Kansalainen: Kokoomuksen Laiho: Sisäministerin on puututtava järeämmin keinoin huumausaineiden laittomaan maahantuontiin

18.11.2020

Lääkärikansanedustaja Mia Laiho on huolissaan huumausaineiden käytön ja maahantuonnin lisääntymisestä. Laiho on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen, jossa kysyy muun muassa tullin ja poliisin resursseista ja Tor-verkossa tapahtuvasta huumeiden salakaupasta.

Tullin, poliisin ja rajavartiolaitoksen tietoon tulleet huumausainerikokset ovat lisääntyneet samaan aikaan kun nuorten huumekuolemat ja väkivaltarikokset ovat kasvaneet. Myös jätevesitutkimusten perusteella amfetamiinin, kokaiinin, ekstaasin ja metamfetamiinin yhteenlaskettu käyttö oli tämän vuoden maaliskuussa ennätyksellisen korkealla tasolla useissa kaupungeissa.

– On huolestuttavaa, että kevään koronapoikkeustoimista huolimatta amfetamiinin käyttömäärät olivat suurempia kuin koskaan aiemmin. Tämä on erittäin huono trendi. Kasvavaan huumeongelmaan on puututtava välittömästi. Rajoille ja tullille tarvitaan lisää voimavaroja laittomien huumeiden ja lääkkeiden maahantuonnin valvontaan. Lisätyöparien lisäksi esim. huumekoirien määrää rajoilla pitäisi merkittävästi lisätä. Myös poliisiin tarvitaan lisää resursseja rikosten tutkintaan ja huumeverkostojen selvittämiseen, sanoo kansanedustaja Mia Laiho.

Vielä vuonna 2013 huumemyrkytykseen kuolleita nuoria ikäluokassa 15-19 oli THL:n mukaan kaksi, mutta vuonna 2018 vastaava lukumäärä oli jo 20. Laiho muistuttaa, että jokainen huumekuolema olisi ennaltaehkäistävissä. Jokainen menetetty lapsi on perheen tragedian lisäksi osoitus yhteiskunnan epäonnistumisesta lasten ja nuorten hyväksikäytön ja suojelun ehkäisemisessä.

– Nuorten huumekuolemat ovat täysin turhia kuolemia, joiden estämisessä olisi paljon tehtävää. Laittoman maahantuonnin ruotuun laittaminen ja puuttumalla tiukasti koulujen läheisyydessä tapahtuvaan huumekauppaan voitaisiin vaikuttaa huumeiden saatavuuteen. Kasvavassa vaiheessa oleville nuorille huumeet voivat aiheuttaa yllättäviä reaktioita, ja ne saavat nuoren nopeasti niihin koukkuun. Riskinä on, että nuori luisuu vain syvemmälle päihdeongelmiin ja niihin liittyviin lieveongelmiin, kuten väkivallantekoihin ja muuhun rikollisuuteen. Emme voi ummistaa silmiämme nuorten kasvavalta huumeiden käytöltä, huomauttaa Laiho.

– Huumeiden käyttöön vaikuttaa oleellisesti niiden helppo saatavuus, minkä takia laittoman maahantuonnin vaikeuttamisella on merkittävä rooli huumeiden vastaisessa työssä. Kasvaneelle ja lieveilmiöitä jo aiheuttaneelle huumeongelmalle ei voi nostaa käsiä pystyyn, vaan sisäministerin on otettava tilanne vakavasti ja tehtävä asialle jotain. Mitkään sosiaali- ja terveydenhuollon voimavarat ja tukitoimet eivät riitä, jos aineiden tarjontaa ei saada hillittyä, päättää Laiho.

Laihon kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kansanedustajat Pauli KiuruSari SarkomaaPihla Keto-Huovinen ja Kalle Jokinen.

27.11.2020Suomen uutiset: Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä
27.11.2020HS: Seksuaalirikokset ja sote puhuttivat kyselytunnilla? Kansa on sitä mieltä, että seksuaalirikoksista pääsee liian helpolla
26.11.2020MTV: Oppositio tylytti kyselytunnilla hallitusta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksista: Onko hallitus edistämässä kemiallisen kastraation käyttöönottoa?
25.11.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoivakotiin pääsyä ei voi enää kiristää
23.11.2020Helsingin sanomat: Koronarajoitusten epäreiluus turhauttaa kulttuuritoimijoita: Ihmiset saavat edelleen kokoontua, kunhan siellä ei esitetä tai pelata mitään, tiivistää viulisti Jaakko Kuusisto
23.11.2020Verkkouutiset: Kansanedustaja vetoaa: Useat terveyskeskukset vaarassa
22.11.2020Kirkkonummen sanomat: Turhia huumekuolemia
18.11.2020Kansalainen: Kokoomuksen Laiho: Sisäministerin on puututtava järeämmin keinoin huumausaineiden laittomaan maahantuontiin
18.11.2020Verkkouutiset: Koronajäljitykseen siirretty hoitotyötä tekeviä ? miten voi olla mahdollista?
18.11.2020Verkkouutiset: Maria Ohisaloa vaaditaan puuttumaan huumeiden maahantuontiin

Siirry arkistoon »