Aamulehti: Koronavilkku-sovellus rikkoi ehkä Suomen ennätyksen

06.09.2020

Maanantaina 31. elokuuta lähes miljoona kävijää vieraili sovelluksen toimintaa ja käyttöä esittelevälläverkkosivustolla.


Tartuntaketjujen katkaisua helpottavaa Koronavilkku-älypuhelinsovellusta esittelevä ja markkinoiva koronavilkku.fi-sivusto keräsi maanantaina ennätyksellinen määrän kävijöitä. 

Koronavilkkumobiilisovellus julkaistiin 31. elokuuta. Samana päivänä yli 935 000 kävijää vieraili koronavilkku.fi-sivuston etusivulla. Kävijämäärä vastaa noin 16:ta prosenttia Suomen väkiluvusta. Tieto kävijämäärästä pohjaa Seravon palvelintilastoihin. Tamperelainen Seravo vastaa sivuston julkaisujärjestelmästä ja palvelinylläpidosta. Yhtiön mukaan kyseessä on tiettävästi kaikkien aikojen ennätys yksittäisen suomalaisen verkkokampanjan vuorokausikävijämäärässä.

– Se, että sivusto lähti näin isosti, oli tietenkin kaikille osapuolille yllätys. Ei kukaan voinut kuvitella tuollaista, kertoo Seravon toimitusjohtaja Otto Kekäläinen.

Tunnissa yli 150 000 

Kekäläisen mukaan koronavilkku.fi-sivuston kävijämäärä lähti nousuun noin kello 10 maanantaiaamuna, kun hallitus ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoivat sovelluksesta tiedotustilaisuudessa. Suurin kävijäpiikki oli kello 14, kun yli 150 000 kävijää vieraili sivustolla tunnin aikana. Kekäläinen arvioi, että maanantain kävijämäärää selittää ainakin osin sovelluskauppojen viive.

– Kaupoissa on pieni viive ennen kuin uudet sovellukset alkavat näkyä siellä ihmisille. Jotta sovelluksen pystyi lataamaan, osan tuli tulla tälle sivustolle ja klikata sivulla olevaa linkkiä, Kekäläinen kertoo.

Vaikka koronavilkku.fi-sivustol-la vieraili maanantaina satojatuhansia kävijöitä, sivusto toimi läpi päivän ilman ongelmia. Kekäläisen mukaan Wordpress-alustalle tehty sivusto ei maanantaina myöskään hidastunut kuormituksesta huolimatta.

Nopeudessa mitattuna Seravo on Kekäläisen mukaan yksi maailman nopeimmista Word press-palvelun tarjoajista.

– Olemme erikoistuneet juuri Wordpress-ylläpitoon ja palvelinympäristömme on rakennettu alusta alkaen tätä julkaisujärjestelmää varten, Otto Kekäläinen kertoo.

Sitä, minkä verran koronavilkku.fi-sivusto on maanantain jälkeen kerännyt kävijöitä, Kekäläinen ei saa paljastaa.

– Asia on THL:n takana, Kekäläinen toteaa.

Kolme tamperelaista

Seravo on Tampereella vuonna 2011 perustettu verkkopalveluiden ylläpitäjä. Yhtiö hoitaa noin 4 000 sivuston ylläpitoa. Koronavilkku-sovelluksen on toteuttanut tamperelaislähtöinen ohjelmistoyhtiö Solita. THL:n lisäksi sovelluksen kehittämistyöhön ovat osallistuneet sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja Sote Digi.

Seravon ja Solitan lisäksi myös kolmas tamperelaisyhtiö on ollut mukana Koronavilkku-sovellukseen liittyvässä työssä. Toinen koronavilkku.fi-sivuston teknisestä toteutuksesta vastannut yhtiö on tamperelainen Syrjä Interactive

– Tässä on paitsi kova kotimaisuusaste myös todella korkea tamperelaisuusaste, Otto Kekäläinen naurahtaa.

Aamulehti // Sunnuntaina 6. syyskuuta 2020 - A19

04.09.2020HS: Koronavilkun hälytys voi johtaa jopa kahden viikon karanteeniin - Saitko altistusilmoituksen? Vastaa HS:n kyselyyn
01.09.2020Savonsanomat: Puolustusvoimat tarkentaa maastoruokailuohjetta kritiikin jälkeen ? "Osa varusmiehistä on kokenut, ettei ruoka tahdo riittää"
21.07.2020Verkkouutiset: Hallitukselta vaaditaan toimia: Matkailusta ei saa tulla viruslinkoa
24.09.2020Iltasanomat: Sotesta väännetään taas syksyllä ? keskustan unelma maakunnista jäämässä pitkälti toteutumatta
23.09.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat sulkisivat yökerhot
23.09.2020MTV: Yökerhot laitettava kiinni ja koululaisille maskisuositus, vaativat kokoomusedustajat ? Nyt olisi korkea aika
23.09.2020Verkkouutiset: THL:n koronaluvut räjähtivät, vaikea on tilanne
23.09.2020Verkkouutiset: Oman auton käytön korvauksiin Kela-matkoilla halutaan korotus
22.09.2020Verkkouutiset: Kansanedustajat ihmettelevät salailua lääkärikoptereista
22.09.2020Lapin kansa: Lää­kä­ri­kop­te­ri­yh­tiön ti­lan­tees­ta kaksi kir­jal­lis­ta ky­sy­mys­tä edus­kun­nas­sa: Ra­han­käy­tön ja pää­tök­sen­teon pitää olla mah­dol­li­sim­man lä­pi­nä­ky­vää

Siirry arkistoon »