Salon seudun sanomat: Tartuntatautilakiin perättiin maskimääräyksiä eduskunnassa

13.12.2020

Esitystä tartuntatautilain muuttamisesta olisi syytä täydentää antamalla alueviranomaisille oikeus määrätä kasvomaskin käytöstä, katsoivat useat opposition kansanedustajat asiasta lauantaina käydyssä lähetekeskustelussa. Velvoitetta toivoivat muun muassa kokoomuksen Mia Laiho ja perussuomalaisten Arja Juvonen.
Laiho on jättänyt asiasta lakialoitteen ja esitti, että esityksen valiokuntakäsittelyssä asia voitaisiin vielä kirjata mukaan.
– Olen sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan ehdottomasti maskipakko, Juvonen komppasi ja painotti, että koronatilanne on erittäin vakava.Keskustelussa kummasteltiin, miksei esitystä saatu eduskunnan käsittelyyn aiemmin. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen huomautti, että esitystä odotettiin jo lokakuussa.
Nyt se tulee sumassa sote-uudistuksen kanssa ja vaarana on, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ puuroutuu, hän moitti. Räsänen peräsi myös maskimääräystä joukkoliikenteeseen. Nyt maskin käyttö on liian sattumanvaraista.
– Eikö tätä maskimääräystä voisi ottaa mukaan hygieniamääräyksiin, Räsänen kyseli. Perhe- ja peruspalveluministeriKrista Kiuru (sd.) vastasi hidasta aikataulua moittineille, ettei nopeampi aikataulu olisi ollut mahdollinen. Lainsäädännön valmistelu vaatii aikansa, ja perustuslakivaliokunnan viime aikojen käytäntö on ollut se, että esityksille edellytetään huolellisia perusteluita ja vaikuttavuusarvioita. 
Päätös tartuntatautilain muu-tamisesta tehtiin jo kesäkuussa, ja esitys lähti lausuntokierrokselle syyskuussa. – Pidän tätä erittäin nopeana toimintana, varsinkin kun on vihjailtu, että sosiaali- ja terveysministeriössä olisi lepäilty koko kesä. Ei ole pitänyt paikkansa, Kiuru napautti.Lausuntokierroksella tuli monelta eri taholta paljon korjaustoiveita, joiden käsittely on kestänyt koko syksyn, Kiuru lisäsi. 
Maskipakkolakia kommentoi myös Aki Lindén (sd.), joka huomautti, että sellaisen säätäminen ei olisi lainsäädännöllisesti ainakaan kovin helppoa. Kiuru antoi tässä Lindénin tulkinnalle tukensa. Tartuntatautilakiin perättiin maskimääräyksiä eduskunnassa.
SUNNUNTAINA 13. JOULUKUUTA 2020 | SALON SEUDUN SANOMAT 7
17.01.2021Kirkkonummen sanomat: Suomessa käynnistettävä oma rokotetuotanto
16.01.2021Verkkouutiset: Mia Laiho ehdottaa rokotelisenssin hankkimista ? olisi järkevää
15.01.2021Verkkouutiset:HUS:n ex-johtaja IS:ssa: Ruotsi-raukka teki tässä totaalisen väärinarvioinnin
15.01.2021IS: ?Totaalinen väärin­arviointi? ? Lääkäri­kansan­edustajat arvioivat: Mitä jos Suomi olisi seurannut Ruotsin strategiaa?
14.01.2021Verkkouutiset: Ruotsin rajaa vaaditaan kiinni ? hallitsematon tilanne
14.01.2021Verkkouutiset: Suomeen vaaditaan omaa rokotetuotantoa
13.01.2021Verkkouutiset: Vaatimus pääministerille: Rajavalvonta kuriin
10.01.2021Verkkouutiset: Edustajat huolestuivat maakuntien sairaanhoidosta
10.01.2021Verkkouutiset: Edustajat huolestuivat maakuntien sairaanhoidosta
06.01.2021Karjalainen: Urakka venynee loppuvuoteen

Siirry arkistoon »