Verkkouutiset: Marko Kilpi: STM:n ohjeista sekaannusta

25.06.2020

Sosiaali- ja terveysministeriötä vaaditaan selkeyttämään ympärivuorokautisen hoidon yksiköiden vierailuohjeita.

Kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilven mukaan sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden tulkinta on aiheuttanut sekaannusta.

Kilpi on tehnyt toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan sosiaali- ja terveysministeriötä selkeyttämään ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden vierailuohjeita.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeessa 15.5.2020 todetaan, että pääsääntöisesti vierailut ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköihin ovat kiellettyjä. Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on katsonut, että kiellot ovat olleet lainvastaisia.

– Herää kysymys, milloin hallitus reagoi näihin lainvastaisuuksiin, Kilpi toteaa tiedotteessa.

Hallitus linjasi 17.6.2020 suosituksen, että ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköiden asiakastiloihin pääsy rajataan edelleen pääsääntöisesti koskemaan yksikön henkilökuntaa.

– Nyt on syntynyt kahdenlaista tulkintaa näistä ohjeista. Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että heidän antamansa ohjeistukset eivät ole sitovia. Kun taas kunnat ja palveluntuottajat ovat tulkinneet ministeriön ohjeet velvoittaviksi ja siksi kieltäneet vierailut, Kilpi sanoo.

Tämä tulkinnanvaraisuus on Kilven mukaan aiheuttanut sen, että omaiset eivät ole päässeet vierailemaan palveluyksiköissä läheistensä luona. Palveluyksiköissä asuvien ulkoilut ovat jääneet vähiin, kun henkilönkunnalla ei ole siihen aikaa ja resurssia eivätkä omaiset ole auttamassa.

– Omaiset ovat suureksi avuksi esimerkiksi ulkoiluttamisessa, niin selkeyden lisäksi tulee huomioida myös turvallisuusnäkökohdat, Kilpi toteaa.

– Sosiaali- ja terveysministeriön tulee selkeyttää ohjeistusta kunnille ja palveluntuottajille niin, että tulkinnanvaraa ei voi jäädä tällaisessa asiassa, jossa kyse on ihmisen hyvinvoinnista.

Kilven tekemän toimenpidealoitteen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Petteri OrpoElina LepomäkiHeikki VestmanMia LaihoTimo HeinonenPihla Keto-HuovinenPauli KiuruVille Kaunisto ja Wille Rydman.

ARNO RYDMAN | - päivitetty 

https://www.verkkouutiset.fi/marko-kilpi-stmn-ohjeista-sekaannusta/

23.06.2020YLE: Analys: Nu finns paragraferna som lovar fler vårdare ? men på äldreboendena lär man få vänta på större personal
07.07.2020Turun Sanomat: Turkistarhaus jakaa kokoomusta: nuorisojärjestö tyrmää koronatukitoiveet, Sirén muistuttaa kesäkuisesta toimenpidealoitteesta
06.07.2020Verkkouutiset: Laivojen tartuntoja ihmetellään: Eikö tämä ole rajoitusten vastaista?
04.07.2020Maaseudun tulevaisuus:"Katri Kulmunin maine on nyt loassa, mutta hän on ehdokkaista ainoa, joka pitää esillä aluepolitiikkaa"
03.07.2020Maaseudun tulevaisuus: Samaan lajihin
27.06.2020HS: Hoitajamitoitus sai sinettinsä eduskunnassa
27.06.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Kotihoidon vanhukset jätetty huomiotta
26.06.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoivapaikan saaminen ei saa olla huutokauppaa
25.06.2020Nykypäivä: Lampurin suusta kuuluu totuus
25.06.2020Verkkouutiset: Marko Kilpi: STM:n ohjeista sekaannusta

Siirry arkistoon »