Elinehto: C-hepatiitista kannattaa pyrkiä eroon

12.09.2019

Kansanedustaja Mia Laiho vaatii Elinehdon Valittu vaikuttaja -palstalla vahvaa valtiollista ohjausta C-hepatiitin hoidon yhdenvertaisuuden toteutumisen varmistamiseksi, ja kunnille sitä varten suunnattua riittävää rahoitusta.   

C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Vuosittain todetaan noin 1100 uutta tartuntaa ja yhteensä taudinkantajia on Suomessa noin 22 000. C-hepatiitti leviää lähinnä suonensisäisten huumeidenkäyttäjien keskuudessa, joskus synnytyksestä äidistä lapseen tai seksin välityksellä. Euroopassa C-hepatiitin aiheuttama maksakirroosi komplikaatioineen on tavallisin syy maksansiirtoon ja se on tärkein maksasyövälle altistava tekijä.

C-hepatiitti on uuden lääkehoidon myötä varsin helposti hoidettavissa. Maailman terveysjärjestö WHO on asettanut tavoitteeksi C-hepatiitin eliminoinnin maailmanlaajuisesti. Kun kaikki uudet tartunnat hoidetaan, tauti häviää maailman kartalta vähitellen eikä uusia tartuntoja enää tule. On tärkeää, että myös Suomi on mukana muiden länsimaiden tavoin edistämässä tätä WHO:n tavoitetta.

Suurin este kaikkien C-hepatiittitartuntojen hoitamiselle on arvioitu olevan resurssien puute. Lääkkeet maksavat, ja hoidossa priorisoidaan edelleen pääsääntöisesti oireellisia tartuntoja. Hoitohenkilökunta tarvitsee myös lisäkoulutusta ja ohjeistusta uuden hoitosuosituksen täytäntöönpanossa. Nykyisin lääkitys on toteutettavissa pääsääntöisesti suun kautta annettavilla lääkkeillä polikliinisesti. Myönteisiä tuoreita kokemuksia on saatu mm. Kymenlaaksosta, jossa C-hepatiitti saatiin hävitettyä kokonaan korvaushoitoklinikan potilailta systemaattisella lääkehoidolla.

Olin vastikään mukana kollega Sari Tanuksen kirjallisessa kysymyksessä sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiurulle. Siinä kysyimme ministeriltä, kuinka C-hepatiitin ennaltaehkäisyä vahvistetaan, ja miten varmistetaan, että kunnilla on riittävät resurssit hoitaa C-hepatiittitartunnan saaneet. Emme kuitenkaan valitettavasti saaneet vastauksia rahoituskysymykseen, vaikka asia muuten todettiin tärkeäksi. C-hepatiitin yhdenvertaisen hoidon toteutumisessa kyse on kuitenkin mitä suuremmassa määrin rahasta. Jotta C-hepatiitin eliminoinnissa onnistuttaisiin, tarvitaan hoitokulttuurin muutoksen lisäksi vahvaa valtiollista ohjausta yhdenvertaisuuden toteutumisen varmistamiseksi, ja kunnille sitä varten suunnattua riittävää rahoitusta.   

Loppupelissä C-hepatiitin eliminointi säästää kuitenkin yhteiskunnan varoja, kun vaikean sairauden syöpähoidot, osastohoidot ja elinsiirrot vähenevät. Viruksen eliminointi vähentäisi myös terveydenhuollon henkilöstön riskiä saada C-hepatiittitartunta mahdollisen pistotapaturman sattuessa.  

Mia Laiho
Kansanedustaja
Lääketieteen tohtori, sisätautien erikoislääkäri
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja

19.10.2019Verkkouutiset: Kokoomus: Terapiatakuu ensi vuoden budjettiin
19.10.2019Länsiväylä: Uuden jäähallin kohtalo jäi auki
08.10.2019Verkkouutiset: Kokoomusedustajat: Vanhuspalveluiden tilanne todella karu
05.10.2019Verkkouutiset: "Missä rahat ja hoitajat, SDP?"
04.10.2019Ilta-Sanomat: Täysi hoitajamitoitus vasta vuonna 2023
03.10.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Ilmaston vuoksi ei voi sivuuttaa ruoan suosituksia
27.09.2019Maaseudun Tulevaisuus: Pelastuskoulu säilyy Helsingissä - kokoomuksen kansanedustajat iloitsevat, Pohjois-Savossa ollaan tyytymättömiä
21.09.2019Verkkouutiset: Mia Laiho: Järjestöjen rahoituksen ehdoksi nuuskan vastustus
21.09.2019HBL: Samlingspartister tar upp kampen mot snusrallyt
14.09.2019Aamulehti: Kysely: Kansanedustajat pitäisivät Postin valtion omistuksessa - ovat valmiita tukemaan Postin taloutta ja tinkimään osingoista

Siirry arkistoon »