Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Vanhuspalveluiden tilanne todella karu

08.10.2019

Mia Laihon ja Paula Risikon mielestä hoitajien viestiä kotihoidon ahdingosta ei voi ohittaa.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Paula Risikko kiittävät Sairaanhoitajaliittoa heidän kannanotostaan vanhuspalveluihin liittyen.

– Hyvä, että asiantuntijat kertovat vanhuspalvelujen todellisesta tilanteesta, mikä on todella karua luettavaa. Käytännön työntekijöiden ääni on erittäin tervetullut keskusteluun ikäihmisten palveluista ja sitä ei voi päättäjät ohittaa, Laiho ja Risikko toteavat tiedotteessa.

Sairaanhoitajaliitto on ottanut kantaa kotihoidonpalvelujen tilaan tämänaamuisessa kannanotossaan.

Heidän mukaansa kotihoidosta on tullut häpeäpilkku suomalaiselle yhteiskunnalle liian vähäisten resurssien vuoksi. Työ kotihoidossa on liiton mukaan muuttunut epäinhimilliseksi ja saman aikaan potilasturvallisuus on vaarantunut.

– Hallitus tekee vastuutonta politiikkaa keskittyessään pelkkään ympärivuorokautisen hoivan asumiseen. Meidän on huolehdittava, että kaikista hoivaa tarvitsevista pidetään huolta riippumatta siitä, asuvatko he kotona, palvelutaloissa tai tehostetun hoidon yksiköissä, Laiho ja Risikko linjaavat.

Vanhuspalvelut kattavat kokonaisuudessaan kotihoidon, omaishoidon, palveluasumisen, ympärivuorokautisen hoivan sekä kuntoutuksen.

– Jotta kaikkien vanhusten lakisääteiset palvelut voidaan turvata, on huolehdittava kaikkien näiden palvelujen toimivuudesta, Laiho ja Risikko toteavat.

– Vanhuspalvelujen parantamisen keskiössä pitää olla ikäihmisen palvelujen tarve ‒ ei se, onko kunnalla rahaa tai muita resursseja. Kokoomus on jo aikaisemmin vaatinut vanhuspalvelulain kokonaisuudistamista ja sen sitovuuden kiristämistä.

Kokoomuskaksikon mukaan palvelutarpeen arviointi ja hoitoisuuden mittaaminen on tärkeää myös hoitajien kannalta.

– Hoitajien tekemä työ pitää tehdä näkyväksi sekä kotihoidossa että hoiva-asumisessa. Hoitajien pitää pystyä keskittymään koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tällä hetkellä liian moni hoitaja on ylirasittunut, ja karkaa alalta epäinhimillisten työolojen takia. Se on kestämätön tie.

21.05.2020HBL: Laiho: Ideella organisationer behöver coronastöd
21.05.2020Verkkouutiset: Mia Laiho haluaa kriisitukea myös järjestöille
19.05.2020Suomenmaa: Ravin­to­la­e­si­tystä puinut eduskunta toivoo alueellista porrastusta ja hellekesää, kokoomus syyttää holhouksesta
19.05.2020HBL: Samlingspartister kritiserar restaurangbestämmelserna ? större förståelse inom övriga partier
19.05.2020ILTALEHTI: Yökerhokesä on peruttu eikä viinejä myydä ulos - oppositio ryöpyttää hallitusta Nukkumatiksi ryhtymisestä ja kieltolain säätämisestä
17.05.2020Verkkouutiset: Paula Risikko: Etäopetus mahdolliseksi jatkossakin
16.05.2020Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Koronan hoitopommi vaatii heti toimia
16.05.2020HS: Koronaviruskriisi ei muuta saattohoidon vaatimuksia
15.05.2020Verkkouutiset: Suomella ei ole varaa jäädä rokotejonon hännille
14.05.2020Verkkouutiset: Suojavarusteiden virheitä ei saa toistaa rokotteessa

Siirry arkistoon »