Verkkouutiset: Koirille ja kissoille ehdotetaan rekisteriä

16.12.2019

Rekisterin myötä saataisiin muodostettua kokonaiskuva Suomen koira- ja kissakannasta, sen alkuperästä ja terveydentilasta.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Pihla Keto-Huovinen ovat jättäneet talousarvioaloitteen, jossa ehdotetaan 800 000 euron lisäystä ensi vuoden talousarvioon virallisen koira- ja kissarekisterin perustamiseksi.

Valtaosassa Euroopan unionin jäsenvaltioita koirien rekisteröinti on pakollista. Suomen tulisi Laihon ja Keto-Huovisen mielestä seurata esimerkkiä ja lisäksi ulottaa rekisteri koskemaan myös kissoja. Rekisterin myötä saataisiin muodostettua kokonaiskuva Suomen koira- ja kissakannasta, sen alkuperästä ja terveydentilasta.

Tämä helpottaisi heidän mukaansa eläintautien torjuntaa, eläinten hyvinvoinnin valvontaa ja ennen kaikkea ongelmatilanteisiin puuttumista, kun kissat ja koirat olisivat yksilöllisesti tunnistettavissa ja yhdistettävissä omistajaan.

– Koira- ja kissarekisterin perustaminen ja koirien ja kissojen tunnistusmerkinnän säätäminen pakollisiksi ovat keinoja, joiden ensisijaisena tavoitteena on edistää eläinten terveyttä ja hyvinvointia. Samalla niiden jäljitettävyyttä parannetaan, mikä myös tehostaa resurssien käyttöä, toteavat Laiho ja Keto-Huovinen tiedotteessaan.

He muistuttavat, että pentutehtailu ja rajat ylittävä laillinen sekä laiton eläinkauppa aiheuttavat erilaisia ongelmia, joiden ratkaisuun lakisääteinen tunnistusmerkintä ja yhtenäinen rekisteri antaisi viranomaisille tehokkaammat työkalut. Eläinten hyvinvoinnin vakavien laiminlyöntien lisäksi ongelmana voi heidän mukaansa olla erilaista järjestäytynyttä rikollisuutta, joka kerää toiminnastaan huomattavia voittoja.

– Rinteen hallitusohjelmassa linjataan, että koirien ja kissojen tunnistusmerkinnöistä ja rekisteristä on huolehdittava. Huolehtimisen lisäksi siihen olisi myös syytä varata riittävät määrärahat, Laiho ja Keto-Huovinen muistuttavat.

28.01.2020https://www.verkkouuVerkkouutiset: keskustaedustaja tämä on karu totuus kyläkouluista
27.01.2020Verkkouutiset: Kansanedustajat vaativat lääkekustannusten kohtuullistamista
22.01.2020Verkkouutiset: Lasten harrastuksiin kansalliset sanktiot
17.01.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoitajien tulo helpommaksi
17.01.2020Verkkouutiset: Ministeri lupaa toimia puolustusvoimien sisäilmaongelmiin
16.01.2020Koti-Lappi: Mukaan Reumaliiton vaikuttajaverkostoon?
16.01.2020Länsiväylä: Espoossa valmistaudutaan vääntöön lasten ja vanhusten ruoasta - vihreä valtuutettu haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön
02.01.2020IS: Valmistellaanko valtion tieliikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin
31.12.2019Iltasanomat: Epäilys nostaa kokoomuksessa päätään-hallitus joutuu nyt kertomaan, onko tiemaksujen keräämisjärjestelmän toteuttaminen jo aloitettu
18.12.2019KD-lehti: Lääkärikansanedustajat Mia Laiho ja Sari Tanus: Hoitamaton C-hepatiitti on riski väestölle

Siirry arkistoon »