Länsiväylä: HSL:ltä puuttuvat perusteet linjan 321 lakkauttamiselle

27.11.2019

Bussilinjan 321 lakkauttamista ei voida perustella säästöillä, sillä linjan lakkauttaminen lisäisi Espoon joukkoliikenteen kustannuksia ja heikentäisi samalla palvelutasoa. Matkustajien kuulemiseksi yhtään asukastilaisuutta ei järjestetty linjan 321 liikennöintialueella Järvenperässä, Lähderannassa, Laaksolahdessa, Jupperissa tai Linnaisissa. HSL:n blogissa saaman palautteen perusteella juuri 321:n lakkauttamista vastustettiin vahvasti, mutta kriittistä palautetta ei huomioitu lainkaan.

Myös Espoon konsernijaosto vastusti lakkauttamista lausunnossaan täysin selkeästi, mutta HSL ei huomioinut lausuntoa eikä konsernijaoksen toistuvasti esille nostamaa huolta linjan 321 jatkosta. Sen sijaan HSL haluaa siirtää tyytyväiset matkustajansa pois sujuvasta joukkoliikenteestä kadunvarrelle odottelemaan runkolinjan bussia ja vertaa tätä vaihtoa bussista bussiin yhtä sujuvaksi ja mukavaksi kuin vaihtoa metro- tai juna-asemalla. Metroasemalla on palveluja, lämmintä ja turvallista odottaa. Kadunvarrella yksin odottelu on turvatonta erityisesti pimeään ilta-aikaan, mitä emme suosittele kenellekään.

Matka-aikoihin tulevia muutoksia ei suunnitelmassa kerrota, vaikka linjan lakkauttamista perustellaan matkojen nopeutumisella ja selkeämmällä palvelukokonaisuudella. On vaikea ymmärtää, miten suora yhteys nopeutuu ja selkeytyy, kun matka muuttuu vaihdolliseksi?

Espoon kaupunginhallituksen konsernijaosto on päättänyt lausunnossaan HSL:lle, että suorien yhteyksien säilyttäminen on erityisen tarpeellista tärkeille työssäkäynti-, opiskelu- tai harrastusalueille kuten Vihdintien, Meilahden, Pitäjänmäen ja Töölön alueet. Lisäksi siinä todetaan selkeästi, että Laaksolahti–Lähderanta–Järvenperä -alueen suora yhteys pitää varmistaa vähintään nykyisen linjan 321 palvelutasoa vastaavasti sekä turvata suora yhteys Niipperi-Kalajärvi -alueelta palvelutason heikentymättä.

Eikö HSL:n tulisi järjestää joukkoliikenne jäsenkuntia ja joukkoliikenteen käyttäjien tarpeita kuunnellen? Olemme vuosikymmeniä voineet luottaa asuinalueidemme valinnassa koulujen, työpaikkojen ja harrastusten saavutettavuuteen sujuvasti joukkoliikenteellä. Jos joudumme jatkossa turvautumaan yhä useammin omaan autoon, menetämme tavoitteemme olla kestävän kehityksen edelläkävijöitä.

Mia Laiho

kaupungin-valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

kansanedustaja (kok.)

Sirpa Hertell (vihr.)

kaupunginvaltuutettu

HSL:n vara-puheenjohtaja

30.11.2019Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Hallitus teki rujon arvovalinnan
30.11.2019Yle: Katso puolueiden reseptit yksinasuvien tukemiseksi - asumisen kalleuteen ja syrjivään verotukseen halutaan puuttua
27.11.2019MTV: Ilotulitteiden kuluttajakauppaa rajoittava kansalaisaloite eduskunnan hampaissa - "Ajatteleeko kukaan aidosti maaseudun lapsia?"
27.11.2019Länsiväylä: HSL:ltä puuttuvat perusteet linjan 321 lakkauttamiselle
25.11.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Valtionavustusta hakevien taustat perattava
21.11.2019Ilta-Sanomat: Lasten ja nuorten mielen­terveys puhutti edus­kunnassa - Krista Kiuru: "Voidaan jo puhua kansan­sairaudesta"
30.10.2019Ilta-Sanomat: IS selvitti kaikkien kansan­edustajien puheen­vuorot - puhuja­listan ykkönen yllätti, yksi ei ole puhunut kertaakaan
21.10.2019Verkkouutiset: Mia Laiho ja Kari Tolvanen: Liityntäpysäköintiä parannettava
19.10.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Terapiatakuu ensi vuoden budjettiin
19.10.2019Länsiväylä: Uuden jäähallin kohtalo jäi auki

Siirry arkistoon »