HBL: Samlingspartister kritiserar restaurangbestämmelserna ? större förståelse inom övriga partier

19.05.2020

Riksdagsledamöter föreslog hemförsäljning av vin och regional flexibilitet då de debatterade öppnandet av restaurangerna.

På tisdagen föreslog regeringen att restaurangerna ska få öppna i juni under förutsättningen att de följer strikta begränsningar. Riksdagsledamöterna debatterade förordningen efter att den hade presenterats.

– Nu när epidemin har lugnat ner sig så är det vettigt att låta restaurangerna öppna. Men samtidigt hade jag önskat att regeringen skulle lita mer på företagen och på kunderna, sade Samlingspartiets riksdagsledamot Mia Laiho om begränsningarna.

Många av Laihos partikamrater var inne på samma linje och de strikta begränsningarna beskrevs som förmyndarskap. Flera samlingspartister efterlyste också möjligheten låta kunderna köpa med sig vin.

– Att sätta stopp för alkoholförsäljning klockan 22 låter som förbudslagstidens anda, sade Jaana Pelkonen (Saml).

Atte Harjanne (Gröna) försvarade förslaget och ansåg att det är motiverat att framskrida försiktigt.

– Enligt mig är det inte frågan om förmyndarskap, utan det är viktigt med klara direktiv. Att tillåta hemförsäljning av vin kunde kanske ändå vara bra som motvikt till de stränga direktiven.

Aki Lindén (SDP) försvarade förslaget som välgenomtänkt, om än lite komplicerat.

– Det räcker med att spridningen ökar på en enda plats för att det igen skulle riktas skarp kritik mot regeringen för det.

Regional flexibilitet

Sannfinländarnas riksdagsledamot Jani Mäkelä var kritisk till att restaurangerna ska ha så strikta bestämmelser, samtidigt som mängder av folk springer i butikerna.

– Det här förslaget lider av samma problem som regeringens tidigare beslut att öppna skolorna: man har inte beaktat regionala skillnader, sade Mäkelä.

Centerns Anu Vehviläinen önskade också regional flexibilitet.

– I Norra Karelen har vi inte haft nya fall på flera veckor.

Sannfinländarnas ledamot Mika Niikko sade att stränga begränsningar är motiverade och trodde att vi får leva med epidemin en lång tid framöver.

Niikko lyfte fram exempel från Levi och Italien där viruset hade stor spridning just vid restauranger och barer.

– På barerna tror jag att man snabbt glömmer bort att hålla distans. Men nu saknas klara sanktioner mot dem som bryter mot bestämmelserna.

Däremot ansåg Niikko att direktiven om folksamlingar är oklara och borde göras lika tydliga som restaurangbestämmelserna. Päivi Räsänen (KD) var inne på samma linje.

– Nu finns det ingen klarhet i hur det ska gå med till exempel sommarbröllop och gudstjänster.

03.06.2020Verkkouutiset: "Tappi irti?" oppositiossa ihmetellään lisäbudjettia
02.06.2020YLE: Pitäisikö perheen itse saada valita, onko lapsi etä- vai lähiopetuksessa? Näin Suomen koronapesäkkeen kansanedustajien äänet jakautuvat
02.06.2020Uusi Suomi: Nyt alkoi raju al-Hol-ryöpytys: ?Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?
01.06.2020Talouselämä: "Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?" Näin rajusti oppositioedustajat syyttävät hallitusta al-Hol-salailusta
29.05.2020YLE: Eduskunta hyväksyi ravintoloiden poikkeusrajoitukset ? Kiuru: Mikään alue ei voi päästä kuin koira veräjästä
29.05.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Alueellisuuden lykkääminen pettymys
29.05.2020Verkkouutiset: Vihreiden ryhmäkuri on ihan samaa
28.05.2020Päivän lehti: Munuaisen luovuttaja joutuu maksamaan epäitsekkäästä teostaan ? yhteiskunta säästää 40 000 euroa vuodessa
27.05.2020Verkkouutiset: Karanteenista ja eristyksestä epäselvyyttä ? isoja seurauksia
26.05.2020Verkkouutiset: Vihreät ja keskusta vastaan - näin kukin äänesti alkoholin ulosmyynnistä

Siirry arkistoon »