IS: Lääkärikansanedustaja ehdottaa sähköpotkulaudoille promillerajaa: "Tällä hetkellä kulkeminen on holtitonta"

12.07.2019

Kokoomuksen lääkärikansanedustaja Mia Laiho on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen sähköpotkulautojen turvallisuudesta.
Lääkärikansanedustaja Mia Laihon (kok) mukaan sähköpotkulautoja koskevia sääntöjä ja rajoituksia tulisi pohtia tarkemmin niiden yleistyttyä Suomenkin katukuvassa.

Laiho jätti hallitukselle myös kirjallisen kysymyksen potkulautojen turvallisuudesta.

SUURIN potkulautoihin liittyvä turvallisuusongelma on Laihon mukaan se, että niiden käyttöä koskevat säännöt ovat kaikille hieman epäselvät.

– Siis se, missä potkulaudoilla saa liikkua ja miten niitä tulee käyttää. Tällä hetkellä kulkeminen potkulaudoilla on vähän holtitonta, Laiho sanoo.

– Etenkin jalkakäytävillä ne aiheuttavat turvallisuusriskin, kun niillä ajetaan suurta nopeutta, jolloin muut kevyen liikenteen kulkijat kuten lapset ja vanhukset joutuvat vaaraan.
LAIHON mukaan oma ongelmansa on myös se, että potkulautoja jätetään sikin sokin teille, jolloin etenkin näkövammaiset voivat helposti kompastua niihin.

– Kenen on silloin vastuu, Laiho kysyy.

– Näiden potkulautojen parkkeeraus ei kuuluisi olla jalkakäytävillä, vaan niillä pitäisi olla erikseen joku paikka, mihin niitä parkkeerataan. Ihan kuten kaupunkipyörillä telineet.

LAIHON mukaan potkulautojen ja muiden sähköavusteisten laitteiden käytölle tulisikin harkita oman promillerajan määrittämistä.

– Ne ovat selkeästi tehokkaampia ja samalla myös energiavoimalta suurempia kulkuneuvoja. Ajajan pitää havainnoida liikennettä monelta suunnalta ja jos on päihtynyt, niin havainnointikyky on selvästi alentunut. Se lisää tapaturman riskiä sekä itselle että muille liikenteen käyttäjille, Laiho perustelee.

HÄN myös uskoo, että potkulaudat aiheuttavat enemmän loukkaantumisia kuin mitä päivystyspoliklinikan tiedot ovat tähän asti antaneet ymmärtää.

– Onnettomuudet näkyvät jo selkeästi päivystyksessä. Sinne hakeutuvat kuitenkin vain kaikkein vakavimmat tapaukset. Uskon, että näihin liittyy myös paljon pienempiä vammoja, joita käydään näyttämässä työterveydessä, yksityisellä puolella tai terveysasemilla.
17.08.2019Länsiväylä: Kotitalousvähennysleikkaus kurittaa lapsiperheitä, eläkeläisiä ja naisyrittäjiä
09.08.2019IL: Koulutietä valvonut poliisi älähti lukuisista ylinopeuksista - kansanedustaja vaatii peltipoliiseja koulujen lähistölle: "Kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut..."
09.08.2019Verkkouutiset: Peltipoliiseja halutaan maanteiden sijaan koulujen lähelle
31.07.2019Verkkouutiset: Hyökkäyksiä ISIS-leirillä - "Ja osa pohtii, että aikuisetkin Suomeen?"
28.07.2019Uusi Suomi: Uusi äläkkä ruuhkamaksuista: "Onko keskustalaisten ajatuksena, että kiusa se on pienikin kiusa?"
24.07.2019IS: Liikenneministeri Sanna Marin: Sähköpotkulautojen käytölle harkittava lisäsääntelyä - myös promillerajaa tarkasteltava
18.07.2019Yle: Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu - "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"
12.07.2019IS: Lääkärikansanedustaja ehdottaa sähköpotkulaudoille promillerajaa: "Tällä hetkellä kulkeminen on holtitonta"
12.07.2019HS: Lääkärikansanedustaja vaatii selvitystä sähköpotkulaudoista ja kuljettajille promillerajaa "Niitä on sikin sokin jalkakäytävillä"
10.07.2019Uusi Suomi: Kansanedustaja: "Miksi opiskelijaa rangaistaan työnteosta?" Opintotuki remonttiin

Siirry arkistoon »