IS: Liikenneministeri Sanna Marin: Sähköpotkulautojen käytölle harkittava lisäsääntelyä - myös promillerajaa tarkasteltava

24.07.2019

Liikenneministeri Sanna Marin (sd) muistuttaa, että sähköpotkulautoja koskevat samat säännöt kuin pyöriä.
Liikenneministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kaupunkien katukuvissa yleistyneiden sähköpotkulautojen käyttöön on harkittava lisäsääntelyä.

– Varmasti jos ja kun tämä liikkumismuoto tulee yleistymään niin pitää tarkastella tulevaisuudessa sitä, tarvitaanko jonkinlaista lisäsääntelyä, ja onko ihmisillä ylipäätään nämä nykyisetkään säännöt tarpeeksi hyvin tiedossa, Marin sanoo.

KOKOOMUKSEN lääkärikansanedustaja Mia Laiho jätti runsas viikko sitten hallitukselle kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta.

Hänen mukaansa niiden käyttö ja säännöt ovat sekavat ja kansalaisten ohjeistus käytön suhteen puutteellista.

Laihon mukaan potkulautojen ja muiden sähköavusteisten laitteiden käytölle tulisi asettaa myös oma promillerajansa, jotta tankojuopumuksista voidaan rangaista.
MARININ mukaan promillerajan asettamista tulee tarkastella.

– Jos näitä välineitä käytetään päihtyneenä, niin se on varmasti kaikkein vaarallisinta juuri näille sähköpotkulautojen käyttäjille itselleen. Kyllä olisin silloin erittäin varovainen ylipäätään liikkumisessa, ja ainakaan henkilökohtaisesti en ottaisi alle minkäännäköistä moottoriajoneuvoa siinä vaiheessa, Marin sanoo.

MIA LAIHO muistutti hallitusta kirjallisessa kysymyksessään, että sähköpotkulautojen käyttö ei vaadi edes kypärän käyttöä, vaikka laudat kiihtyvät maksiminopeuteensa paljon polkupyörää nopeammin. Tämän lisäksi sähköpotkulaudat ovat hänen mukaansa myös paljon huterampia.

Sähköpotkulautojen vaarallisuus onkin Laihon mukaan näkynyt suoraan lisääntyneinä käynteinä päivystyksissä.

Marinin mukaan olisi kuitenkin tarpeen teettää perinpohjainen selvitys siitä, onko sähköpotkulaudoilla liikkuminen vaarallisempaa kuin muilla liikkumismuodoilla.

– Itse en ole tästä vielä selvityksiä lukenut, enkä tiedä tarkkaan, mikä tilanne on. Varmasti ihmisillä on paljon erilaisia kokemuksia ja totta kai meidän pitää kiinnittää huomiota siihen, että liikenteessä on kokonaisuudessaan turvallista, Marin sanoo.
MARIN muistuttaa, että sähköpotkulautoja koskevat samat säännöt kuin pyöriä.

– Niitä pitäisi myös käyttää vain sellaisilla väylillä, joissa on pyöräliikenteelle merkinnät. Tai sitten niitä pitää käyttää liikennesääntöjen mukaan autoteillä. Kävelijöille tarkoitetuilla tieosuuksilla ei pitäisi käyttää sähköpotkulautoja, Marin kertaa.

Tämän lisäksi potkulaudat usein parkkeerataan käytön jälkeen keskelle katua tien tukkeeksi.

– Ne pitäisi parkkeerata sellaisiin paikkoihin, ettei niistä ole vaaraa muulle liikenteelle, Marin sanoo, muttei ota kantaa siihen, pitäisikö sähköpotkulautojen parkkeeraus jalkakäytäville vielä suoremmin kieltää.

HÄNEN mukaansa myös valvonnan tehostaminen voi tulla kysymykseen, jos potkulautojen käyttö yleistyy entisestään.

– Se, että jos ihmiset rikkovat näitä sääntöjä niin silloinhan se tarkoittaa, että he toimivat lainvastaisesti. Ja herääkin kysymys, pitäisikö valvontaa tehostaa, Marin sanoo.
17.08.2019Länsiväylä: Kotitalousvähennysleikkaus kurittaa lapsiperheitä, eläkeläisiä ja naisyrittäjiä
09.08.2019IL: Koulutietä valvonut poliisi älähti lukuisista ylinopeuksista - kansanedustaja vaatii peltipoliiseja koulujen lähistölle: "Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut..."
09.08.2019Verkkouutiset: Peltipoliiseja halutaan maanteiden sijaan koulujen lähelle
31.07.2019Verkkouutiset: Hyökkäyksiä ISIS-leirillä - "Ja osa pohtii, että aikuisetkin Suomeen?"
28.07.2019Uusi Suomi: Uusi äläkkä ruuhkamaksuista: "Onko keskustalaisten ajatuksena, että kiusa se on pienikin kiusa?"
24.07.2019IS: Liikenneministeri Sanna Marin: Sähköpotkulautojen käytölle harkittava lisäsääntelyä - myös promillerajaa tarkasteltava
18.07.2019Yle: Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu - "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"
12.07.2019IS: Lääkärikansanedustaja ehdottaa sähköpotkulaudoille promillerajaa: "Tällä hetkellä kulkeminen on holtitonta"
12.07.2019HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa "Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä"
10.07.2019Uusi Suomi: Kansanedustaja: "Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?" Opintotuki remonttiin

Siirry arkistoon »