Länsiväylä: Kotitalousvähennysleikkaus kurittaa lapsiperheitä, eläkeläisiä ja naisyrittäjiä

17.08.2019

Hallitusohjelmassa on päätetty vähentää kotitalousvähennyksen osuutta työkorvauksissa 40 prosenttiin ja palkoissa 15 prosenttiin. Samalla vähennyksen enimmäismäärää alennetaan 2 250 euroon. Muutosta on perusteltu valtion verotulojen lisäämisellä.

Kotitalousvähennyksen leikkaus vaikeuttaisi etenkin lapsiperheiden ja eläkeläisten arkea. Kynnys palkata kodin ulkopuolista apua esimerkiksi siivoamiseen, lastenhoitoon tai hoivaan nousisi varmasti. Esimerkiksi siivousapu tuo monelle perheelle toivottua helpotusta ja tukee perheiden jaksamista kiireisen perhearjen keskellä. Monelle iäkkäälle ihmiselle ulkopuolinen kodinhoitoja hoiva-apu ovat nykyään myös avainasemassa kotona pärjäämisen kannalta.

Myös asuinkiinteistöjen peruskorjauksissa käytetään kotitalousvähennystä. Esimerkiksi hintavan lämmitysjärjestelmän muutoksessa öljylämmityksestä ilmastoystävällisempään lämmitysmuotoon, kotitalousvähennyksen merkitys on taloudellisesti usein ratkaiseva. Moni eläkeläinen asuu vanhassa omakotikiinteistössä, jossa on peruskorjaustarpeita.

Tällä hetkellä kotitalousvähennystä käytetään vuosittain jopa yli 400 miljoonan euron edestä. On hyvä muistaa, että suurin osa kotitalousvähennyksen käyttäjistä on tavallisia, keskivertotuloisia perheitä ja eläkeläisiä.

Kotitalousvähennyksen käyttäjien lisäksi muutos laittaisi monet pienyrittäjät hyvin ahtaalle ja poukkoileva politiikka aiheuttaa yrittäjille jatkuvaa epävarmuutta. Tämä ei voi olla vaikuttamatta uusien työntekijöiden palkkaukseen. Näiden yritysten työpaikoilla on kuitenkin huomattava merkitys työllisyyden kannalta. Koska kotitalousvähennystä käytetään paljon naisvaltaisilla siivous- ja hoiva-aloilla, vähennyksen leikkaaminen tulee todennäköisesti vähentämään myös naisten työllisyyttä ja naisyrittäjyyttä.

Kotitalousvähennyksen myötä Suomessa on vihdoin saatu harmaa talous vähenemään. Harmaan talouden kitkeminen on tärkeää saamattomien verotulojen, mutta myös työntekijän oikeusturvan ja suojan kannalta.

Kotitalousvähennys on ehdottoman tärkeää suomalaisille perheille ja yksineläjille, yrityksille ja kansantaloudelle. Toivottavasti hallitus pystyy näkemään vielä kotitalousvähennyksen leikkauksen vaikutukset yhteiskunnalle laajemmin ja arvioimaan asiaa uudelleen.

Mia Laiho
kansanedustaja (kok.)
kaupunginvaltuutettu
Espoo

14.09.2019Aamulehti: Kysely: Kansanedustajat pitäisivät Postin valtion omistuksessa - ovat valmiita tukemaan Postin taloutta ja tinkimään osingoista
14.09.2019Verkkouutiset: Sari Sarkomaa ja Mia Laiho: Terapiatakuu toivottavaa
12.09.2019Elinehto: C-hepatiitista kannattaa pyrkiä eroon
04.09.2019HS: Toimiva lääkehuolto edistää turvallisuutta
31.08.2019Verkkouutiset: "Terapiatakuusta päätettävä budjettiriihessä"
17.08.2019Länsiväylä: Kotitalousvähennysleikkaus kurittaa lapsiperheitä, eläkeläisiä ja naisyrittäjiä
09.08.2019IL: Koulutietä valvonut poliisi älähti lukuisista ylinopeuksista - kansanedustaja vaatii peltipoliiseja koulujen lähistölle: "Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut..."
09.08.2019Verkkouutiset: Peltipoliiseja halutaan maanteiden sijaan koulujen lähelle
31.07.2019Verkkouutiset: Hyökkäyksiä ISIS-leirillä - "Ja osa pohtii, että aikuisetkin Suomeen?"
28.07.2019Uusi Suomi: Uusi äläkkä ruuhkamaksuista: "Onko keskustalaisten ajatuksena, että kiusa se on pienikin kiusa?"

Siirry arkistoon »