Länsiväylä: Lukijalta: Oppilashuollon pysyttävä lähellä lapsia ja opettajia

17.10.2020

Sosiaali- ja terveydenhuollon eli soten lakiluonnoksessa esitetään sivistystoimen oppilashuollon siirtoa maakuntaan. Muutosehdotus on saanut valtavasti kritiikkiä. Sitä ovat vastustaneet Kuntaliiton ja kaupunkien lisäksi myös muun muassa rehtorit, lapsiasiainvaltuutettu, MLL, Sivistystyönantajat, Suomen lukiolaisten liitto ry ja opettajien ammattijärjestö OAJ. Erikoista on, että kaikkein keskeisimpien tahojen, kuten Psykologiliiton ja Koulukuraattorien liiton lausuntoa ei pyydetty lainkaan.

Kaikki edellä mainitut vastustavat oppilashuollon siirtämistä maakuntaan jyrkästi ja toivovat palveluiden pysymistä kunnissa lähellä oppilaita ja opettajia.

Oppilashuollon voimavarat ovat jo nyt äärirajoilla ja huoli lasten ja nuorten hyvinvoinnista on viime vuosina kasvanut. Syrjäytymistä, koulukiusaamista, mielenterveysongelmia ja käytösongelmia ilmenee lapsilla valitettavan varhain ja niiden määrä on kasvanut. Moni oppilas tarvitsee oppilashuollon tukitoimia oppimisen, koulunkäynnin ja elämänhallinnan apuna.

Oppilashuollon merkitys on heille suuri, eikä tässä tilanteessa ole varaa etäännyttää oppilashuoltoa heitä tarvitsevista lapsista ja nuorista. Jos kuraattori tai psykologi ei ole koululla helposti saatavilla, ongelmiin puuttuminen viivästyy. Riskinä on myös kouluissa moniammatillisuuden väheneminen, mikä ei ole lapsen edun mukaista. Jos kuraattori tai psykologi ei ole koulussa helposti saatavilla, kynnys avun pyytämiseen ja sen saamiseen voi nousta liian korkeaksi.

Oppilashuollon siirto sote-maakuntiin heikentää koulujen mahdollisuutta tukea oppilaita sekä kitkeä kiusaamista ja väkivaltaa. Opettajat ovat usein rajallisten resurssien varassa kiusaamis- ja väkivaltatilanteisiin puuttumisessa ja niiden käsittelyssä. Valmisteilla oleva sote-muutos jättäisi myös kunnat täysin kestämättömään tilanteeseen.

Kuntien talous on jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa ja uudistukseen sisältyvä rahoituksen muutos heikentäisi sitä edelleen. Tämä tulisi väistämättä johtamaan opetustoimen leikkauksiin.

Oppilas- ja opiskeluhuollon koulupsykologit ja -kuraattorit tarvitaan kouluihin ja oppilaitoksiin lähelle oppilaita ja opettajia. Oppilashuollon siirto maakuntaan heikentäisi lasten ja nuorten varhaista tukea.

Suuri huoli on, että siirrolla yritetään paikata lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden räikeitä puutteita. Psykologit ja kuraattorit on pidettävä kouluväen tukena lähellä lasta ja nuorta ja mielenterveyspalveluiden puutteet on korjattava muulla tavalla.

Mia Laiho LT, kansanedustaja kaupunginvaltuutettu (kok.)

https://www.lansivayla.fi/paakirjoitus-mielipide/3137409

27.11.2020Suomen uutiset: Meri patistaa hallitusta keskittymään olennaiseen korona-aikana: Ei-kiireelliset lakihankkeet, kuten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan parantaminen, on syytä jättää tekemättä
27.11.2020HS: Seksuaalirikokset ja sote puhuttivat kyselytunnilla? Kansa on sitä mieltä, että seksuaalirikoksista pääsee liian helpolla
26.11.2020MTV: Oppositio tylytti kyselytunnilla hallitusta lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksista: Onko hallitus edistämässä kemiallisen kastraation käyttöönottoa?
25.11.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoivakotiin pääsyä ei voi enää kiristää
23.11.2020Helsingin sanomat: Koronarajoitusten epäreiluus turhauttaa kulttuuritoimijoita: Ihmiset saavat edelleen kokoontua, kunhan siellä ei esitetä tai pelata mitään, tiivistää viulisti Jaakko Kuusisto
23.11.2020Verkkouutiset: Kansanedustaja vetoaa: Useat terveyskeskukset vaarassa
22.11.2020Kirkkonummen sanomat: Turhia huumekuolemia
18.11.2020Kansalainen: Kokoomuksen Laiho: Sisäministerin on puututtava järeämmin keinoin huumausaineiden laittomaan maahantuontiin
18.11.2020Verkkouutiset: Koronajäljitykseen siirretty hoitotyötä tekeviä ? miten voi olla mahdollista?
18.11.2020Verkkouutiset: Maria Ohisaloa vaaditaan puuttumaan huumeiden maahantuontiin

Siirry arkistoon »