Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi

05.02.2021

Sosiaali- ja terveysvaliokunta: Hiihtokeskuksia ja eläintarhojen ulkotiloja sulkemismahdollisuus ei koskisi.

Alueellisille viranomaisille on tulossa lähiaikoina lisää keinoja koronaepidemian leviämisen hillitsemiseen. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitteli torstaina mietintönsä tartuntatautilain muutoksista, jotka mahdollistavat muun muassa yksityisten liikunta- ja harrastustilojen sulkemisen. Alueviranomaiset voisivat sulkea esimerkiksi yksityisiä kuntosale-ja ja kylpylöitä.

Tällä hetkellä vain kuntien omia tiloja voidaan sulkea. – Tilojen sulkeminen on aina viimesijainen keino, korosti valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) tiedotustilaisuudessa. Valiokunta katsoo kuitenkin, että sulkemismahdollisuus ei sen sijaan voi ulottua esimerkiksi hiihto- ja laskettelukeskuksiin tai eläintarhojen ulkotiloihin.

– Ulkotiloissa infektion leviämisen riski on selvästi pienempi. Tärkeää toki on ulkotiloissakin, että noudatetaan turvavälejä ja muita hygieniaohjeita. Mutta on myös tärkeää, että määräyksiä joita on, noudatetaan. Sen takia katsoimme, että ulkotilojen rajaaminen tästä parantaa ihmisten mahdollisuutta noudattaa näitä ja suhtautua rajoituksiin myönteisellä tavalla, sanoi valiokunnan varapuheen-johtaja Mia Laiho (kok.).

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa, että hallitus valmistelee pikaisesti säännökset asiakastilojen sulkemisen aiheuttamien taloudellisten menetysten korvaamiseksi elinkeinonharjoittajille. Tämä ehdotetaan tehtäväksi yleisen kustannustuen kautta tai erillisenä korvauksena, jos kaksi viikkoa kestänyttä sulkemista on jouduttu jatkamaan. Sulkupäätös voidaan tehdä kahdeksi viikoksi kerrallaan.

– Jää viime kädessä hallituksen harkintaan, mikä se on sisällöltään, tasoltaan ja miten se on rakennettu mekanismiltaan, Lohi sanoi. Lisäksi valiokunta kiirehtii hallitusta viemään eteenpäin säädöksiä, joilla rajaturvallisuutta voidaan parantaa.

– Tällä nimenomaan halutaan kiirehtiä säädöksiä siitä, että voidaan edellyttää negatiivista testitodistusta tai pakollista testiä, millä tavalla se sitten tehdäänkään, Laiho sanoi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta katsoo, että tartuntatautilain väliaikaiset muutokset voivat olla voimassa kesäkuun loppuun, ei vuoden loppuun, kuten hallitus alun perin esitti. Valiokunta ehdottaa kokonaan poistettavaksi pykälän, joka koskee mahdollisuutta ohjata niin yksityisiä kuin julkisiakin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita hyvin vaikeassa epidemiatilanteessa.

Samansisältöinen säännös sisältyy myös valmiuslakiin, ja valiokunta toteaa, että valmiuslaki voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön nopeastikin. Perustuslakivaliokunnan mielestä merkittävästi valmiuslain sääntelyyn nojaavan toimivaltuuden siirtäminen normaaliolojen lainsäädäntöön ei ole valtiosääntöoikeudellisesti aivan asianmukainen toimintatapa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö ei ollut yksimielinen, vaan siihen sisältyy vastalause perussuomalaisten kansanedustajilta. Tartuntatautilain muutokset menevät vielä eduskunnan suuren salin päätettäviksi.

Helsinki Saila Kiuttu, Susanna Jääskeläinen / STT - KESKI-UUSIMAA | PERJANTAINA 5. HELMIKUUTA 2021

10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
15.02.2021Verkkouutiset: Pitää jakaa kivaa kaikille ja vaalit tulossa
14.02.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Miksi lähtömaan testitulosta ei huomioida?
07.02.2021Länsi-Suomi: Valmistuuko ikuisuushanke viimein?
06.02.2021Aamulehti: Tartuntatautilakiin ei oletulossa maskipakkoa
05.02.2021HS: Tartuntatautilakiin ei ole tulossa maskipakkoa julkiseen liikenteeseen, perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen
05.02.2021Keski-Uusimaa: Yksityisten tilojen sulkeminen tulossa piakkoin mahdolliseksi
04.02.2021Iltasanomat: Sote-valiokunta: Nämä toiminnot tulisi jättää tartuntatauti­lain tiukkojen sulkujen ulkopuolelle ? elinkeinon­harjoittajille vaaditaan korvauksia
04.02.2021Yle: Sote-valiokunta ei halua hiihtokeskuksia kiinni, tilojen sulkeminen rajattu sisätiloihin, yrityksille korvauksia yli 2 viikon sulusta
04.02.2021Keskipohjanmaa: Omaan rokotetuotantoon ei ole resursseja

Siirry arkistoon »