IS: Liikenneministeri Sanna Marin: Sähköpotkulautojen käytölle harkittava lisäsääntelyä - myös promillerajaa tarkasteltava

24.07.2019

Liikenneministeri Sanna Marin (sd) muistuttaa, että sähköpotkulautoja koskevat samat säännöt kuin pyöriä.
Liikenneministeri Sanna Marinin (sd) mukaan kaupunkien katukuvissa yleistyneiden sähköpotkulautojen käyttöön on harkittava lisäsääntelyä.

– Varmasti jos ja kun tämä liikkumismuoto tulee yleistymään niin pitää tarkastella tulevaisuudessa sitä, tarvitaanko jonkinlaista lisäsääntelyä, ja onko ihmisillä ylipäätään nämä nykyisetkään säännöt tarpeeksi hyvin tiedossa, Marin sanoo.

KOKOOMUKSEN lääkärikansanedustaja Mia Laiho jätti runsas viikko sitten hallitukselle kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta.

Hänen mukaansa niiden käyttö ja säännöt ovat sekavat ja kansalaisten ohjeistus käytön suhteen puutteellista.

Laihon mukaan potkulautojen ja muiden sähköavusteisten laitteiden käytölle tulisi asettaa myös oma promillerajansa, jotta tankojuopumuksista voidaan rangaista.
MARININ mukaan promillerajan asettamista tulee tarkastella.

– Jos näitä välineitä käytetään päihtyneenä, niin se on varmasti kaikkein vaarallisinta juuri näille sähköpotkulautojen käyttäjille itselleen. Kyllä olisin silloin erittäin varovainen ylipäätään liikkumisessa, ja ainakaan henkilökohtaisesti en ottaisi alle minkäännäköistä moottoriajoneuvoa siinä vaiheessa, Marin sanoo.

MIA LAIHO muistutti hallitusta kirjallisessa kysymyksessään, että sähköpotkulautojen käyttö ei vaadi edes kypärän käyttöä, vaikka laudat kiihtyvät maksiminopeuteensa paljon polkupyörää nopeammin. Tämän lisäksi sähköpotkulaudat ovat hänen mukaansa myös paljon huterampia.

Sähköpotkulautojen vaarallisuus onkin Laihon mukaan näkynyt suoraan lisääntyneinä käynteinä päivystyksissä.

Marinin mukaan olisi kuitenkin tarpeen teettää perinpohjainen selvitys siitä, onko sähköpotkulaudoilla liikkuminen vaarallisempaa kuin muilla liikkumismuodoilla.

– Itse en ole tästä vielä selvityksiä lukenut, enkä tiedä tarkkaan, mikä tilanne on. Varmasti ihmisillä on paljon erilaisia kokemuksia ja totta kai meidän pitää kiinnittää huomiota siihen, että liikenteessä on kokonaisuudessaan turvallista, Marin sanoo.
MARIN muistuttaa, että sähköpotkulautoja koskevat samat säännöt kuin pyöriä.

– Niitä pitäisi myös käyttää vain sellaisilla väylillä, joissa on pyöräliikenteelle merkinnät. Tai sitten niitä pitää käyttää liikennesääntöjen mukaan autoteillä. Kävelijöille tarkoitetuilla tieosuuksilla ei pitäisi käyttää sähköpotkulautoja, Marin kertaa.

Tämän lisäksi potkulaudat usein parkkeerataan käytön jälkeen keskelle katua tien tukkeeksi.

– Ne pitäisi parkkeerata sellaisiin paikkoihin, ettei niistä ole vaaraa muulle liikenteelle, Marin sanoo, muttei ota kantaa siihen, pitäisikö sähköpotkulautojen parkkeeraus jalkakäytäville vielä suoremmin kieltää.

HÄNEN mukaansa myös valvonnan tehostaminen voi tulla kysymykseen, jos potkulautojen käyttö yleistyy entisestään.

– Se, että jos ihmiset rikkovat näitä sääntöjä niin silloinhan se tarkoittaa, että he toimivat lainvastaisesti. Ja herääkin kysymys, pitäisikö valvontaa tehostaa, Marin sanoo.
22.01.2020Verkkouutiset: Lasten harrastuksiin kansalliset sanktiot
17.01.2020Verkkouutiset: Mia Laiho: Hoitajien tulo helpommaksi
17.01.2020Verkkouutiset: Ministeri lupaa toimia puolustusvoimien sisäilmaongelmiin
16.01.2020Koti-Lappi: Mukaan Reumaliiton vaikuttajaverkostoon?
16.01.2020Länsiväylä: Espoossa valmistaudutaan vääntöön lasten ja vanhusten ruoasta - vihreä valtuutettu haluaa puolittaa liha- ja maitotuotteiden käytön
02.01.2020IS: Valmistellaanko valtion tieliikenteenohjausfirman alla nyt tiemaksuja? Näin IS:lle vastattiin
31.12.2019Iltasanomat: Epäilys nostaa kokoomuksessa päätään-hallitus joutuu nyt kertomaan, onko tiemaksujen keräämisjärjestelmän toteuttaminen jo aloitettu
18.12.2019KD-lehti: Lääkärikansanedustajat Mia Laiho ja Sari Tanus: Hoitamaton C-hepatiitti on riski väestölle
18.12.2019Verkkouutiset: Kasarmeissa vakavia sisäilmaongelmia
16.12.2019Verkkouutiset: Koirille ja kissoille ehdotetaan rekisteriä

Siirry arkistoon »