HS: Zyskowicz syyttää sote-valiokunnan johtajan antaneen eduskunnalle virheellistä tietoa terapiatakuusta ? Video näyttää kritiikkiä herättäneen puheenvuoron

18.11.2020

Kokoomuksen mielestä hallituspuolueet jarruttavat terapiatakuuta koskevan kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnassa. Hallitus aikoo nopeuttaa terapiaan pääsyä parantamalla yleistä hoitotakuuta perusterveydenhuollossa seitsemään päivään nykyisestä kolmesta kuukaudesta. Lakiesityksen piti tulla jo ennen viime joulua, mutta koronavirus sotki suunnitelmat.

KOKOOMUKSEN mielestä hallituspuolueet jarruttavat terapiatakuuta koskevan kansalaisaloitteen käsittelyä eduskunnassa.

Aloite tuli eduskunnan käsittelyyn hieman yli vuosi sitten, mutta sen käsittely on sosiaali- ja terveysvaliokunnassa yhä kesken, koska hallitus on luvannut yleisen hoitotakuun kiristyvän ja kattavan myös terapiapalvelut.

Viime viikon kyselytunnilla kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) kyseli terapiatakuun tilanteesta ja sai mielestään paikkansapitämättömän vastauksen sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajalta Markus Lohelta (kesk).

Lohi sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielisesti päättäneen, että terapiatakuu yhdistetään tulevaan hoitotakuukäsittelyyn.

MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)

”Haluan ensinnä oikaista edustaja Zyskowiczin väitteen, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa olisi jarruteltu tätä terapiatakuuta. Valiokunta on yksimielisesti päättänyt, että tämä yhdistetään tulevaan hoitotakuukäsittelyyn ja se käsitellään asianmukaisesti. Itsekin olen sen lähtökohdan kannalla. Tällaista tietoa ei kannata levittää”, Lohi vastasi Zyskowiczille kyselytunnilla.

Koko keskustelu terapiatakuusta on katsottavissa tämän jutun yhteydessä olevalta videolta.

SOSIAALI- ja terveysvaliokunnan pöytäkirjat kuitenkin osoittavat, että terapiatakuusta on äänestetty valiokunnassa kahdesti, viimeksi viime torstaina valiokunnan käsitellessä ensi vuoden budjettia.

Kokoomuksen edustajat olisivat halunneet valiokunnan budjettilausuntoon lisäyksen, jonka mukaan valiokunta tukee terapiatakuun kansalaisaloitetta, minkä takia sen käsittelyä on kiirehdittävä valiokunnassa ja sen rahoitus on turvattava.

Lisäysehdotus äänestettiin valiokunnassa kumoon äänin 8–5 yhden kansanedustajan äänestäessä tyhjää, eli toivetta kiirehtimisestä ei kannatettu. Hallituspuolueilla on valiokunnissa enemmistö, joten opposition on yleensäkin vaikea saada ehdotuksiaan läpi.

Ensimmäinen äänestys terapiatakuusta oli jo maaliskuussa, jolloin kokoomuksen edustaja valiokunnassa, kansanedustaja Mia Laiho, olisi halunnut jatkaa asiantuntijakuulemisia. Äänin 11–2 kuulemisia ei jatkettu.


Zyskowiczin mukaan äänestykset ja pöytäkirjat todistavat oikeaksi hänen arvionsa, että hallituspuolueet jarruttavat asian etenemistä.

”Sosiaali- ja terveysvaliokunnan julkisten pöytäkirjojen valossa on täysin selvää, että kokoomus on valiokunnassa jo keväällä ja nyt uudemman kerran viime viikolla pyrkinyt kiirehtimään terapiatakuukansalaisaloitteen käsittelyä. Valiokunnassa hallituspuolueiden edustajat ovat tämän kiirehtimisen eli kansalaisaloitteen käsittelyn estäneet”, hän sanoo.

”Se, mitä sanoin kyselytunnilla, piti täysin paikkansa. Lohen puheenvuoro sen sijaan ei pitänyt paikkaansa.”

MARKUS LOHI tuli sosiaali- ja terveysvaliokunnan johtoon kesäkuussa ja sanoo, ettei kyselytunnilla tiennyt valiokunnan äänestäneen aiemmin terapiatakuun asiantuntijakuulemisista. Hän kertoo jo käyneensä pahoittelemassa Zyskowiczille väärää käsitystään.

Sen sijaan viime viikon äänestys koski Lohen mukaan valiokunnan budjettilausuntoa, jossa ei päätetä terapiatakuusta.

”Budjettilausunto menee valtiovarainvaliokunnalle, joka ottaa kantaa valtion budjettiin eikä terapiatakuuseen.”

Lohen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on nyt paljon muita kiireisiä asioita, jotka ovat menneet terapiatakuun käsittelyn edelle. Eduskunnan puhemiesneuvoston ohje lähtee siitä, että ensimmäisenä pitää käsitellä hallituksen esitykset, talousarvioon liittyvät asiat ja lakialoitteet ja vasta sitten tulevat kansalaisaloitteet, hän arvioi.

Lohi sanoo itsekin kannattavansa terapiatakuuta, mutta kansalaisaloitteen pohjalta lakia ei saisi hänen mukaansa nopeasti voimaan.

”Se pitäisi joka tapauksessa lähettää valmisteluun ministeriöön, eli se ei yhtään aikaistaisi sen voimaantuloa. Näin vakavalla ja laajasti kannatetulla asialla ei kannattaisi lähteä tekemään politiikkaa. Minusta ei saa jarruttajaa tähän eikä mihinkään muuhunkaan asiaan.”

TERAPIATAKUUTA koskevassa kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että mielenterveysavun piiriin pääsisi jo ensimmäisen terveyskeskuskäynnin jälkeen. Tarkoituksena on tuoda hoidon aloitus terveydenhuollon perustasolle.

Aloitteen taustalla on kolmekymmentä suomalaista mielenterveysjärjestöä.

Varhaista hoitoa tarjottaisiin ehdotetun lakimuutoksen mukaan jo perusterveydenhuollossa. Hoidon tarve tulisi arvioida heti apua haettaessa, ja oireen mukaisen psykoterapiahoidon tai muun psykososiaalisen hoidon pitäisi alkaa kuukauden kuluessa. Hoidon aloittamiseksi ei tarvittaisi erikoislääkärin diagnoosia.

Aloitteen tekijät ovat arvioineet, että terapiatakuu maksaisi vuosittain noin 35 miljoonaa euroa.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz eduskunnan suullisella kyselytunnilla 22. lokakuuta. Vieressä perussuomalaisten Arja Juvonen.­

HALLITUS on puolestaan luvannut parantaa yleistä hoitotakuuta.

Hallitusohjelman mukaan parannus tarkoittaa, että perusterveydenhuollossa pääsisi vastedes kiireettömässä tapauksessa hoitoon seitsemän päivän kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Tämä vaatisi noin tuhannen lääkärin lisäystä sosiaali- ja terveyskeskuksiin.

Nykyisin perusterveydenhuollon hoitotakuu on kolme kuukautta.

Hoitotakuuta koskevan lain piti olla alun perin valmis jo ennen joulua 2019, mutta valmistelu on ollut hidasta kustannusten arvioinnin ja koronaviruspandemian takia. Lakiesitys on yhä kesken sosiaali- ja terveysministeriössä.

KUN hallitus tiedotti sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaan lakipakettiin tehdyistä korjauksista noin kuukausi sitten, samalla luvattiin, että hallitusohjelmaan kirjattu perusterveydenhuollon hoitotakuu ”toteutetaan osana tuottavuuskokonaisuutta sekä EU:n elpymisrahaa”. Samalla aiotaan säätää palveluseteleiden käytöstä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi viime viikon kyselytunnilla vastauksessaan Zyskowiczille, että hoitotakuun läpivienti ”ei ole niin helppo juttu kuin meistä kukaan on alun perin ajatellut”.

Kiurun mukaan koronakriisi on vaikuttanut asian valmisteluun sosiaali- ja terveysministeriössä. Hän lupasi kuitenkin, että lakiesitys on tulossa eduskuntaan.

”Hoitotakuu tulee tänne eduskuntaan käsittelyn, ja se tulee nimenomaan siitä näkökulmasta, että me pystymme puuttumaan ihmisten kaikkiin vaivoihin, hoitamaan ne ajoissa ja hoitamaan ne kunnolla kuntoon.”

10.01.2021Verkkouutiset: Edustajat huolestuivat maakuntien sairaanhoidosta
04.01.2021Iltalehti: Kadonneet lapset ovat irtolaisia omassa maassaan
28.12.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Miten lapsia voi kadota ja siihen ei puututa?
16.12.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoitajat ja lääkärit ansaitsevat koronalisän
14.12.2020Kirkko ja kaupunki: Mielipide: Koronaepidemia ei ole syy jättää ketään yksin
14.12.2020Verkkouutiset: Minkä ihmeen takia teitte tällaisen uudistuksen?
14.12.2020Suomenmaa: Oppositio ryöpytti, hallitus puolusti sote-ratkaisuaan ? Ei anneta avaimia yksityisille pörriäisille
13.12.2020Verkkouutiset: Kovempia koronatoimia vaaditaan ? viimeinen hetki pelastaa joulu
13.12.2020Salon seudun sanomat: Tartuntatautilakiin perättiin maskimääräyksiä eduskunnassa
13.12.2020Ilkka-Pohjalainen: Eduskunnassa toivottiin tartuntatautilakiin maskimääräyksiä ? Kiuru torjui syytökset lakiesityksen myöhästymisestä

Siirry arkistoon »