkin toive: ”Valiokunta näkee, että ministeriön tulisi selventää liikennepalveluiden tarjoajien ja muiden elinkeinonharjoittajien mahdollisuuksia edellyttää kasvomaskin käyttöä asiakkailtaan”.

”Kyllähän me liikenteen maskivelvoitteesta keskustelimme. Se on kuitenkin iso kysymys eikä sisältynyt hallituksen esitykseen, joten emme nähneet järkeväksi ottaa sitä mietintöön. Ainakin kuukauden viivästys olisi valmistelusta aiheutunut”, Lohi sanoo.

”En muutenkaan lämpene maskipakolle, sillä sen tehokkuudesta ei ole yksiselitteistä tieteellistä tietoa ja monissa maskipakkomaissa on pahin tilanne”, Lohi sanoo.

VALIOKUNNAN varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) sen sijaan huomauttaa, että lähiliikenteessä, kuten työ- ja koulumatkoilla, olisi parempi, jos liikennöitsijät voisivat velvoittaa matkustajia pitämään kasvosuojuksia sen sijaan, että lainmuutoksella matkustajamääriä ääritapauksissa saatettaisiin määrätä puolitettaviksi.

”Ei kai lapsia voitaisi jättää pakkaseen”, Laiho sanoo.

Perussuomalaisia valiokunnassa edustava Kaisa Juuso perustelee vastalausetta sillä, että lähijunissa ja metroissa matkustajamäärien rajoitus olisi käytännössä mahdotonta ja helpompi olisi, jos liikennöitsijä voisi kieltäytyä ottamasta kyytiin henkilöä, jolla kasvosuojusta ei ole.

FINNAIR on jo toukokuusta lähtien edellyttänyt kuljetusehtojensa ja terveysturvallisuuden perusteella, että sen matkustajat käyttävät koronan takia kasvosuojusta varoituksen, lennolta poistamisen tai määräaikaisen lentokiellon uhalla. Mikäli maskia ei pysty käyttämään lääketieteellisestä syystä, täytyy siitä ilmoittaa Finnairille viimeistään 72 tuntia ennen lentoa.

Vastaavaa matkustajien maskipakkoa ei muissa liikennevälineissä ole. Tosin myös VR edellyttää, että Pendolino- ja Intercity-junien ekstraluokassa suojusta käytetään.

Eduskunnan käsittelyssä oleva tartuntatautilaki muuttaa velvoittaviksi lähinnä sellaiset hygienia- ja etäisyyskäytänteet, joita henkilöliikenteessä jo pitkälti on tehty ja tehdään vapaaehtoisesti.

LAKIESITYKSEN mukaan matkustajille tulee tarjota mahdollisuus riittävän hygieniatason ylläpitämiseen liikennevälineessä.

Matkustajille pitää myös antaa ”riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista, kasvosuojusten käyttämistä ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä liikennevälineessä koskevat toimintaohjeet”.

Uutta esityksessä on se, että liikennevälineiden matkustajamäärät voitaisiin myös rajata puoleen, mikäli se olisi välttämätöntä ja muut keinot eivät auttaisi pitämään riittäviä etäisyyksiä. Valtuus päättää rajoituksista tulisi Liikenne- ja viestintävirastolle.

TAKSEJA lukuun ottamatta matkustajamäärien rajoitukset enintään kuukaudeksi kerrallaan koskisivat esimerkiksi busseja ja pikkubusseja, lähi- ja kaukojunia, raitiovaunuja ja metroa sekä vesi- ja lentoliikennettä, kun kyseessä on yli kymmenen hengen liikenneväline.

Liikenne- ja viestintäviraston lausunnossa eduskunnan valiokunnille myönnetään, että esimerkiksi lähibusseissa ja -junissa on mahdotonta valvoa matkustajamääriä ja matkustajien välisiä etäisyyksiä, jos niissä ei ole varattuja paikkoja ja niihin kuljetaan monesta ovesta.

Matkustajan jättämistä pysäkille odottamaan seuraavaa vuoroa virasto ei pidä ”ihanteellisena” vaihtoehtona, koska se kasvattaisi riskiä, että turvavälit jäisivät noudattamatta pysäkeillä.

Perussuomalaisten vastalauseen mukaan puolituspäätöstä ei pitäisikään soveltaa paikallisliikenteen linja-autoissa, junissa, raitiovaunuissa eikä metrojunissa.

MASKIPAKKOON Liikenne- ja viestintävirasto ei lausunnossaan ottanut kantaa, koska sitä ei hallituskaan esittänyt.

Viraston osastopäällikkö Susanna Metsälampi sanoo, että maskiasia nousi kyllä esille sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemisen suullisessa osuudessa.

Metsälampi selittää Finnairin ja muun liikenteen eroavaa maskikäytäntöä kansainvälisillä sopimuksilla ja lainsäädännöllä.

”Lentoliikenteessä ilma-aluksen päällikkö voi ilmailulain mukaan antaa matkustajille järjestykseen ja turvallisuuteen liittyviä määräyksiä, mutta muissa liikennemuodoissa ei ole vastaavaa lainsäädäntöä”, Metsälampi sanoo.

Metsälampi huomauttaa myös, että Suomessa on yleisellä tasolla hyvin vahva liikkumisen vapautta koskeva yksityisyyden suoja.

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
15.02.2021Verkkouutiset: Pitää jakaa kivaa kaikille ja vaalit tulossa
14.02.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Miksi lähtömaan testitulosta ei huomioida?
07.02.2021Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?
06.02.2021Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa
05.02.2021HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen
05.02.2021Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi
04.02.2021Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia
04.02.2021Yle: Sote-valiokunta ei halua hiihtokeskuksia kiinni, tilojen sulkeminen rajattu sisätiloihin, yrityksille korvauksia yli 2 viikon sulusta
04.02.2021Keskipohjanmaa: Omaan rokotetuotantoon ei ole resursseja

Siirry arkistoon »