Mielenterveyskäynnit säästyisivät Kela-leikkauksilta

07.02.2020

 
MINISTERIKrista Kiurun (sd)mukaan Kela-korvauksia aletaan osittain lakkauttaa, jotta niistä vapautuvia varoja voidaan suunnata vanhustenhoitoon, kuten tiukentuvaan hoitajamitoitukseen. Hallitus antoi lakisääteisestä hoitajamitoituksesta esityksen torstaina. Viimeistään keväällä 2023 tulee kymmentä potilasta kohti olla seitsemän hoitajaa. Ensi vaiheessa olisi tarkoitus poistaa muut kuin hammashoidon sairausvakuutuskorvaukset.Myöskään mielenterveyshoidonkorvausten tasoon ei Kiurun mukaan puututa. Kiurun mukaan korvausten supistuksia ei tehdä heti, vaan vasta vuonna 2023. Korvattavien käyntien määrä vähenisi tai korvauksen määrä alentuisi. Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Mia Laiho arvostelivat aikeita leikata yksityisten terveyspalveluiden sairausvakuutuskorvauksia. Oppositio edustajien mukaan leikkaus vain vaikeuttaisi hoitoon pääsyä ja lisäisi eriarvoisuutta. Viime vuonna korvauksen saajia oli 1,5 miljoonaa. Hoitajamitoituksen vaatimat tarkemmat rahoitus päätöksettehdään Kiurun mukaan kevään kehysriihessä. HS kertoi jo torstain lehdessä neljästä keinosta, joiden avulla hoitajamitoituksen vaatima rahoitus on määrä saada kasaan pääosin sosiaali- ja terveysministeriön pääluokasta. Kela-korvausten lisäksi rahaa haettaisiin palveluhankintojen tehostamisesta, digitalisaatiosta, lääkehuollosta ja apteekkitalou-desta. Lääkehuollon uudistaminen tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että apteekkien mahdollisuutta rinnakkaisvalmisteisiin laajennettaisiin myös uusiin biolääkkeisiin, jotka sisältävät elävien solujen tuottamaa ainetta, kuten valkuaisainetta. Hoitajamitoituksen kustannukset ovat 238,6 miljoonaa euroavuodessa, ja lisäksi kiinteitä kustannuksia on 27,2 miljoonaa. Hallitusohjelmassa mitoitukseen varattiin 70 miljoonaa. Tiukentuva mitoitus vaatii myös noin 4400 uuden hoitajanpalkkaamista. Kevään kehysriihessä varaudutaan Kiurun mukaan lisäämään aloituspaikkoja etenkin lähihoitajien ja sairaanhoitajien koulutukseen. Kiuru ei sulje pois myöskään työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei pidä sitä esimerkiksi kielen takia pääkeinona. Sen sijaan jo koulutettua hoitohenkilöstöä tulisi houkutella muilta aloilta takaisin hoitotyöhön. Mielenterveyskäynnit säästyisivät Kela-leikkauksilta. 
Marjukka Liiten 
HELSINGIN SANOMAT PERJANTAINA 7.2.2020 POLITIIKKA A10
05.04.2020Kalevala: Katri Kulmuni sanoo HS:lle, että ko­ro­na­tes­tei­hin voidaan laittaa vaikka miljardi euroa ? kokoomuksen kan­san­edus­ta­jat tukevat ajatusta
05.04.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Suomeen kansallinen koronatestiohjelma
04.04.2020Verkkouutiset: Ben Zyskowicz: THL ja ministeriö antavat ristiriitaisia ohjeita
03.04.2020Verkkouutiset: Kentälle tarvitaan konkreettiset ohjeet suojautumisesta
03.04.2020Verkkouutiset: Sote-järjestelmässä mentiin pahasti metsään
02.04.2020Iltasanomat: Li Anderssonilta tiukka viesti huoltajille? "myös poikkeusoloissa velvollisia huolehtimaan siitä, että oppivelvollisuus suoritetaan"
02.04.2020YLE: Skyddsutrustningen och användningen av andningsskydd väckte debatt i riksdagen
01.04.2020Verkkouutiset: Islantia kehutaan: Suomessa totuudelle käännettiin selkä
01.04.2020Iltasanomat: Aino-Kaisa Pekonen ampui alas hurjia huhuja eduskunnassa
01.04.2020Keski-Uusimaa: Pekonen ampui alas väitteet, etteivät kehitysvammaiset pääsisi koronan takia tehohoitoon

Siirry arkistoon »