IS: Valmistellaanko valtion tieliikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin

02.01.2020

Valmistellaanko valtion liikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin

Kaupunkiseutujen tiemaksut koskisivat toteutuessaan ensisijaisesti pääkaupunkiseutua, mutta mahdollisesti myös osaa ns. maakuntakaupungeista. Teknisesti tiemaksut olisi mahdollista yhdistää myös muuhun liikenneverotukseen, paljon puhuttu km-vero mukaan lukien.

Kaupunkiseutujen tiemaksut koskisivat toteutuessaan ensisijaisesti pääkaupunkiseutua, mutta mahdollisesti myös osaa ns. maakuntakaupungeista. Teknisesti tiemaksut olisi mahdollista yhdistää myös muuhun liikenneverotukseen, paljon puhuttu km-vero mukaan lukien.

Julkaistu: 2.1. 10:26

Traffic Management Finland Group (TMFG) tarjoaa Digitrafficiksi nimetyn laskutusalustan liikennetiedoille. Mutta valmistellaanko yhtiössä myös tiemaksuja?

Jo valtion omistaman liikenteenohjauskonserni Traffic Management Finland Oy:n perustamisen yhteydessä esitettiin epäilyksiä siitä, että yhtiössä aloitettaisiin tiemaksujen mahdollistavan teknologian suunnittelu ja käyttöönoton valmistelu.

Puheet yhtiön roolista tiemaksuasiassa nousivat joulukuun lopulla uudestaan pinnalle, kun kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho esitti hallitukselle yhä vastausta odottavan kirjallisen kysymyksen siitä, valmistellaanko Traffic Management Finland Oy:ssä tiemaksujen käyttöönottoa ja maksujen teknisen keräämisjärjestelmän toteuttamista.

Erityisen huolissaan Laiho oli mahdollisuudesta, että tiemaksuja ja niiden vaatimia teknisiä ratkaisuja oltaisiin toteuttamassa yhtiömuodon suojaamana ja ilman poliittista keskustelua.

Ilta-Sanomat pyysi Laihon esittämään kysymykseen vastausta suoraan TMFG:ltä, jonka vaikuttavuusjohtaja Mikko Saariaho vastasi IS:lle sanatarkasti näin:

– Kiitos viestistäsi. Emme tällä hetkellä valmistele asiaa, eikä meillä ole tähän liittyvää hanketta käynnissä. Lisätietoa strategiastamme löytyy täältä: https://www.tmfg.fi/fi/tmfg-3.

Viestipalvelu Twitterissä Saariaho tähdensi vielä seuraavasti:

– Tiemaksut ovat poliittinen päätös. Emme yhtiönä valmistele asiaa.

Traffic Management Finland Oy on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväkonserni, joka toimii liikenne- ja viestintäministeriön omistajaohjauksessa. Liikenteenohjausroolinsa ohella yhtiö aikoo omien sanojensa mukaan toimia myös ”liikenteen innovaatioalustana”.

26.02.2020Verkkouutiset: Hallituspuolueet estivät hoitajamitoituksen rahoituksen arvioinnin
26.02.2020Länsiväylä: Lapsia huostaanotetaan riittämättömien mielenterveyspalveluiden takia
20.02.2020UusiSuomi: Kirjallinen kysymys koronaviruksesta: ?Suomi voi jäädä nuolemaan näppejään?
19.02.2020Verkkouutiset: Miten koronaviruksen leviämiseen on varauduttu?
18.02.2020YLE: Kokoomuskansanedustaja: Diabeetikkojen vapaaehtoisen varusmiespalveluksen lopetus perustuu virheellisiin tietoihin
15.02.2020Verkkouutiset: Onko hallitus unohtanut potilasdirektiivin?
13.02.2020HS: Hallituksen avustajien määrä kuumensi keskustelua edus­kunnassa ? ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?, pää­ministeri Marin vastasi hoitaja­vertaukseen
13.02.2020Iltasanomat: Marin kypsyi opposition väitteisiin: ?Nyt tämä keskustelu alkaa mennä aika paksuksi?
13.02.2020Iltalehti: Pääministeri Marin hermostui opposition valitukseen erityisavustajien määrästä: ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?
12.02.2020Verkkouutiset: Kuuluisa 0,7-mitoitus sopii, mutta meneekö kotihoito kaaokseen?

Siirry arkistoon »