Verkkouutiset: "Missä rahat ja hoitajat, SDP?"

05.10.2019

Mia Laihon ja Sari Sarkomaan mukaan hoitajamitoitus ollaan kirjaamassa lakiin harhaanjohtavasti.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Sari Sarkomaa arvostelevat hallituksen esitystä vanhuspalveluiden korjaamiseksi. Kansanedustajien mielestä uudistus on vaarassa vaarantaa muiden kuin ympärivuorokautisessa hoivassa olevien palveluita, jos hoitajat joudutaan mitoituksen vuoksi ottamaan kotihoidosta.

Sari Sarkomaa vaatii ministeri Krista Kiurua (sd.) ja koko hallitusta ottamaan vastuun vanhuspalveluiden kokonaisuudesta.

– Ministeri Kiurun toimet ovat monin tavoin poikkeuksellisen rumaa temppuilua. Hetkessä ja virkkeellä vanhuspalvelut kuntoon laittamisen luvannut Kiuru sysääkin vastuun asiasta seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle. Kiuru esittää sitovan ympärivuorokautisen henkilöstömitoituksen voimaan tulemista vasta kaksi viikkoa ennen vaaleja, Sarkomaa sanoo tiedotteessa.

– Kaikeksi karmeudeksi Kiurun lakiesitys lisätä hoitajia sitovasti koskee vain ympärivuorokautista hoivaa ja jättää kylmästi syrjään kotihoidossa olevat ikäihmiset sekä omaishoidon.  Kotihoidon varassa olevien ikäihmisten kunto on entistä huonompi ja yhä useampi heistä on muistisairas. Esitys on vaarassa johtaa siihen, että kunnissa joudutaan ammentamaan hoitajia jo nyt pulassa olevasta kotihoidosta, Sarkomaa jatkaa.

Laihon ja Sarkomaan mukaan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on harhaanjohtamista, jos sen toteutuminen ei ole mahdollista muita vanhuspalveluita heikentämättä.

– Vanhustenhoitoa ei voi kehittää heittelemällä lukuja ilman katetta, vaan on pystyttävä katsomaan koko vanhuspalvelujen kokonaisuutta: omaishoitoa, kotihoitoa ja palveluasumista. Ei uudistuksia voi tehdä niin, että korjaamalla yhden kohdan käännetään selkä muille hoivaa tarvitseville, Mia Laiho sanoo.

– SDP:n hoitajamitoitusesityksessä on kaksi suurta ongelmaa. Mistä saadaan 4000 uutta hoitajaa tämän toteutukseen? Ja miksi hallitus ei ole varannut riittävästi rahaa asian laittamiseksi kuntoon?

19.10.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Terapiatakuu ensi vuoden budjettiin
19.10.2019Länsiväylä: Uuden jäähallin kohtalo jäi auki
08.10.2019Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Vanhuspalveluiden tilanne todella karu
05.10.2019Verkkouutiset: "Missä rahat ja hoitajat, SDP?"
04.10.2019Ilta-Sanomat: Täysi hoitajamitoitus vasta vuonna 2023
03.10.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Ilmaston vuoksi ei voi sivuuttaa ruoan suosituksia
27.09.2019Maaseudun Tulevaisuus: Pelastuskoulu säilyy Helsingissä - kokoomuksen kansanedustajat iloitsevat, Pohjois-Savossa ollaan tyytymättömiä
21.09.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Järjestöjen rahoituksen ehdoksi nuuskan vastustus
21.09.2019HBL: Samlingspartister tar upp kampen mot snusrallyt
14.09.2019Aamulehti: Kysely: Kansanedustajat pitäisivät Postin valtion omistuksessa - ovat valmiita tukemaan Postin taloutta ja tinkimään osingoista

Siirry arkistoon »