Iltasanomat: Miten hallituksen hoitajalupaus rahoitetaan? Krista Kiuru pitää tiedotustilaisuuden kello 14

06.02.2020

Oppositiossa on tartuttu jo tietoihin yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten leikkaamisesta.

Miten hallitus aikoo rahoittaa hoitajalupauksensa? Mistä hallitus aikoo löytää 4400 uutta hoitajaa vuoteen 2023 mennessä?

Nämä asiat nousevat takuuvarmasti esille, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) pitää torstaina kello 14 tiedotustilaisuuden vanhuspalvelulain muuttamisesta.

Jatkossa tehostetussa palveluasumisessa on tarkoitus olla jokaista kymmentä hoidettavaa vanhusta kohti vähintään seitsemän työntekijää.

Hallitus puhuu hoitajamitoituksesta, mutta kyse on henkilöstömitoituksesta, sillä mitoitukseen voidaan laskea myös muita sosiaalialan ammattihenkilöitä, kun he tekevät välitöntä asiakastyötä.

Hallitus oli varannut mitoitukseen 70 miljoonaa euroa, mutta esitysluonnoksen mukaan hoitajalupauksen hintalappu on 233 miljoonaa euroa vuodessa.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) kertoi IS:lle maanantaina, että puuttuvat reilut 130 miljoonaa on etsitty sosiaali- ja terveysministeriön sisältä hakemalla säästöjä muista asioista, muun muassa lääkehuollosta.

Helsingin Sanomien mukaan rahaa etsittäisiin leikkaamalla yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia. Oppositiossa tartuttiin tietoihin välittömästi.

– Monia palveluja kuten korva- ja silmälääkäriä sekä gynekologia ei edes ole saatavilla julkisella sektorilla muuten kuin erittäin tiukan lähetemuurin ja kuukausien jonotuksen takana. Jos sairausvakuutusjärjestelmä ajetaan alas, jo nykyisinkin tukossa oleva perusterveydenhuolto ajautuu kaaokseen, Sari Sarkomaa (kok) ja Mia Laiho (kok) varoittivat.

Hallituksen riveissä on riemuittu siitä, että mitoitus kirjataan viimein lakiin.

– Irtisanouduin aikoinaan vakituisesta toimesta terveyskeskuksen vuodeosastolta. Yhtenä syynä oli se, etten voinut tehdä minulle rakasta työtä niin hyvin kuin olisin halunnut. Ja syy siihen oli usein liian pieni hoitajamitoitus, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas) kirjoitti Twitterissä.

Lakiin on tulossa siirtymäaika, jotta kunnilla, kuntayhtymillä ja palveluntuottajilla voivat varautua henkilöstötarpeen ja kustannusten kasvuun. Siirtymäaika loppuu seuraavien eduskuntavaalien kynnyksellä 1.4.2023.

20.02.2020UusiSuomi: Kirjallinen kysymys koronaviruksesta: ?Suomi voi jäädä nuolemaan näppejään?
19.02.2020Verkkouutiset: Miten koronaviruksen leviämiseen on varauduttu?
18.02.2020YLE: Kokoomuskansanedustaja: Diabeetikkojen vapaaehtoisen varusmiespalveluksen lopetus perustuu virheellisiin tietoihin
15.02.2020Verkkouutiset: Onko hallitus unohtanut potilasdirektiivin?
13.02.2020HS: Hallituksen avustajien määrä kuumensi keskustelua edus­kunnassa ? ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?, pää­ministeri Marin vastasi hoitaja­vertaukseen
13.02.2020Iltasanomat: Marin kypsyi opposition väitteisiin: ?Nyt tämä keskustelu alkaa mennä aika paksuksi?
13.02.2020Iltalehti: Pääministeri Marin hermostui opposition valitukseen erityisavustajien määrästä: ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?
12.02.2020Verkkouutiset: Kuuluisa 0,7-mitoitus sopii, mutta meneekö kotihoito kaaokseen?
10.02.2020Aamulehti: Parkkipaikkojen puute haittaa kotihoidon hoitajien työtä etenkin suurissa kaupungeissa
08.02.2020Verkkouutiset: Maakuntahallinto on kuoleman suudelma

Siirry arkistoon »