Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia

04.02.2021

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa tänään torstaina valmistuneessa mietinnössään viranomaisten toimivaltuuksien laajentamista koronavirustilanteen hillitsemiseksi.

Valiokunta teki hallitukseen esitykseen kuitenkin muutamia muutoksia.

Se ehdottaa, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti säännökset siitä, että asiakastilojen sulkemisen aiheuttamia taloudellisia menetyksiä korvataan elinkeinonharjoittajille yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos 14 vuorokautta kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan.

Tartuntatautilain ehdotettu muutos mahdollistaisi muun muassa kauppakeskusten yleisten tilojen, yksityisten kuntosalien, uimahallien, harrastuspaikkojen ja huvipuistojen sekä yleisten saunojen sulkemiseen.

 

Toimenpiteet on porrastettu siten, että velvoitteita ja rajoituksia voidaan tiukentaa, jos aiemmat toimet eivät ole riittäviä. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) muistutti, että tilojen sulkeminen on aina viimesijainen keino.

Valiokunta kuitenkin ehdottaa viranomaisten sulkemistoimivallan rajaamista eräiden ulkona tapahtuvien toimintojen kohdalla. Esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskukset, eläintarhojen ulkotilat sekä erilaiset joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan liittyvät ulkotilat tulisi sen mukaan jättää tiukempien sulkutoimien ulkopuolelle.

– Näiltä osin olemme halunneet rajata sulkemismahdollisuutta, Lohi sanoo.

Sen sijaan hän muistuttaa, että näitäkin tiloja voidaan edellyttää ylläpitämään turvavälejä ja muita hygieniasäädöksiä.

Valiokunta myös toteaa, että harrastus- ja vapaa-ajantoiminnan rajoittaminen voi vaikuttaa merkittävästi lasten hyvinvointiin sekä mahdollisuuksiin ylläpitää sosiaalisia suhteita. Myös perusopetuslain mukaisilla poikkeuksellisilla opetusjärjestelyillä voi olla vastaavanlaisia vaikutuksia lapsiin.

Valiokunta pitääkin välttämättömänä, että lapsen kokonaisvaltainen hyvinvointi otetaan huomioon rajoituksia asettaessa.

SOTE-valiokunta myös kiinnitti huomiota rajakontrollin tiukentamisen tarpeeseen. Se ehdottaa, että valtioneuvosto valmistelee pikaisesti tartuntatautilain täydentämiseksi säännökset, joiden nojalla voidaan torjua yleisvaarallisen tartuntataudin epidemian leviämistä Suomeen tulevien henkilöiden osalta ja mahdollistaa terveysturvallinen matkustaminen.

– Tällä nimen omaan halutaan kiirehtiä sitä, että voidaan edellyttää negatiivista todistusta ja pakollista testiä rajoilla, millä tavalla se sitten tehdäänkään, varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok) sanoo.

Valiokunnan mukaan koronavirusepidemiaan liittyvien rajoitussäännösten tulisi olla voimassa enintään 30. kesäkuuta 2021 asti. Lohen mukaan uudet muuntovirukset voivat heikentää epidemiatilannetta nopeasti.

– Tämän vuoksi Suomi tarvitsee uusia työkaluja epidemian hillitsemiseksi, Lohi sanoo. Mietintöön sisältyy yksi vastalause.

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
15.02.2021Verkkouutiset: Pitää jakaa kivaa kaikille ja vaalit tulossa
14.02.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Miksi lähtömaan testitulosta ei huomioida?
07.02.2021Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?
06.02.2021Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa
05.02.2021HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen
05.02.2021Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi
04.02.2021Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia
04.02.2021Yle: Sote-valiokunta ei halua hiihtokeskuksia kiinni, tilojen sulkeminen rajattu sisätiloihin, yrityksille korvauksia yli 2 viikon sulusta
04.02.2021Keskipohjanmaa: Omaan rokotetuotantoon ei ole resursseja

Siirry arkistoon »