Verkkouutiset: Koronajäljitykseen siirretty hoitotyötä tekeviä ? miten voi olla mahdollista?

18.11.2020

Joukko kokoomuksen kansanedustajia on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen koronavirustartuntojen jäljityksen automatisoinnista.

Edustajat huomauttavat, että koronavirusta ehkäisevässä ”testaa, jäljitä, eristä ja hoida”-strategiassa on ollut ongelmia niin syksyllä kuin keväälläkin.

Syksyksi testauskapasiteetti nousi THL:n, kuntien, sairaanhoitopiirien ja yksityisten toimijoiden yhteistyöllä, mutta jäljitys tai eristäminen eivät ole toimineet toivotulla tavalla.

– Eri toimijat ovat hakeneet jäljitystyöhön monenlaisia hätäratkaisuja. Mediasta olemme joutuneet lukemaan valitettavia esimerkkejä ympäri Suomen. Monet kunnat ovat joutuneet ja päätyneet irrottamaan henkilökuntaa perusterveydenhuollosta jäljitystyöhön. Tämä ei ole kestävä ratkaisu, Mari-Leena TalvitieMia LaihoTimo HeinonenTerhi KoulumiesMarko KilpiSari Multala ja Sari Sarkomaa toteavat.

Heidän mukaansa kestävien ratkaisujen puute ei voi olla rahasta kiinni, sillä valtio on korvannut kunnille ja sairaanhoitopiireille koronaan liittyviä kuluja. Marraskuun seitsemännessä lisätalousarviossa osoitetaan lähes miljardi euroa lisää rahaa kunnille ja sairaanhoitopiireille erilaisiin koronatoimiin.

Pääkaupunkiseudulla kaupunki on siirtänyt kouluterveydenhoitajia ja seurakunnat diakoneja tarvittavaan jäljitystyöhön.

– Nämä ovat huolestuttavia esimerkkejä, sillä vallitseva koronatilanne lisää edelleen voimakkaasti sosiaalisen avun tarvetta. On muutenkin ihmeteltävä, miten voi olla mahdollista, että samaan aikaan kun HUS irtisanoo 150 henkilöä tekstinkäsittelypalveluista, HUS:n alueella on siirrettynä perusterveydenhuollosta kymmeniä henkilöitä tekemään jäljitystyötä, kansanedustajat hämmästelevät.

– Emme voi hyväksyä sitä, että perusterveydenhuollon kriittistä työtä tekevät ovat jäljitystyössä, jolloin heidän oma työnsä jää hoitamatta tai vähemmälle. Pahimmillaan tämä tarkoittaa, että joku lapsi tai perhe ei saa apua, koska jäljitystyötä priorisoidaan. Tämä ei ole voi olla se kestävä ratkaisu, jota edistämme.

Apua suomalaisesta teknologiasta

Kokoomusedustajien mukaan jäljitystyötä voitaisiin automatisoida suomalaisella osaamisella niin, ettei voimavaroja tarvitsisi vähentää muista toiminnoista.

– Suomalaiset tekniikan ja digitaalisten palveluiden osaajat haluavat olla tarjoamassa osaamista sekä olla ennaltaehkäisemässä ja ratkaisemassa koronapandemian vaikutuksia yhteiskuntaamme, ihmisten hyvinvointiin ja resurssien niukkuuteen. Niistä voi olla apua alueellisesti tai valtakunnallisesti sekä osasta jopa kansainvälisesti, koska pandemiatilanne on globaali, Talvitie, Laiho, Heinonen, Koulumies, Kilpi, Multala ja Sarkomaa sanovat.

Heidän mukaansa sosiaali- ja terveysministeriön tulisi kannustaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia hakemaan apua ja ratkaisuja digitaalisista ja automatisoiduista innovaatioista. Ne voivat hyödyntää hankintalain mahdollistamaa markkinavuoropuhelua ja muita hankintamenettelyjä.

– Joka tasolla yhteisen tavoitteen on oltava se, että oikea-aikaisesti ja ennakoiden estetään viruksen leviäminen laajemmalle väestössä, kansanedustajat toteavat.

ANTTI KIRKKALA | 18.11.2020 | 10:00- päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/koronajaljitykseen-siirretty-hoitotyota-tekevia-miten-voi-olla-mahdollista/#7d421053

26.01.2021Verkkouutiset: Hallitus ei saa ulkoa tulevia tartuntoja hallintaan
25.01.2021Verkkouutiset: Eikö Suomi voisi valmistaa rokotetta lisenssillä?
22.01.2021IL: Ministeri Pekonen: Työterveyshuolto mukaan koronarokotuksiin ? nopea lakimuutos valmistelussa
21.01.2021Verkkouutiset: Miksei rajalla pakkotestata? Varoitus muuntoviruksen hyökyaallosta
21.01.2021Verkkouutiset: IL: Hallituksessa erimielisyyttä uusista koronarajoituksista
19.01.2021Verkkouutiset: Tehosteannoksen puolittamisesta ratkaisu rokotteen riittävyyteen?
19.01.2021Verkkouutiset: THL:n laskuvirhe ihmetyttää ? jonkun pitäisi Suomessa alkaa johtaa
19.01.2021Verkkouutiset: Nämä ovat hurjia lukuja ? rajoille ei saada järeitä toimia
17.01.2021Kirkkonummen sanomat: Suomessa käynnistettävä oma rokotetuotanto
16.01.2021Verkkouutiset: Mia Laiho ehdottaa rokotelisenssin hankkimista ? olisi järkevää

Siirry arkistoon »