Verkkouutiset: Mia Laiho haluaa kriisitukea myös järjestöille

21.05.2020

Kansanedustaja on huolissaan, ettei moni järjestö selviä koronakriisin yli talousongelmien takia.

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen järjestöjen toiminnan turvaamisesta ja avustusten tasapuolisemmasta jaosta. Koronakriisin takia yrityksille on suunnattu tukea sekä Business Finlandin että ELY-keskusten kautta. Järjestöt eivät ole voineet hakea näitä avustuksia.

Mia Laihon mukaan kentältä kantautuu huolestuneita viestejä järjestötoimijoilta, jotka tippuvat tukijärjestelmien väliin tai jäävät hakuperusteisessa avustusjärjestelmässä ilman tukia.

– Huolena on myös järjestöjen paikallisyhdistysten jääminen tukien ulkopuolella. Moni järjestö on joutunut jo lomauttamaan ja irtisanomaan työntekijöitä. Jos tällaisessa kriisissä ei saa lisätukea, moni järjestö ajautuu kestämättömiin talousvaikeuksiin. Järjestöjen palvelutuotantojen keskeytyminen osuu erityisen kipeästi haavoittuviin ihmisryhmiin, syrjäytymisvaarassa oleviin sekä lapsiin ja perheisiin, kansanedustaja sanoo.

Tällä hetkellä ei ole tukimallia, joka ulottuisi myös palveluja tuottavien järjestöjen paikalliseen toimintaan.

Laiho muistuttaa, että koronakriisin takia Suomen talous on ajautunut tilanteeseen, joka vaarantaa yritystoimintojen lisäksi myös järjestökentän. Suurin syy järjestöjen talouden huolestuttaviin näkymiin ovat äkilliset ja yhtäaikaiset muutokset varainhankinnan kaikilla osa-alueilla.

– Useat rahoituslähteet kuten yritysyhteistyö, osallistumismaksut, julkinen tuki ja yksityinen varainhankinta ovat kaikki samaa aikaa katkolla. Moni Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen tai Opetus-ja kulttuuriministeriön kautta rahoitusta saava järjestö odottaa myös epätietoisina, miten tulee käymään heidän toiminnan jatkorahoituksen koronavirustilanteen vaikuttaessa myös Veikkauksen rahapelituottoihin.

Laihon mielestä valtion avustuksia jakaessa pitäisi kiinnittää huomiota ihmisille ja yhteiskunnalle tärkeiden järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytyksiin sekä järjestöjen paikallistason toimintaan.

– Toivon hallituksen suhtautuvan vakavasti ja konkreettisin tukitoimin järjestöpuolen kohtaamiin taloudellisiin haasteisiin. Koronan aiheuttamat kuluerät ovat monille järjestöille muuten liian raskaita kantaa. Se tulee valitettavasti näkymään ihmisten matalan kynnyksen palveluissa, joille koronakriisissä ja sen jälkeen olisi kuitenkin suuri tarve, sanoo Laiho.

ILKKA AHTOKIVI | 21.05.2020 | 10:22

03.06.2020Verkkouutiset: "Tappi irti?" oppositiossa ihmetellään lisäbudjettia
02.06.2020YLE: Pitäisikö perheen itse saada valita, onko lapsi etä- vai lähiopetuksessa? Näin Suomen koronapesäkkeen kansanedustajien äänet jakautuvat
02.06.2020Uusi Suomi: Nyt alkoi raju al-Hol-ryöpytys: ?Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?
01.06.2020Talouselämä: "Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?" Näin rajusti oppositioedustajat syyttävät hallitusta al-Hol-salailusta
29.05.2020YLE: Eduskunta hyväksyi ravintoloiden poikkeusrajoitukset ? Kiuru: Mikään alue ei voi päästä kuin koira veräjästä
29.05.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Alueellisuuden lykkääminen pettymys
29.05.2020Verkkouutiset: Vihreiden ryhmäkuri on ihan samaa
28.05.2020Päivän lehti: Munuaisen luovuttaja joutuu maksamaan epäitsekkäästä teostaan ? yhteiskunta säästää 40 000 euroa vuodessa
27.05.2020Verkkouutiset: Karanteenista ja eristyksestä epäselvyyttä ? isoja seurauksia
26.05.2020Verkkouutiset: Vihreät ja keskusta vastaan - näin kukin äänesti alkoholin ulosmyynnistä

Siirry arkistoon »