Verkkouutiset: Marko Kilpi: STM:n ohjeista sekaannusta

25.06.2020

Sosiaali- ja terveysministeriötä vaaditaan selkeyttämään ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden vierailuohjeita.

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven mukaan sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden tulkinta on aiheuttanut sekaannusta.

Kilpi on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan sosiaali- ja terveysministeriötä selkeyttämään ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden vierailuohjeita.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa 15.5.2020 todetaan, että pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköihin ovat kiellettyjä. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on katsonut, että kiellot ovat olleet lainvastaisia.

– Herää kysymys, milloin hallitus reagoi näihin lainvastaisuuksiin, Kilpi toteaa tiedotteessa.

Hallitus linjasi 17.6.2020 suosituksen, että ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti koskemaan yksikön henkilökuntaa.

– Nyt on syntynyt kahdenlaista tulkintaa näistä ohjeista. Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että heidän antamansa ohjeistukset eivät ole sitovia. Kun taas kunnat ja palveluntuottajat ovat tulkinneet ministeriön ohjeet velvoittaviksi ja siksi kieltäneet vierailut, Kilpi sanoo.

Tämä tulkinnanvaraisuus on Kilven mukaan aiheuttanut sen, että omaiset eivät ole päässeet vierailemaan palveluyksiköissä läheistensä luona. Palveluyksiköissä asuvien ulkoilut ovat jääneet vähiin, kun henkilönkunnalla ei ole siihen aikaa ja resurssia eivätkä omaiset ole auttamassa.

– Omaiset ovat suureksi avuksi esimerkiksi ulkoiluttamisessa, niin selkeyden lisäksi tulee huomioida myös turvallisuusnäkökohdat, Kilpi toteaa.

– Sosiaali- ja terveysministeriön tulee selkeyttää ohjeistusta kunnille ja palveluntuottajille niin, että tulkinnanvaraa ei voi jäädä tällaisessa asiassa, jossa kyse on ihmisen hyvinvoinnista.

Kilven tekemän toimenpidealoitteen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Petteri OrpoElina LepomäkiHeikki VestmanMia LaihoTimo HeinonenPihla Keto-HuovinenPauli KiuruVille Kaunisto ja Wille Rydman.

ARNO RYDMAN | - päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/marko-kilpi-stmn-ohjeista-sekaannusta/

11.07.2021Verkkouutiset: Mia Laiho: Mielenterveyden palvelut saatava kuntoon
06.07.2021YLE: Uskonrauha yhdisti PS:n ja vihreiden kansanedustajat Ylen kyselyssä ? enemmistö kansanedustajista haluaa lakipykälän uskonrauhasta pysyvän ennallaan
06.07.2021MNS: Sähköpotkulaudoista johtuvat onnettomuudet kuormittavat terveydenhuoltoa isommissa kaupungeissa ? alkoholilla näkyvä rooli turmissa
06.07.2021Hämeen sanomat: Ongelmalliset sähkölaudat
05.07.2021Verkkouutiset: Sinulla on oikeus muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon pohjalta. Kiukutteleeko Krista Kiuru valiokunnalle? En jaksa uskoa
02.07.2021MTV: Sähköpotkulautayhtiö Voi alentaa nopeuksia Helsingin ravintola-alueilla viikonloppuna ? lähes kaikki onnettomuudet johtuvat humalassa ajosta
02.07.2021Eduskunta hyväksyi maahantulomallin, jonka on tarkoitus estää koronatartuntojen leviäminen Suomeen
02.07.2021Verkkouutiset: Kansanedustaja vaatii sähköpotkulautojen kuskeille promillerajaa
02.07.2021HS: Liikenne­ministeri Harakka: Sähkö­potku­lautoihin liittyviin ongelmiin pitää puuttua saman tien eikä laki­muutosten kautta
01.07.2021HS: Voidaanko järeisiin rajoituksiin enää syksyllä palata, kun yhä useampi on rokotettu? HS kysyi sote-valiokunnan kansan­edustajilta

Siirry arkistoon »