Verkkouutiset: Suojavarusteiden virheitä ei saa toistaa rokotteessa

14.05.2020

Kansanedustajat vaativat hallitusta turvaamaan tulevan koronarokotteen saatavuuden.

Kokoomuksen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen vaatii hallitukselta rokote- ja lääkekehityksen riittävää resursointia ja toimivien rokotteiden saatavuuden turvaamista niiden valmistuttua.

Tällä hetkellä koronavirukseen ei ole saatavilla rokotetta tai tehokasta lääkehoitoa.

– Yksi kaikkein kriittisimmistä ratkaisukeinoista koronan selättämiseksi on toimivan ja turvallisen rokotteen löytyminen. Sen kehittämisessä ja saatavuuden varmistamisessa tarvitaan sekä kansallista että kansainvälistä tutkimusta, kehittämistä ja yhteistyötä, Anna-Kaisa Ikonen toteaa tiedotteessa.

Vuoden 2020 kolmanteen lisätalousarvioon osoitettiin lisärahoitusta rokotteen kehittämiseen, mutta Ikosen mukaan summa on yksinään riittämätön vallitseviin olosuhteisiin nähden.

Hän pitää tärkeänä, että tulevissa lisätalousarvioissa rahoitusta voitaisiin kohdentaa myös suoraan yliopistojen rahoitukseen, millä voitaisiin turvata tutkimushankkeiden jatkuvuutta ja vapauttaa tutkijoiden voimavaroja rahoitushausta varsinaiseen tutkimukseen. Kyseeseen voisi tulla myös laaja-alainen kansallinen tutkimuskonsortio.

– Rokotekehityksen ohella rahoitusta tulee varata muiden ennaltaehkäisy- ja hoitomenetelmien kehittämiseen. Rahoitusta on jatkossa varattava myös itse rokotteisiin, Ikonen toteaa.

Kun toimiva ja turvallinen rokote kehitetään, on siitä ennakoitavissa maailmanlaajuinen kilpailu, jonka myötä saatavuudessa voi olla suojatarvikkeiden kaltaisia pullonkauloja. Rokotetta on usein saatu nopeammin maihin, jotka ovat olleet sen kehitystyössä mukana.

Ikosen mukaan sopimuksilla ja EU:n yhteishankinnoilla voidaan varmistaa rokotteiden saatavuutta, joten niihin osallistuminen on keskeisen tärkeää. Myös oman rokotetuotannon uudelleenkäynnistäminen tulee ottaa arvioitavaksi, jotta saatavuus saadaan turvattua.

– Paitsi tutkimuksen ja kehityksen rahoitus, myös rokotteiden saatavuus ihmisille on varmistettava. Kilpailu tulee olemaan kovaa ja tässä Suomen on turvattava asemansa. Meillä ei ole varaa toistaa samoja virheitä kuin suojavarusteiden osalta on tehty, Anna-Kaisa Ikonen sanoo.

Ikonen on jättänyt keskiviikkona kirjallisen kysymyksen siitä, kuinka rokote- ja lääkekehityksen riittävä taso aiotaan taata, ja miten hallitus varmistaa mahdollisen rokotteen riittävän laajan saatavuuden Suomessa.

Ikosen kirjallisen kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Elina LepomäkiTimo HeinonenPihla Keto-HuovinenKalle JokinenPauli KiuruVille KaunistoMia Laiho, Terhi KoulumiesWille RydmanHeikki Vestman ja Marko Kilpi.

https://www.verkkouutiset.fi/suojavarusteiden-virheita-ei-saa-toistaa-rokotteessa/#f764b5f6

03.06.2020Verkkouutiset: "Tappi irti?" oppositiossa ihmetellään lisäbudjettia
02.06.2020YLE: Pitäisikö perheen itse saada valita, onko lapsi etä- vai lähiopetuksessa? Näin Suomen koronapesäkkeen kansanedustajien äänet jakautuvat
02.06.2020Uusi Suomi: Nyt alkoi raju al-Hol-ryöpytys: ?Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?
01.06.2020Talouselämä: "Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?" Näin rajusti oppositioedustajat syyttävät hallitusta al-Hol-salailusta
29.05.2020YLE: Eduskunta hyväksyi ravintoloiden poikkeusrajoitukset ? Kiuru: Mikään alue ei voi päästä kuin koira veräjästä
29.05.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Alueellisuuden lykkääminen pettymys
29.05.2020Verkkouutiset: Vihreiden ryhmäkuri on ihan samaa
28.05.2020Päivän lehti: Munuaisen luovuttaja joutuu maksamaan epäitsekkäästä teostaan ? yhteiskunta säästää 40 000 euroa vuodessa
27.05.2020Verkkouutiset: Karanteenista ja eristyksestä epäselvyyttä ? isoja seurauksia
26.05.2020Verkkouutiset: Vihreät ja keskusta vastaan - näin kukin äänesti alkoholin ulosmyynnistä

Siirry arkistoon »