Nykypäivä: Kannabis jakaa kansanedustajat

31.01.2020

Lakimuutos joko vähentäisi huumehaittoja tai avaisi tien tien kovien huumeiden maailmaan. Eduskunnan kokoomuslaiset eivät kannata vapauttamista.

Iiris Suomela (VIHR.) sanoo, että päihdeongelmaiset tarvitsevat hoitoa, eivät rangaistuksia. Kannatan kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopumista, kuten Maailman terveysjärjestö WHO ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n asiantuntijat suosittavat päihdeongelmien, rikollisuuden ja muiden haittojen vähentämiseksi. Päihdeongelmista kärsivät ihmiset ansaitsevat hoitoa, eivät sakkoja, rikosrekisteriä ja vankilaa. Nykyisin he eivät uskalla hakeutua hoitoon rikosrekisterimerkinnän, sakkojen tai vankilatuomion pelossa. Esimerkiksi Portugalissa ja Yhdysvalloissa kannabiksen käytön rangaistavuudesta luopuminen ei ole johtanut käytön lisääntymiseen vaan haittojen ja etenkin rikollisuuden vähentymiseen.

Mia laiho (kok.) arvioi, että käytön vapauttaminen lisäisi huumeriippuvuutta yhteiskunnassa.

1. Kannabiksen hallussapidosta tulee rangaista jatkossakin. Huumeista aiheutuu paljon ongelmia, kuten rikollisuutta, väkivaltaa, ja kuolemia. Hallussapidon rangaistavuus on viesti siitä, ettei huumeita sallita ja niistä on merkittävää haittaa ihmisille. Käytön vapauttaminen lisäisi päihderiippuvuutta ja olisi askel huumeiden maailmaan. Olen tehnyt lääkärin töitä yli kymmenen vuotta päivystävissä sairaaloissa, joissa olen nähnyt huumeiden käytön varjopuolet. Se maailma on kaukana hohdokkaasta elämästä ja huumeiden viihdekäytöstä. Ja puheet siitä, etteikö kannabis olisi tie kovempiin aineisiin, eivät työkokemukseni mukaan pidä paikkansa. Melkein kaikki huumeriippuvaiset ovat aloittaneet pehmeillä huumeilla.

2. En kannata kannabiksen vapauttamista. Ajattelen asiaa ennen kaikkea lasten ja nuorten kannalta. YK:n lastenoikeuksien sopimuksen mukaan lasta on suojeltava kaikelta väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä. Lääkekannabis voi olla perusteltu pienelle potilasryhmälle, jos muista lääkkeistä ei ole riittävää apua ja erikoislääkäri on arvioinut tarpeellisuuden. Tällöin lääkkeelle vaadittaisiin erityislupa.

3. Huumeiden käyttö lisääntyisi, koska käytölle annettaisiin yhteiskunnallinen hyväksyttävyys. Meidän tulisi panostaa huumeiden käytön ennaltaehkäisemiseen ja hoitoonpääsyn parantamiseen. Mielenterveyspalvelujen ja vieroitushoidon saatavuus ovat nykyisin riittämättömät. Alaikäisille soveltuvia hoitopaikkoja on liian vähän ja niihin pääsy on korkean kynnyksen takana. Huumekuolemat nuorilla ovat hälyttävästi lisääntyneet.

4. Huumeisiin liittyvä rikollisuus väistämättä kasvaisi. Se lisäisi laitonta maahantuontia, huumeiden välitystoimintaa, lasten ja nuorten hyväksikäyttöä ja varkauksia. Lakimuutos olisi lottovoitto huumediilereille.

Mai Kivelä (Vas) arvioi, että rangaistukset eivät vähennä huumeongelmia. 1. Kannabiksen käytöstä ei pitäisi rangaista. Huumeiden käyttörangaistus tulisi poistaa kaikkien huumeiden osalta. Näkökulmani perustuu huumeiden käytön haittojen vähentämiseen ja ihmisoikeuksien edistämiseen. Rangaistukset ovat tehoton keino vähentää huumeiden käyttöä, mutta niiden aiheuttamat haitat ovat merkittäviä. Rangaistuksen pelko voi estää käyttäjää tuen ja hoidon piiriin hakeutumisessa.

2. Kannatan sitä, että kannabiksen lääkekäyttöä helpotettaisiin. Viihdekäytön osalta en ole vielä valmis kannattamaan vapauttamista, enkä pidä sitä ajankohtaisena Suomessa. Käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei kuitenkaan pitäisi rangaista. 3. En osaa sanoa. Tällaisessa arvioinnissa pitää luottaa asiantuntijoihin ja tutkittuun tietoon. On hyvä huomata, ettei nykyinen rangaistuksiin ja rikoskontrolliin perustuva linja ole onnistunut vähentämään huumeiden käyttöä tai kauppaa. Päinvastoin kansainvälisesti on vahvaa näyttöä niin sanotun huumeiden vastaisen sodan ja rangaistusperustaisen lähestymistavan epäonnistumisesta ja tuhoisista ihmisoikeusvai-kutuksista.

4. Ainakin kannabiskauppa saataisiin pois rikollisuuden piiristä ja voitaisiin saattaa verotuksen piiriin. Nyt käytön kriminalisointi ajaa käyttäjiä marginaaliin ja ruokkii rikollisuutta ja moninaisia sosiaalisia ongelmia. 

Nykypäivä N:O 2 / Helmikuu 2020 / S.13

04.09.2020HS: Koronavilkun hälytys voi johtaa jopa kahden viikon karanteeniin - Saitko altistusilmoituksen? Vastaa HS:n kyselyyn
01.09.2020Savonsanomat: Puolustusvoimat tarkentaa maastoruokailuohjetta kritiikin jälkeen ? "Osa varusmiehistä on kokenut, ettei ruoka tahdo riittää"
21.07.2020Verkkouutiset: Hallitukselta vaaditaan toimia: Matkailusta ei saa tulla viruslinkoa
28.09.2020Verkkouutiset: Uskomatonta vallankäyttöä ? survotaanko sotea väkisin?
26.09.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Hallitus romuttaa oppilashuollon
25.09.2020Uusi Suomi: Kansanedustaja Mia Laiho nostaa esiin vaietun palkka-asian, joka voi tulla kalliiksi ? Matti Vanhasen miljardipotti herättää kysymyksiä
25.09.2020Uusi Suomi: Kansanedustaja ihmettelee: Sanna Marin lupasi painokkaasti ? Ei ole mitään rahaa näkynyt
24.09.2020Iltasanomat: Sotesta väännetään taas syksyllä ? keskustan unelma maakunnista jäämässä pitkälti toteutumatta
23.09.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat sulkisivat yökerhot
23.09.2020MTV: Yökerhot laitettava kiinni ja koululaisille maskisuositus, vaativat kokoomusedustajat ? Nyt olisi korkea aika

Siirry arkistoon »