Verkkouutiset: Lentokenttien lisäksi suuri huoli on maarajoista

22.07.2020

Kokoomusedustajat kehottavat hallitusta toimiin koronaviruksen toisen aallon ehkäisemiseksi.

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho ovat jättäneet kirjallisen kysymyksen koronaviruksen toiseen aaltoon varautumisesta ja sen ehkäisemisestä.

Edustajien mukaan Suomi on avannut rajojaan sekä turismille että työmatkaliikenteelle ilman suunnitelmaa siitä, miten torjua ulkomaan matkustamisesta aiheutuvia koronavirustartuntoja. Rajojen avaamiseen olisi tarvittu suunnitelmallisuutta ja varotoimia.

– On olemassa vakava riski, että Suomessa toistuu se, että lentokentän ja muiden matkustajien kautta korona leviää hallitsemattomasti Suomeen. Suomessa tarvitaan ripeästi torjuntatoimia ja selkeitä toimintaohjeita, Sari Sarkomaa ja Mia Laiho toteavat.

– Suuri huoli on lentokenttien lisäksi esimerkiksi Tornion ja Haaparannan rajoista, joilla liikkuu päivittäin tuhansia ihmisiä, ja Pohjois-Ruotsissa on paha koronaepidemia.

Kansanedustajat pitävät välttämättömänä, että oppia otetaan maista, joissa korona oli jo melkein taltutettu, mutta rajoitusten höllentämisen jälkeen toinen korona-aalto on iskenyt voimalla.

Lennoille, tulleihin ja laivaterminaaleihin tarvittaisiin toimintaohjeet, riskilaskuri, oireseulontaa ja kohdennettua pikatestausta. Tällä hetkellä matkailijoita ei testata.

– On myös huomioitava, että lentoliikenteen ollessa vielä vähäistä välilaskuja on enemmän. Pelkkä tieto siitä, mistä lento tulee, ei kerro riittävästi matkustajien koronariskistä, Laiho ja Sarkomaa sanovat.

Heidän mukaansa vapaaehtoiseen karanteeniin suhtaudutaan leväperäisesti.

– Koronan vastaisessa taistelussa oireiden kartoittaminen on välttämätöntä jo lentokentällä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Kukaan ei varmasti halua meille toista lentokentän viruslinkoa, edustajat toteavat.

Sari Sarkomaa ja Mia Laiho tiedustelevat kysymyksessään, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä koronan toiseen aaltoon varautumiseksi ja sen ehkäisemiseksi. Hallitukselta myös tiedustellaan, miten suojavarusteiden riittävyys on turvattu mahdollisessa toisessa aallossa ja miten epidemian synnyttämiä hoitojonoja aiotaan purkaa.

04.09.2020HS: Koronavilkun hälytys voi johtaa jopa kahden viikon karanteeniin - Saitko altistusilmoituksen? Vastaa HS:n kyselyyn
01.09.2020Savonsanomat: Puolustusvoimat tarkentaa maastoruokailuohjetta kritiikin jälkeen ? "Osa varusmiehistä on kokenut, ettei ruoka tahdo riittää"
21.07.2020Verkkouutiset: Hallitukselta vaaditaan toimia: Matkailusta ei saa tulla viruslinkoa
24.09.2020Iltasanomat: Sotesta väännetään taas syksyllä ? keskustan unelma maakunnista jäämässä pitkälti toteutumatta
23.09.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat sulkisivat yökerhot
23.09.2020MTV: Yökerhot laitettava kiinni ja koululaisille maskisuositus, vaativat kokoomusedustajat ? Nyt olisi korkea aika
23.09.2020Verkkouutiset: THL:n koronaluvut räjähtivät, vaikea on tilanne
23.09.2020Verkkouutiset: Oman auton käytön korvauksiin Kela-matkoilla halutaan korotus
22.09.2020Verkkouutiset: Kansanedustajat ihmettelevät salailua lääkärikoptereista
22.09.2020Lapin kansa: Lää­kä­ri­kop­te­ri­yh­tiön ti­lan­tees­ta kaksi kir­jal­lis­ta ky­sy­mys­tä edus­kun­nas­sa: Ra­han­käy­tön ja pää­tök­sen­teon pitää olla mah­dol­li­sim­man lä­pi­nä­ky­vää

Siirry arkistoon »