Verkkouutiset: "Missä rahat ja hoitajat, SDP?"

05.10.2019

Mia Laihon ja Sari Sarkomaan mukaan hoitajamitoitus ollaan kirjaamassa lakiin harhaanjohtavasti.

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Sari Sarkomaa arvostelevat hallituksen esitystä vanhuspalveluiden korjaamiseksi. Kansanedustajien mielestä uudistus on vaarassa vaarantaa muiden kuin ympärivuorokautisessa hoivassa olevien palveluita, jos hoitajat joudutaan mitoituksen vuoksi ottamaan kotihoidosta.

Sari Sarkomaa vaatii ministeri Krista Kiurua (sd.) ja koko hallitusta ottamaan vastuun vanhuspalveluiden kokonaisuudesta.

– Ministeri Kiurun toimet ovat monin tavoin poikkeuksellisen rumaa temppuilua. Hetkessä ja virkkeellä vanhuspalvelut kuntoon laittamisen luvannut Kiuru sysääkin vastuun asiasta seuraavalle hallitukselle ja eduskunnalle. Kiuru esittää sitovan ympärivuorokautisen henkilöstömitoituksen voimaan tulemista vasta kaksi viikkoa ennen vaaleja, Sarkomaa sanoo tiedotteessa.

– Kaikeksi karmeudeksi Kiurun lakiesitys lisätä hoitajia sitovasti koskee vain ympärivuorokautista hoivaa ja jättää kylmästi syrjään kotihoidossa olevat ikäihmiset sekä omaishoidon.  Kotihoidon varassa olevien ikäihmisten kunto on entistä huonompi ja yhä useampi heistä on muistisairas. Esitys on vaarassa johtaa siihen, että kunnissa joudutaan ammentamaan hoitajia jo nyt pulassa olevasta kotihoidosta, Sarkomaa jatkaa.

Laihon ja Sarkomaan mukaan hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin on harhaanjohtamista, jos sen toteutuminen ei ole mahdollista muita vanhuspalveluita heikentämättä.

– Vanhustenhoitoa ei voi kehittää heittelemällä lukuja ilman katetta, vaan on pystyttävä katsomaan koko vanhuspalvelujen kokonaisuutta: omaishoitoa, kotihoitoa ja palveluasumista. Ei uudistuksia voi tehdä niin, että korjaamalla yhden kohdan käännetään selkä muille hoivaa tarvitseville, Mia Laiho sanoo.

– SDP:n hoitajamitoitusesityksessä on kaksi suurta ongelmaa. Mistä saadaan 4000 uutta hoitajaa tämän toteutukseen? Ja miksi hallitus ei ole varannut riittävästi rahaa asian laittamiseksi kuntoon?

26.02.2020Verkkouutiset: Hallituspuolueet estivät hoitajamitoituksen rahoituksen arvioinnin
26.02.2020Länsiväylä: Lapsia huostaanotetaan riittämättömien mielenterveyspalveluiden takia
20.02.2020UusiSuomi: Kirjallinen kysymys koronaviruksesta: ?Suomi voi jäädä nuolemaan näppejään?
19.02.2020Verkkouutiset: Miten koronaviruksen leviämiseen on varauduttu?
18.02.2020YLE: Kokoomuskansanedustaja: Diabeetikkojen vapaaehtoisen varusmiespalveluksen lopetus perustuu virheellisiin tietoihin
15.02.2020Verkkouutiset: Onko hallitus unohtanut potilasdirektiivin?
13.02.2020HS: Hallituksen avustajien määrä kuumensi keskustelua edus­kunnassa ? ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?, pää­ministeri Marin vastasi hoitaja­vertaukseen
13.02.2020Iltasanomat: Marin kypsyi opposition väitteisiin: ?Nyt tämä keskustelu alkaa mennä aika paksuksi?
13.02.2020Iltalehti: Pääministeri Marin hermostui opposition valitukseen erityisavustajien määrästä: ?Nyt tämä alkaa mennä aika paksuksi?
12.02.2020Verkkouutiset: Kuuluisa 0,7-mitoitus sopii, mutta meneekö kotihoito kaaokseen?

Siirry arkistoon »