Iltalehti: Koronaviruksen uusi valuminen Suomeen estettävä

23.07.2020

Suomi on avannut rajojaan sekä turismille että työmatkaliikenteelle ilman suunnitelmaa, miten torjua ulkomaan matkustamisesta aiheutuvien koronavirustartuntojen torjumisesta. Euroopan maat ovat alkaneet avata rajojaan matkailijoille samaan aikaan, kun ihmisten kesälomakausi on kuumimmillaan. On välttämätöntä, että hallitus ryhtyy viipymättä toimiin, jotta koronan toiseen aaltoon varauduttaisiin ja viruksen leviäminen matkailun kautta estettäisiin. 
On olemassa vakava riski, että Suomessa toistuu se, että lentokentän ja muiden matkustajien kautta korona leviää Suomeen. Miksi jo aikaisemmin lentokentillä tehdyistä virheitä ei ole otettu oppia taudin leviämisen estämiseksi? Nyt tarvitaan ripeästi torjuntatoimia ja selkeät ohjeet. Suuri huoli on esimerkiksi Tornion ja Haaparannan rajoista, joilla liikkuu päivittäin tuhansia ihmisiä ja Poh-jois-Ruotsissa on paha koronaepidemia. On välttämätöntä, että otamme opiksi siitä, mitä on tapahtunut maissa, joissa korona on jo melkein nitistetty, mutta rajoitusten höllentämisen jälkeen toinen korona-aalto on iskenyt voimalla.
Lennoille, tulleihin ja laivaterminaaleihin tarvittaisiin riskilaskuri, oireseulontaa ja kohdennettua pikatestausta. Tällä hetkellä matkailijoita ei testata. Uusien tartuntojen minimoiseksi THL:n tulisi ilmoittaa tartuntaketjut, mistä uudet tartunnat ovat peräisin. On myös huomioitava, että lentoliikenteen ollessa vielä vähäistä, välilaskuja on enemmän. Pelkkä tieto siitä, mistä lento tulee, ei kerro riittävästi matkustajien koronariskistä.
Meillä ei ole maskipakkoa julkisilla paikoilla, eikä turvaväleistä enää riittävästi välitetä. Vapaaehtoiseen karanteeniin suhtaudutaan myös leväperäisesti. Koronan vastaisessa taistelussa oireiden kartoittaminen on välttämätöntä jo lentokentällä tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Kukaan ei varmasti halua meille toista lentokentän viruslinkoa. 
Rajojen avaamiseen olisi tarvittu suunnitelmallisuutta ja varotoimia. Juuri välilennot ja kontrolloimattomuus ovat suuria riskitekijöinä toiselle aallolle. Suomeen tulleet saattavat tietämättään kantaa virusta ja tartuttaa muita. Ilman aktiivista muistutusta ja taudinkantajien etsintää oireisia ei saada kiinni tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Kun katsoo maailman koronavirustartuntojen käyrää, se ei todellakaan ole laskussa. Matkailun alettua on Suomella oltava käytössä selkeä ja avoin kansalaisten tiedossa oleva toimintaohjelma, jolla torjutaan suoraan koronan toisen aallon kehittymistä. 
SARI SARKOMAA, KANSANEDUSTAJA (KOK)
MIA LAIHO, KANSANEDUSTAJA (KOK)
23.7.2020 TORSTAI - sivu 6
10.02.2021Pyhäjokiseutu: Kouluterveydenhoitajia ei saa imeä rokotustoimintaan
22.04.2021Itä-Häme: Työterveyshuollon romuttaminen olisi hulluutta
18.04.2021Taloussanomat LM: Ehdotus yksityislääkärien reseptien Kela-korvaavuuden poistosta virkamiesten valmistelussa ? vastustusta hallituksessa ja oppositiossa
16.04.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja avautuu: Mihin tarvitsisimme Sputnikia?
13.04.2021Uusi Suomi: Kokoomuksesta tiukka lista kysymyksiä ministerille. Mihin jäi ennakkotestivaatimus?
12.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Exit-strategiasta unohtui rajojen turvallinen avaaminen
10.04.2021Uusi Suomi: Kolme kokoomuslaista vaatii hallitusta vetämään sote-esityksen eduskunnasta: Ei ole mahdollista korjata
08.04.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Uudet rajoitukset olisivat kuolinisku ravintoloille
07.04.2021Verkkouutiset: Kokoomus esitti ravintoloiden rajoituslain hylkäämistä
01.04.2021HS: Perustuslaki­valiokunta näytti vihreää valoa maskipakolle. Eduskunnassa pakko jakaa mielipiteitä, hallitus arvioi lainmuutoksen tarvetta

Siirry arkistoon »