KD-lehti: Lääkärikansanedustajat Mia Laiho ja Sari Tanus: Hoitamaton C-hepatiitti on riski väestölle

18.12.2019

18.12.2019 KLO 11:32 POLITIIKKA Samuli Rissanen

Lääkärikansanedustajat Mia Laiho (kok) ja Sari Tanus (kd) ovat huolissaan C-hepatiitin hoidon riittämättömyydestä. Laiho on jättänyt talousarvioaloitteen, jossa ehdotetaan 600 000 euron lisäystä vuoden 2020 talousarvioon C-hepatiitin eliminoimiseen vauhdittamiseksi.

– Tällä hetkellä Suomessa hoidetaan pääsääntöisesti vain oireelliset C-hepatiittitartunnat. Mikäli hoitaisimme kaikki tartunnan saaneet, saisimme lopulta eliminoitua koko viruksen Suomesta. Tällöin uusien tartuntojen määrä vähenisi merkittävästi, Laiho kertoo.

Hän muistuttaa, että C-hepatiitin hoidolla säästetään yhteiskunnan varoja, kun vaikean sairauden syöpähoidot, osastohoidot ja elinsiirrot vähenevät. Nykyisin lääkitys on myös toteutettavissa pääsääntöisesti suun kautta annettavilla lääkkeillä ja lääkkeiden hinnat ovat myös laskeneet, Laiho toteaa.

– C-hepatiitti ei ole vain huumeidenkäyttäjien keskuudessa leviävä tauti

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kannattaa Laihon talousarvioaloitetta lämpimästi. Tanus toimii eduskunnan maksa-, munuais- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtajana ja Laiho on ryhmän varapuheenjohtaja.

– C-hepatiitti ei ole vain huumeidenkäyttäjien keskuudessa leviävä tauti, vaan se voi tarttua myös seksin, synnytysten ja neulatapaturmien välityksellä. Hoitohenkilökunta voi saada tartunnan infektoituneen neulan raapaisusta tai lapset voivat saada tartunnan leikkipuistoista löytyneistä likaisista neuloista. Myös kaikki ei-steriileillä välineillä tehdyt lävistykset ovat aina riski, Tanus sanoo.

Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi C-hepatiitin eliminoinnin maailmanlaajuisesti. Kun kaikki uudet tartunnat hoidetaan, tauti häviää maailman kartalta vähitellen eikä uusia tartuntoja enää tule.

– On tärkeää, että myös Suomi on mukana muiden länsimaiden tavoin edistämässä tätä WHO:n tavoitetta, Tanus huomauttaa.

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Vuosittain todetaan noin 1 100 uutta tartuntaa ja yhteensä taudinkantajia on Suomessa noin 22 000. C-hepatiitti leviää suonensisäisten huumeidenkäyttäjien keskuudessa, mutta se voi levitä myös synnytyksessä äidistä lapseen, seksin välityksellä tai infektoituneen neulan raapaisun yhteydessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on vahvistanut vuoden 2019 huhtikuussa uuden hoitosuosituksen C-hepatiitille. Sen mukaan kaikki tartunnat tulee hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Hoito on kertaluonteinen ja ilman hoidettavan riskikäyttäytymistä viruksen uusiminen on epätodennäköistä.

C-hepatiitin hoito pitää suosituksen mukaan toteuttaa pääasiallisesti paikoissa, joissa infektiot todetaan, eli perusterveydenhuollossa, päihdepalveluissa, vankiloissa sekä jatkossa myös pistämällä huumeita käyttäviä palvelevissa terveysneuvontapisteissä.

03.06.2020Verkkouutiset: "Tappi irti?" oppositiossa ihmetellään lisäbudjettia
02.06.2020YLE: Pitäisikö perheen itse saada valita, onko lapsi etä- vai lähiopetuksessa? Näin Suomen koronapesäkkeen kansanedustajien äänet jakautuvat
02.06.2020Uusi Suomi: Nyt alkoi raju al-Hol-ryöpytys: ?Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?
01.06.2020Talouselämä: "Häikäilemätöntä toimintaa maan hallitukselta!?" Näin rajusti oppositioedustajat syyttävät hallitusta al-Hol-salailusta
29.05.2020YLE: Eduskunta hyväksyi ravintoloiden poikkeusrajoitukset ? Kiuru: Mikään alue ei voi päästä kuin koira veräjästä
29.05.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Alueellisuuden lykkääminen pettymys
29.05.2020Verkkouutiset: Vihreiden ryhmäkuri on ihan samaa
28.05.2020Päivän lehti: Munuaisen luovuttaja joutuu maksamaan epäitsekkäästä teostaan ? yhteiskunta säästää 40 000 euroa vuodessa
27.05.2020Verkkouutiset: Karanteenista ja eristyksestä epäselvyyttä ? isoja seurauksia
26.05.2020Verkkouutiset: Vihreät ja keskusta vastaan - näin kukin äänesti alkoholin ulosmyynnistä

Siirry arkistoon »